Αλμπίν Κούρτι: Η μη «ευρωπαϊκοποίηση» των Βαλκανίων θα φέρει «βαλκανιοποίηση» της Ευρώπης

ΚΟΣΜΟΣ

Να ενταχθούν όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ταυτόχρονα και όσο το δυνατόν πιο άμεσα, καθώς αν δεν υπάρξει «ευρωπαϊκοποίηση» των Βαλκανίων θα έχουμε «βαλκανιοποίηση» της Ευρώπης, πρότεινε ο επικεφαλής του κινήματος Vetëvendosje (Αυτοδιάθεση) και βουλευτής της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο του Thessaloniki Regional Forum, που διεξάγεται

στη Θεσσαλονίκη.

«Τα Βαλκάνια είναι πολύ σημαντικά για την Ευρώπη και η Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη και η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει Βαλκάνια. Επομένως, θεωρώ πως και οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν έχουν κατορθώσει να ενταχθούν ακόμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να ενταχθούν ταυτόχρονα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «όσο πιο άμεσα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι».

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί επικριτές της ταυτόχρονης ένταξης δέκα χωρών την 1η Ιανουαρίου του 2004, αλλά μπορείτε να αναλογιστείτε αν δεν είχε συμβεί αυτό πού θα βρισκόμασταν σήμερα; Νομίζω ότι οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι θα πρέπει να καταρτίσουν ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ, μια νέα συμφωνία για τα Δυτικά Βαλκάνια και να μας συμπεριλάβουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν έχουμε την ευρωπαϊκοποίηση των Βαλκανίων φοβάμαι πως θα έχουμε τη βαλκανιοποίηση της Ευρώπης. Γι αυτό ας μπούμε στην Ευρώπη κι ας την υπερασπιστούμε», υπογράμμισε ο κ. Κούρτι.

«Ο Θάτσι φοβάται το ειδικό δικαστήριο και είναι έτοιμος για αδιανόητες παραχωρήσεις»

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, από την Ουάσιγκτον ότι «εάν η μικρή διόρθωση των συνόρων θα είναι το τίμημα για την επίτευξη της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Σερβία, τότε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή», ο Αλμπίν Κούρτι τις απέδωσε στην ανησυχία του κ. Θάτσι για το ειδικό δικαστήριο.

«Ο πρόεδρός μας ανησυχεί τόσο πολύ για τυχόν κλήτευσή του από το διεθνές ειδικό δικαστήριο που εξαιτίας αυτής της ανησυχίας για την τύχη του είναι έτοιμος να προβεί σε αδιανόητες παραχωρήσεις (στους Σέρβους), προκειμένου να παρουσιάσει εαυτόν ως περιφερειακό ηγέτη που είναι πολύ σημαντικός», τόνισε ο επικεφαλής του κινήματος Vetëvendosje.

«Το ειδικό δικαστήριο είναι άδικο, ωστόσο ήρθε στο Κόσοβο από αυτόν, τον ίδιο πρόεδρο, ο οποίος τώρα το φοβάται. Σχεδόν 3,5 χρόνια πριν οδήγησε τους βουλευτές του να ψηφίσουν υπέρ αυτού του ειδικού δικαστηρίου, σκεπτόμενος ίσως πως δεν θα είναι μεταξύ αυτών που θα τούς ασκηθεί δίωξη. Τώρα, που το ειδικό δικαστήριο έρχεται ολοένα και πιο κοντά σ' αυτόν σαν απειλή, είναι έτοιμος να αναμειχθεί σε σχέδια που βλάπτουν τη θεσμική και την εδαφική μας ακεραιότητα και τα οποία είναι εντελώς απαράδεκτα σε ό,τι αφορά τον λαό του Κοσόβου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Περίπου έναν χρόνο πριν, ο πρόεδρός μας άρχισε να μιλάει για έναν επώδυνο συμβιβασμό με τη Σερβία και για προσαρμογή των συνόρων. Αυτές οι δύο εκφράσεις χρησιμοποιήθηκαν κατ' ευφημισμό αντί της εδαφικής ανταλλαγής. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των πολιτικών εκπροσώπων στο Κόσοβο είναι αντίθετοι μ' αυτή την ιδέα, που είναι απλώς ένα άλλο όνομα για τη διαίρεση του Κοσόβου», υποστήριξε ο Αλμπίν Κούρτι.

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από τότε που στο Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του, την οποία έχουν αναγνωρίσει περίπου 110 χώρες, αλλά σε ό,τι αφορά το εσωτερικό, η διαδικασία εδραίωσης του κράτους προχωρά με αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κούρτι. «Η τεράστια ανεργία, η εκτεταμένη φτώχεια σε συνδυασμό με τις παράλληλες δομές της Σερβίας συνεχίζουν να εμποδίζουν τη δημοκρατική οικοδόμηση του κράτους και την κοινωνική πρόοδο», εξήγησε.

«Η συνεργασία μας με το LDK αποτρέπει τη συμφωνία Θάτσι - Βούτσιτς»

Ο Αλμπίν Κούρτι μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τη συνεργασία του κινήματός του με το LDK, τη Δημοκρατική Λίγκα Κοσόβου, επισημαίνοντας πως «συνεργαζόμαστε καλά τόσο εντός όσο και εκτός κοινοβουλίου» και «χάρη σ' αυτή τη συνεργασία, ο πρόεδρος Θάτσι δεν τολμάει να έρθει σε συμφωνία με τον (Σέρβο) πρόεδρο Βούτσιτς».

«Αυτή η ισχυρή αντιπολίτευση είναι ο βασικός παράγοντας που αποτρέπει τον πρόεδρο Θάτσι να μετατρέψει τις μυστικές του συνομιλίες σε δημόσια συμφωνία», υπογράμμισε.

«Να μην αποσύρει ο Χαραντινάι την αύξηση 100% των δασμών στα σερβικά προϊόντα»

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της επιβολής δασμών 100% στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία, που έθεσε σε ισχύ η κυβέρνηση του Κοσόβου τον περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας αντιδράσεις όχι μόνο από το Βελιγράδι αλλά και από τη Δύση, ο Αλμπίν Κούρτι επισήμανε πως μπορεί να μην ήταν η καλύτερη δυνατή προσέγγιση, αλλά είναι πλήρως κατανοητή και από τη στιγμή που ισχύει, ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι δεν πρέπει να την αποσύρει.

«Εμείς, ως πολιτικό κίνημα, απαιτούμε αμοιβαιότητα με τη Σερβία ως αρχή καλών γειτονικών σχέσεων. Αμοιβαιότητα σε πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά ζητήματα. Όταν η Σερβία άσκησε πολύ μεγάλη πίεση κατά της ένταξής μας στην Interpol, οι πολίτες του Κοσόβου και η κυβέρνηση θύμωσαν. Αυτή η κίνηση της αύξησης κατά 100% των δασμών στα σερβικά προϊόντα ήταν η αντίδραση σ' αυτό. Δε νομίζω ότι ήταν η καλύτερη δυνατή προσέγγιση, αλλά την κατανοώ πλήρως. Εγώ θα το είχα κάνει διαφορετικά ως ένα μέτρο αμοιβαιότητας. Ωστόσο, από τη στιγμή που έχει επιβληθεί, θεωρώ πως είναι λάθος η αφαίρεσή του», ανέφερε.

«Είναι ο πρόεδρος της Σερβίας, ο Βούτσιτς, που το απαιτεί αυτό», σημείωσε ο κ. Κούρτι και πρόσθεσε: «Τα δικά μας προϊόντα δεν εξάγονται στη Σερβία επειδή η Σερβία δεν μας το επιτρέπει καθώς δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία μας. Δεν είναι δίκαιο από τον πρόεδρο της Σερβίας να μας ζητάει να αποσύρουμε τον φόρο, όταν δεν μας αναγνωρίζουν ως χώρα. Επομένως μας θέλουν ως αγορά αλλά όχι ως χώρα ή ως λαό».

Το ζήτημα του Κοσόβου έχει ήδη στοιχεία μιας «παγωμένης διένεξης»

Ο Αλμπίν Κούρτι θεωρεί πως το ζήτημα του Κοσόβου έχει ήδη στοιχεία μιας «παγωμένης διένεξης», ωστόσο, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «οι Σέρβοι στο Κόσοβο δεν παραπονούνται για τους Αλβανούς και το κράτος του Κοσόβου αλλά κυρίως για τις παράλληλες δομές της Σερβίας».

Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την υπόθεση του Σέρβου πολιτικού του Κοσόβου κι εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών της σερβικής κοινότητας, Όλιβερ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δολοφονήθηκε πέρσι, στη βόρεια Μιτρόβιτσα, την ώρα που έμπαινε στα γραφεία του κόμματός του. «Έχουν περάσει 13 μήνες από τότε που ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς δολοφονήθηκε βάναυσα στη βόρεια Μιτρόβιτσα και για πρώτη φορά εδώ κι έναν αιώνα είναι η πρώτη φορά που δολοφονείται ένας Σέρβος του Κοσόβου και κανείς Σέρβος του Κοσόβου δεν κατηγορεί έναν Αλβανό. Κι αυτό επειδή γνωρίζουν ότι έγινε από τη Σερβία, επειδή ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς δεν συντασσόταν με την επίσημη γραμμή του Βελιγραδίου».

«Νομίζω ότι τόσο οι Αλβανοί όσο και οι Σέρβοι του Κοσόβου αυτό που θέλουν είναι εργασία και δικαιοσύνη. Θέλουν θέσεις εργασίας, δικαιοσύνη των θεσμών και όταν έχουν κάποιου είδους διαφωνία να μπορούν να εμπιστεύονται τους δικαστικούς θεσμούς, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει τώρα», συμπλήρωσε.

«Πολύ ευχάριστη εξέλιξη η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ»

Ο Αλμπίν Κούρτι μίλησε και για τις εξελίξεις στην περιοχή μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έφεραν τη Βόρεια Μακεδονία στην πόρτα του ΝΑΤΟ. «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μικρότερη διείσδυση της Ρωσίας στη Βόρεια Μακεδονία τώρα που έχει ανοίξει η πόρτα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε και σημείωσε πως «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ είναι κάτι περισσότερο από ευχάριστη».

ΒαλκάνιαΕυρώπηΑλμπίν ΚούρτιΘάτσιΕιδικό ΔικαστήριοΚόσοβοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα