SZ: Οι δανειστές της Αθήνας εξετάζουν παράταση του προγράμματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο καθαρή έξοδο από τα μνημόνια δεν βλέπει ο γερμανικός τύπος για τον Αύγουστο, αλλά αντίθετα παράταση του τρέχοντος προγράμματος και αυστηρή επιτήρηση στο μέλλον. Σχόλια και για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία.

Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει σε οικονομικό ρεπορτάζ της ότι αυτή την περίοδο οι δανειστές της Ελλάδας

συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το Τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.

Αυτή την Παρασκευή οι δανειστές της Αθήνας συναντώνται για εμπιστευτικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.

Οι δανειστές εξάλλου ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία. Μόνο που σ' αυτό αντιτίθεται η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία. Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.

Ο Ερντογάν αιφνιδιάζει την Τουρκία

Κανονικά οι Τούρκοι πολίτες θα καλούνταν στην κάλπη τον Νοέμβριο του 2019 για να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο εξήγγειλε το απόγευμα της Τετάρτης πρόωρες εκλογές ήδη στις 24 του ερχόμενου Ιουνίου επικαλούμενος την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και τη Συρία.

«Θα είναι μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel. «Γιατί μόνο μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση μπορεί να τεθεί σε ισχύ η αναθεώρηση του συντάγματος, που αποφασίστηκε με ισχνή πλειοψηφία στο περσινό δημοψήφισμα. Εάν τον Ιούνιο κερδίσει ο Ερντογάν, τότε η παντοδυναμία του εδραιώνεται οριστικά.»

Να σημειώσουμε ότι η πρόταση για πρόωρες εκλογές διατυπώθηκε πρώτα τη Τρίτη από τον σύμμαχο του Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος MHP που ανήκει στην αντιπολίτευση. Όλα δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές ήταν προσυμφωνημένες από τους δύο πολιτικούς. Ο Ερντογάν δείχνει τώρα ότι απλά δέχεται μια πρόταση της αντιπολίτευσης.

Τρεις λόγοι για τις πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ο Ερντογάν προχωρά εσπευσμένα στην ετυμηγορία της κάλπης για τρεις λόγους. Πρώτον θέλει να προλάβει τη φούσκα της οικονομίας που αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Μπορεί μεν η Τουρκία να σημειώνει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 7,4%, όμως το μπουμ γίνεται με δανεικά, η λίρα κατρακυλά και ο πληθωρισμός καλπάζει.

Κατά δεύτερον ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά του που βρίσκεται τώρα στο ζενίθ μετά την αναπάντεχα γρήγορη κατάληψη της πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία από τους Κούρδους μαχητές. Τέλος ο Ερντογάν αιφνιδιάζει την αντιπολίτευση που βρίσκεται σε αναδιάταξη και δεν προλαβαίνει να οργανωθεί για τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.

Πηγή: DW

μνημόνιοπρόγραμμαSZΕλλάδαΤουρκίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα