Twitter: Που οδηγεί η πρόταση του Έλον Μασκ για τον απόλυτο έλεγχο του μέσου (Photos)

Σκεφτείτε τι σημαίνει όταν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην μηχανή της ενημέρωσης παγκοσμίως, περνά στον απόλυτο έλεγχο ενός και μόνο ανθρώπου, ενός δισεκατομμυριούχου, που θα μπορεί να κάνει ό, τι θέλει.

Ο λόγος για τον μεγιστάνα Έλον Μασκ και την επιθετική πολιτική εξαγοράς του Twitter. Προσφέρει περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι πραγματικά τεράστιο, ακόμα και γι αυτόν τον άνθρωπο,

ο οποίος είναι πρόεδρος της Tesla και ιδιοκτήτης της SpaceX.

Θα καταφέρει ο Έλον Μασκ να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του Twitter;

Βρισκόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα του δημόσιου και επεισοδιακού φλερτ του επιχειρηματία με το πανίσχυρο μέσο και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αν θα οδηγήσει σε… γάμο, σημειώνουν οι New York Times.

Ο Έλον Μασκ υπόσχεται ότι θα κάνει το Twitter μία «αρένα ελεύθερου λόγου», όπως ανέφερε στο TEC Talk στο Βανκούβερ του Καναδά.

Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Έλον Μασκ

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που υπολογίζεται από το Forbes στα 273,6 δισεκατομμύρια δολάρια, απέρριψε την πρόσκληση συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter, ενέργεια που δείχνει τις προθέσεις του. Αν δεχόταν μία θέση μέλους του διοικητικού συμβουλίου θα ήταν υποχρεωμένος να περιορίσει το μετοχικό κεφάλαιό του στο 15%. Με την άρνησή του δείχνει πως θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο, αναφέρουν αναλυτές στο πρακτορείο Reuters.

Το Twitter αξιολογεί την πρόταση εξαγοράς του Έλον Μασκ με συμβούλους την Goldman Sachs και την Wilson Sonsini Goodrich & Rosati.

Αλλά ο Μασκ είναι έτοιμος να κάνει μία επιθετική κίνηση παρακάμπτοντας το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας και προσφέροντας τα χρήματα απευθείας στους μετόχους. «Θα ήταν αδικαιολόγητο να μην τεθεί η προσφορά μου στην κρίση των μετόχων», δήλωσε ο Έλον Μασκ στο TEC Talk, δείχνοντας τις προθέσεις του.

Οι επενδυτές δεν έχουν ενθουσιαστεί πάντως από την πολιτική του Έλον Μασκ, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η αξία της μετοχής υποχώρησε χθες κατά 1,7%.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι δεδομένου πως είναι ένας «από τους μεγαλύτερους μετόχους του Twitter» εκτιμά ότι η προσφορά του Μασκ είναι κατώτερη της πραγματικής αξίας της εταιρίας. Και δήλωσε δημοσίως ότι την απορρίπτει.

Ένας βαρόνος των media και σταυροφόρος της ελευθερίας του λόγου;

Ο Έλον Μασκ εμφανίζεται περίπου ως σταυροφόρος της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτή η επένδυση «δεν είναι για να βγάλω χρήματα», είπε στο TED Talk, «η ισχυρή μου αίσθηση είναι ότι η ύπαρξη μιας δημόσιας, αξιόπιστης και περιεκτικής πλατφόρμας, είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του πολιτισμού».

Που παραπέμπει αυτή η προσέγγιση; Στον Ουίλιαμ Ράντολφ Χερστ, στον Τζόζεφ Πούλιτζερ και στον κινηματογραφικό βαρόνο των media, Τσαρλς Φόστερ Κέιν, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα έντυπά τους για να προωθήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες, να πλήξουν τους αντιπάλους τους και να προβάλουν με τον δικό τους τρόπο τα γεγονότα.

Στην ψηφιακή εποχή δεν είχαμε ως τώρα ένα «Πολίτη Κέιν», αλλά ο Έλον Μασκ θέλει να γίνει ο πρώτος «Πολίτης Κέιν» της εποχής μας. Και η παγκόσμια ισχύς του Twitter του προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και μάλιστα πολλαπλάσια σε σχέση με τα έντυπα του κινηματογραφικού «Πολίτη Κέιν», ή του βαρόνου Ουίλιαμ Χερστ.

Η εξαγορά της Washington Post από τον Τζεφ Μπέζος και η αυτοκρατορία που έστησε ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ίσως είναι τα πιο κοντινά παραδείγματα, αλλά η πιθανή απόκτηση του Twitter από τον Μασκ θα είναι ένα σημείο καμπής.

«Θα γυρίσουμε στις μέρες του Πολίτη Κέιν με τους βαρόνους του Τύπου που χρησιμοποιούν τις εφημερίδες τους για να προωθήσουν τα δικά τους θέματα», σχολιάζει ο Έρικ Γκόρντον, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μιλώντας στους New York Times.

Η ιδέα του Μασκ είναι απλή: θέλει ένα Twitter που θα λειτουργεί με τον τρόπο που ο ίδιος χρησιμοποιεί το μέσο. Φαντάζεται ένα Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης μεταμορφωμένο, από τον ίδιο, σε πρότυπο έκφρασης, θεωρητικά χωρίς όρια. Είναι ακριβώς η ιδέα που έχει και ο Ντόναλντ Τραμπ για το δικό του app, το Truth Social.

Θα πρόκειται για ένα παγκόσμιο πείραμα, καθώς θα λειτουργεί μία πλατφόρμα όπου θεωρητικά ο κάθε χρήστης θα μπορεί να εκφράζει χωρίς κανένα μέτρο, κανόνα και περιορισμό τις απόψεις του. Θεωρητικά, δηλαδή, θα μπορούν να διακινούνται ελεύθερα διαφημίσεις για κρυπτονομίσματα, να στρατολογούνται τρομοκράτες, να γίνεται ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού με ανήλικους χωρίς κανένας να θέτει όρους και κανόνες.

Τι θα συμβεί λοιπόν στην περίπτωση που ο Έλον Μασκ πετύχει τους στόχους του; Ας αποφύγουμε το spoiler της ταινίας «Πολίτης Κέιν» για όσους δεν την έχουν δει. Μπορούμε όμως να αναφέρουμε ότι ο κινηματογραφικός βαρόνος τα κατάφερε, αλλά στο τέλος δεν έδειχνε καθόλου ευτυχισμένος.

Διαβάστε επίσης

Σαγκάη: Σκηνές χάους με συγκρούσεις, δαγκάνες και «στρατόπεδα καραντίνας» – «Φυλακισμένοι και πεινασμένοι» (videos)

Τζο Μπάιντεν: Ανησυχία για την υγεία του – Έκανε χειραψία με… αόρατο συνομιλητή (Video)

Ουκρανία: Προβληματίζει η ρωσική πυρηνική απειλή μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου (Photos/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Twitter, Έλον Μασκ, Photos,Twitter, elon mask, Photos