ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές καλωδίων της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο σύνθετο έργο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ. Η κατασκευαστική φάση του έργου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει την Άνοιξη του 2025.

Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Ariadne

Interconnection, ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δοκιμή SAT (Site Acceptance Test) για το καλωδιακό σύστημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής στον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου (Ασπρόπυργος).

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι μηχανικοί της Αριάδνης φόρτισαν τους δύο πόλους του καλωδιακού συστήματος, μήκους 380 χλμ., από τη μία άκρη της διασύνδεσης στην άλλη (Σταθμός Μετατροπής Κουμουνδούρου-Σταθμός Μετατροπής Δαμάστας), επιβεβαιώνοντας τη σωστή λειτουργία του καλωδίου σε όλο το μήκος του.

Οι δοκιμές του έργου, οι οποίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο με τις προκαταρκτικές δοκιμές εξοπλισμού και τις λειτουργικές δοκιμές των υποσυστημάτων, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Με την ολοκλήρωσή τους, θα ακολουθήσουν οι δοκιμές αποδοχής συστήματος, οι οποίες είναι ο τελευταίος και πιο κρίσιμος έλεγχος πριν από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μετατροπής.

Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής συνεχούς ρεύματος διπολικής σχεδίασης και ονομαστική ισχύ (2x500MW), καθώς και Voltage Source Converter (VSC) στους Σταθμούς Μετατροπής. Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου το κατατάσσουν σε κορυφαία θέση παγκοσμίως, καθώς είναι μία από τις τρεις βαθύτερες διασυνδέσεις στον κόσμο και η κορυφαία όσον αφορά τη μεταφορική ικανότητα ισχύος σε νησιωτικό σύστημα (1.000MW), μαζί με τη διασύνδεση της Σαρδηνίας.

Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης του Συστήματος της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα και, σε συνδυασμό με την AC διασύνδεση, θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση του νησιού, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή του ασφάλεια. Η πλήρης λειτουργία του έργου θα οδηγήσει στη σημαντική μείωση των εκπομπών CO2, ξεπερνώντας τους 500.000 τόνους ετησίως, ενώ θα προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος στους καταναλωτές, μέσω της μείωσης των ΥΚΩ.

Η ισχυροποίηση του Ηλεκτρικού δικτύου θα συμβάλει, επίσης, στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τη βιομηχανία, καθώς και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Διαβάστε επίσης

METLEN: Συνεργασία με ΕΑΓΜΕ με στόχο την καινοτομία και ανάπτυξη στην έρευνα Κρίσιμων Πρώτων Υλών

BOX NOW: Σε νησιά και νέα καταστήματα οι στόχοι για ανάπτυξη το 2025 – Εκτόξευση τζίρου το 2024

H Telekom κατέχει την 11η θέση παγκοσμίως και είναι το κορυφαίο brand στην Ευρώπη το 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα