ΑΑΔΕ: Έρχονται εντατικοί έλεγχοι στην εστίαση για την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών – Νέα παράταση ζητούν οι επιχειρηματίες

Από το επόμενο Σαββατοκύριακο, η ΑΑΔΕ θα επικεντρωθεί στους ελέγχους για τις επιχειρήσεις εστίασης που δεν έχουν αντικαταστήσει τις ταμειακές τους μηχανές με νέες, συμβατές με τις προδιαγραφές.

Επιχειρηματίες του κλάδου και επιχειρηματικοί φορείς ζητούν νέα παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει το Σάββατο 31 Αυγούστου. Υποστηρίζουν ότι η αγορά δεν έχει προμηθεύσει αρκετές νέες μηχανές και ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εύρεση τεχνικών για την

εγκατάστασή τους.

Παρά το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη συμμορφωθεί, έπειτα από την άτυπη παράταση που χορηγήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, παραμένει ένα σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη.

Από το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα αρχίσουν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων. Μέχρι τώρα έχουν αντικατασταθεί περίπου 60.000 παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 5.000 έως 8.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις.

Οι θεσμικοί παράγοντες και επιχειρηματίες αναφέρουν ελλείψεις στην αγορά και δυσκολίες στην εξεύρεση τεχνικών για τις απαραίτητες αλλαγές. Γι’ αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ και ο ΣΕΠΕ έχουν στείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ζητώντας παράταση. Στην επιστολή τους, αναφέρουν ότι λείπουν περίπου 20.000 νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί, γεγονός που εμποδίζει τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις από την αντικατάσταση των παλαιών μηχανών.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι επιχειρήσεις εστίασης έπρεπε να είχαν αντικαταστήσει τους παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024. Από την 1η Αυγούστου 2024, οι μη συμμορφούμενες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πρόστιμα. Παρόλο που το αίτημα για επίσημη παράταση δεν έγινε δεκτό, δόθηκε άτυπη πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος Αυγούστου για την προσαρμογή της αγοράς. Οι νέοι φορολογικοί μηχανισμοί απαιτούν την εκτύπωση αποδείξεων μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγραφή εκκρεμών παραγγελιών και αποδείξεων στη φορολογική μνήμη, και έκδοση του «Ζ» μόνο εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά τραπέζια.

Ποιες επιχειρήσεις εστίασης πρέπει να διαθέτουν νέου τύπου ταμειακές μηχανές

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις που πρέπει να χρησιμοποιούν τους νέους μηχανισμούς περιλαμβάνουν:

Εστιατόρια με πλήρη εξυπηρέτηση.Εστιατόρια εντός ξενοδοχείων.Ταβέρνες, ψαροταβέρνες και ψησταριές με ζωντανή μουσική από ορχήστρα τριών ή περισσότερων οργάνων, με παροχή σερβιρίσματος.Εστιατόρια και ταβέρνες χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα λιγότερη των τριών οργάνων, με παροχή σερβιρίσματος.Φαστ φουντ με παροχή σερβιρίσματος.Κέντρα διασκέδασης και κοσμικές ταβέρνες.Οινεστιατόρια ή οινομαγειρεία (οικογενειακές επιχειρήσεις, χωρίς προσωπικό).Πιτσαρίες με παροχή σερβιρίσματος.Ψητοπωλεία και σουβλατζίδικα με παροχή σερβιρίσματος.Ουζερί, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία με παροχή σερβιρίσματος.Σνακ μπαρ με παροχή σερβιρίσματος.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός των τουριστικών προορισμών.

Διαβάστε επίσης:

Έκπτωση αν… ομολογήσεις

Απάτη με πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου εντόπισε η ΑΑΔΕ – 8,5 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή, δεκάδες εμπλεκόμενες επιχειρήσεις

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο ψευδείς δηλώσεις ακινήτων και ΙΧ σε κυκλοφορία ενώ έχουν κατατεθεί οι πινακίδες

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΑΔΕ, Έρχονται,aade, erchontai