Αυξηθήκαν σημαντικά τα κρούσματα φυματίωσης τα τελευταία 3 χρόνια

ΥΓΕΙΑ

Σημαντική αύξηση των περιστατικών φυματίωσης σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου, (κρατούμενοι, χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών, άτομα με HIV λοίμωξη), παρατηρήθηκε κατά την τελευταία τριετία στην Ελλάδα, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την τελευταία δεκαετία δηλώνονται κατά μέσο όρο έξι νέα κρούσματα φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού

τον χρόνο, όμως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική υποδήλωση του νοσήματος, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα.

«Το πρόβλημα της φυματίωσης εξακολουθεί να υπάρχει, και θα πρέπει να συνεχίζεται αμείωτη η προσπάθεια για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου», μας υπενθυμίζει η 24η Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το 2013 καταγράφηκαν παγκοσμίως 9.000.000 κρούσματα φυματίωσης, από τα οποία 360.000 στην Ευρώπη (Ευρωπαϊκό γραφείο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ))

Επίσης, 1.500.000 άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από φυματίωση, με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων να έχει καταγραφεί στις φτωχές χώρες, καθώς επίσης και μεταξύ ατόμων με HIV λοίμωξη.

Αυτό που η επιστημονική κοινότητα τονίζει είναι ότι η φυματίωση θεραπεύεται, και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2013, 37.000.000 ζωές παγκοσμίως σώθηκαν μέσω της διάγνωσης και θεραπείας.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι υπάρχουν τα διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα για τη φυματίωση, εκτιμάται ότι 3.000.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μετακινούμενοι πληθυσμοί, χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ), άτομα με ΗΙV/AIDS, φυλακισμένοι, κ.λπ.), δεν έχουν πρόσβαση στη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Η προσέγγιση, αντιμετώπιση και θεραπεία των ανθρώπων αυτών, αποτελεί βασικό βήμα για την επίτευξη των νέων στόχων που έθεσε ο ΠΟΥ τον Μάιο 2014 για τον έλεγχο της φυματίωσης: μείωση της επίπτωσης της φυματίωσης κατά 90% από σήμερα μέχρι το 2035 και αντίστοιχη μείωση των θανάτων από φυματίωση κατά 95% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

φυματίωσηκρούσματααύξησηΕλλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα