Ακονίζουν μαχαίρια για την προανακριτική

Σε θέσεις μάχης παρατάσσονται τα κόμματα ενόψει της συζήτησης την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για την αλλοίωση του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Η ημερομηνία συζήτησης της πρότασης δεν έχει κλειδώσει, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διεξαχθεί το διάστημα 24-26 Φεβρουαρίου με την πρώτη συνεδρίαση της

επιτροπής που θα συγκροτηθεί να γίνεται πριν την θλιβερή, δεύτερη επέτειο, στις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, ωστόσο, τα έχουν βρει σκούρα μετά το «καρφί» που έριξε για την εξεταστική επιτροπή στη συνέντευξή του στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δεν ήταν και η καλύτερη στιγμή» κι αφορούσε στη διαχείριση του θέματος με την άρνηση της πλειοψηφίας να καταθέσουν κρίσιμοι μάρτυρες που ζητούσε η αντιπολίτευση αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων. 

Πολλά τα γαλάζια «όχι»

Στις πρώτες διερευνητικές επαφές που γίνονται, τα «όχι» διαδέχονται το ένα το άλλο. Βουλευτές, κυρίως νομικοί, που θα μπορούσαν να είναι μέλη δηλώνουν απρόθυμοι να μετάσχουν με τον φημολογούμενο επικείμενο ανασχηματισμό να «μπλοκάρει» περαιτέρω την κατάσταση. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι εργασίες της επιτροπής θα διαρκέσουν 3 με 4 μήνες και κάποιοι ετοιμάζονται να ράψουν κουστούμι. Ενδεχόμενη συμμετοχή τους στην επιτροπή είναι σαφές ότι θα φρενάρει την είσοδό τους στην κυβέρνηση. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι αυτά του Στέλιου Πέτσα που όμως θα επιθυμούσε την επιστροφή του στην κυβέρνηση, όπως και του Νότη Μηταράκη, του Γιάννη Οικονόμου, αλλά και του Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται και την «άστοχη» φράση του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλου ότι αποδείχθηκε «γουρλίδικη» μετά την υπουργοποίηση του Ανδρέα Νικολακόπουλου και της Ιωάννας Λυτρίβη.  

Γι’ αυτό και στη ΝΔ κάνουν σκέψεις για συμμετοχή νέων βουλευτών με γνώσεις νομικής, όπως ο Λευτέρης Κτιστάκης που μετείχε στην εξεταστική επιτροπή ως αναπληρωματικός μέλος και το όνομά του ακούγεται έντονα για τη θέση του προέδρου η Άννα Ευθυμίου, ενώ δεν αποκλείεται και ο Μακάριος Λαζαρίδης. Δεν παίζει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ο οποίος αναφέρει σε συνομιλητές του ότι σήκωσε περισσότερο βάρος από αυτό που κοινοβουλευτικά του αναλογούσε με 5 προανακριτικές και εξεταστικές επιτροπές από τις οποίες σε μια ήταν πρόεδρος. Στα “όχι” θα πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτά του Λάζαρου Τσαβδαρίδη που ήταν ο εισηγητής της ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή, αλλά και του Βασίλη Υψηλάντη. 

Σύσκεψη για την προανακριτική

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη θα υπάρξει σύσκεψη του προεδρείου της ΚΟ και πρωτοκλασσάτων βουλευτών με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη για τον καθορισμό της στρατηγικής που θα χαράξει η ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή. Σε αυτή θα συζητηθεί και σε ποια πρόσωπα θα γίνουν κρούσεις ή θα ασκηθούν πιέσεις εάν και εφόσον χρειαστεί.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά με κάποια εξ αυτών όπως γράφονται, έτσι να σβήνονται. Πληροφορίες από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα αναφέρουν πως αναζητείται «δυνατό» πρόσωπο για τη θέση του προέδρου που θα μπορεί να κρατάει ισορροπίες και να μην δημιουργεί άσκοπες εντάσεις. Φέρουν ως παράδειγμα εκείνο του νυν υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα που χειρίστηκε υποδειγματικά ως πρόεδρος των επιτροπών που είχαν συγκροτηθεί, την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και την υπόθεση της Novartis. Για τη θέση του προέδρου έχουν ακουστεί τα ονόματα του Χαράλαμπου Αθανασίου αλλά και του αντιπροέδρου της Βουλής Γιώργου Γεωργαντά, χωρίς όμως να θεωρούνται «σίγουροι».

Μεταξύ των ονομάτων πάντως, που ακούγονται για μέλη αλλά δεν έχουν «κλείσει» είναι κι αυτά του Στέλιου Πέτσα, του Νότη Μηταράκη, του Γιάννη Οικονόμου, αλλά και του Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Ο Θάνος Πλεύρης που όταν είναι εκτός κυβέρνησης καλείται να… εισφέρει, δεν θα είναι σίγουρα μέλος της προανακριτικής μετά τη μήνυση εις βάρος του για τη συμμετοχή του σε όργανο που έλαβε αποφάσεις για τον χώρο του δυστυχήματος. Ο ίδιος μετά τη μήνυση είχε προχωρήσει σε δήλωση αποχής από την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, προκειμένου –όπως είχε πει- να μην υπάρξει «η παραμικρή υπόνοια ότι η επιτροπή δε θα λειτουργήσει με πλήρη αμεροληψία».

Ποιοι θα είναι μέλη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετική είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Ούτε στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν καταλήξει ακόμη στα πρόσωπα. Ακούγονται τα ονόματα της Ευαγγελίας Λιακούλη που εκλέγεται στη Λάρισα, είναι δικηγόρος αλλά και τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρη Μπιάγκη, αλλά και του Παύλου Χρηστίδη. Η συμμετοχή της Μιλένας Αποστολάκη, που εκτιμήθηκε για τη «δουλειά» που έκανε στην εξεταστική επιτροπή, παραμένει ερωτηματικό, καθώς έχει αναλάβει τομεάρχης για θέματα τραπεζών, ιδιωτικού χρέους και προστασίας δανειοληπτών και επενδύσεων.

Τη λογική «ομάδα που κερδίζει» δεν αλλάζει ακολουθεί η Κουμουνδούρου. Ο Βασίλης Κόκκαλης εισηγητής στην εξεταστική για τα Τέμπη θα έχει τον βασικό και πρώτο λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και στην προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Ο ίδιος φέρεται να έχει ξεσκονίσει τη δικογραφία με πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και διεύρυνση του κατηγορητηρίου για δύο κακουργήματα. Μέλος της επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιώργος Παπαηλιού αλλά και ο τομεάρχης Μεταφορών Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παππάς: «Για ποιον λόγο ο κ. Μητσοτάκης έχει ποντάρει τα πάντα στο σενάριο ότι δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο;»

Καραμέρος: Φυσικά και πρέπει να πάμε σε εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ για Θρασκιά: «Παράδειγμα προς αποφυγήν και για την ίδια και για τον πολιτικό υποδοχέα της»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ακονίζουν,akonizoun