Μπάιντεν: Άκαρπη η επίσκεψη στη Μέση Ανατολή – Τι θα κρίνει την έκβαση της ενεργειακής κρίσης (Photos/Videos)

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έκανε περιοδεία στη Μέση Ανατολή με βασικό στόχο να πείσει τους Σαουδάραβες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, ώστε να εκτονωθεί η πίεση στην αγορά.

Το αποτέλεσμα ήταν μόλις έφυγε ο Μπάιντεν να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κατά 2,6%. Δηλαδή ο Μπάιντεν έκανε μια τρύπα στο νερό.

Ο Μπάιντεν κατάφερε να τα δώσει όλα
και να μην πάρει τίποτα

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατάπιε με χαρακτηριστική ευκολία τις διακηρύξεις για το Παλαιστινιακό, όταν πήγε στο Ισραήλ, στο πρώτο σκέλος της περιοδείας. Και αυτό δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν την πολιτική κατάσταση στην Αμερική.

Αλλά εξίσου εύκολα κατάπιε και τα μεγάλα λόγια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πολλοί έλεγαν πως ο Μπάιντεν θα έδειχνε έμπρακτα την διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβάνονται οι Σαουδάραβες τα ανθρώπινα δικαιώματα αποφεύγοντας μία χειραψία κατά την τελετή υποδοχής.

U.S. President Joe Biden greeted Saudi Arabia’s Crown Prince Mohammed bin Salman with a fist bump. Less than two years ago, he pledged to make Saudi Arabia a 'pariah' over the 2018 murder of Washington Post journalist Jamal Khashoggi https://t.co/N39URZpKms pic.twitter.com/HdeAwHd4TC

Reuters (@Reuters) July 16, 2022

Μπορεί να μην έδωσε το χέρι, αλλά έσφιξε την γροθιά και έτσι δήθεν απέφυγε την θερμή χειραψία με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η πραγματικότητα βεβαίως είναι άλλη. Ο Αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε να ψελλίσει κάτι ανώδυνο για την στυγνή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και τον διαμελισμό της σορού του, έγκλημα για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ευθύνεται ο ίδιος ο πρίγκιπας και εστίασε την προσοχή στο θέμα του πετρελαίου. Ο πρίγκιπας διάδοχος του είπε πως δεν ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τη δολοφονία και κάπως έτσι ξεπεράστηκε ένα θέμα που κάποτε ήταν σημαία για την Αμερική.

Ο Μπάιντεν ήλπιζε ότι με την ευελιξία που έδειξε θα εξασφάλιζε μία υπόσχεση από την Σαουδική Αραβία για αύξηση της παραγωγής, κάτι που θα οδηγούσε στην εκτόνωση της πίεσης στην ενεργειακή αγορά. Όμως μόλις μπήκε στο αεροπλάνο για να γυρίσει στις ΗΠΑ, το Μπρεντ έφτασε στα 103,88 δολάρια το βαρέλι, καθώς η αγορά άκουσε τον πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ να λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι στην Αμερικανο-αραβική σύνοδο κορυφής, το Σάββατο, δεν συζητήθηκε το θέμα του πετρελαίου και ότι οι χώρες του Opec+ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς.

Η αγορά αποφασίζει αγνοώντας τον Μπάιντεν

Ο Ναίμ Ασλάμ, αναλυτής της εταιρίας Avatrade, σχολίασε στο Reuters ότι «το μήνυμα είναι πως ο Opec+, που παίρνει τις αποφάσεις για τον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο και το καρτέλ δεν ενδιαφέρονται για τα όσα προσπαθεί να πετύχει ο Μπάιντεν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο Opec+ θα εξακολουθήσει να ελέγχει τις εξαγωγές πετρελαίου και μία και μόνη χώρα δεν μπορεί να καθορίσει την επάρκεια, τουλάχιστον αυτό είναι το μήνυμα που πήραν οι άνθρωποι των αγορών από την επίσκεψη Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία».

Στο καρτέλ του Opec+ ανήκουν οι Σαουδάραβες, τα Εμιράτα και το Κατάρ, αλλά και η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και η Βενεζουέλα. Με άλλα λόγια, οι σεΐχηδες και οι εμίρηδες, παρά τα καλά λόγια που είχε να πει ο Μπάιντεν, συντονίζουν την πολιτική τους με τους άσπονδους αντιπάλους της Ουάσιγκτον, αδιαφορώντας για τον Μπάιντεν.

Τα μηδενικά αποτελέσματα της περιοδείας Μπάιντεν θα διατηρήσουν τις υψηλές τιμές καταναλωτή. Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από την Αρχή Αγορών και Ανταγωνισμού να εξετάσει τι ακριβώς συμβαίνει και οι πρώτες διαπιστώσεις προκαλούν ανησυχίες για τα περιθώρια κέρδους που εξασφαλίζουν τα διυλιστήρια.

Η εξίσωση της ενεργειακής κρίσης με το φυσικό αέριο

Παράλληλα οι παράγοντες της ενεργειακής αγοράς παρακολουθούν στενά τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς οι χώρες σπεύδουν να γεμίσουν τις δεξαμενές αποθήκευσης επειδή υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία θα κλείσει την στρόφιγγα.

Την ώρα που ο Μπάιντεν είδε τους Σαουδάραβες να του γυρίζουν την πλάτη, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς ήταν σε επείγουσα αποστολή στην Αίγυπτο, όπου εξασφάλισε τη διαβεβαίωση του προέδρου Αμπντέλ – Φάταχ Αλ Σίσι ότι το Κάιρο θα βοηθήσει όσο μπορεί τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Ο Αλ Σίσι, για τον οποίον επίσης υπάρχουν ζητήματα ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαβεβαίωσε τον Σολτς ότι η Αίγυπτος «μπορεί να εξάγει όλο το φυσικό αέριο που εξορύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο όμιλος χημικών εταιριών Ineos, μία από τις μεγαλύτερες καταναλώτριες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Τζιμ Ράτκλιφ, συμμερίζεται τις ανησυχίες του εκτελεστικού διευθυντή της Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν, ότι αυτόν τον χειμώνα θα επιβληθεί δελτίο στην κατανάλωση.

«Φαίνεται πως ο χειμώνας θα είναι σκληρός καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε τους στόχους για τις ποσότητες αποθήκευσης», δήλωσε στο Bloomberg ο Μπράιαν Γκίλβαρι, εκτελεστικός πρόεδρος της Ineos. «Αν ο Nord Stream 1 δεν επανέλθει, είναι αναπόφευκτο. Είναι σίγουρο ότι θα δούμε δελτίο στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης:

Χαβάη: Κύμα σαν «θαλάσσιο τείχος» διαλύει γαμήλιο πάρτι – Πλημμύρισαν παραθαλάσσιες περιοχές (Videos)

Δηλητηρίασαν το «δεξί χέρι» του Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ;

FAZ: Να μην γίνει η Ελλάδα μια νέα Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα