Αλλαγές στη τιμή του ρεύματος: Στοπ της ΡΑΕ για αυξήσεις στις ΑΠΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

Αρνητικό εμφανίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας στην εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για νέες, πολύ υψηλές τιμές πώλησης στη ΔΕΗ του ρεύματος που παράγεται από τους λεγόμενους υβριδικούς σταθμούς (ΥΒΣ) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ).

Η γενναία αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας, την οποία εισηγείται η ΡΑΕ, θα έχει αποτέλεσμα

● είτε ανατροπές στην τιμολογιακή πολιτική των τελικών λογαριασμών

της ΔΕΗ, αφού η εταιρεία θα αναγκαστεί να μετακυλίσει την αύξηση αυτή στους καταναλωτές της,

● είτε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στη ΔΕΗ, η οποία θα αναγκαστεί να απορροφήσει την αύξηση αυτή,

● ή, τέλος, ταυτόχρονη ζημία και στη ΔΕΗ και στους πελάτες της.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, με τη γνωμοδότησή της υπ’ αριθμόν 7/2018 η ΡΑΕ εισηγείται την τροποποίηση του πλαισίου τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από τους υβριδικούς σταθμούς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά ως ακολούθως:

Καθορισμός ενιαίας ανώτατης τιμής αποζημίωσης σε 200 ευρώ περίπου ανά μεγαβατώρα, ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών του εκάστοτε υβριδικού σταθμού (τεχνολογία, διαμόρφωση, διαστασιολόγηση, σταθμοί ΑΠΕ), λαμβάνοντας υπόψη την τάση μείωσης του επενδυτικού κόστους των τεχνολογιών ΥΒΣ στο άμεσο μέλλον! Μάλιστα η γνωμοδότηση επισημαίνει ότι η ανώτατη τιμή θα επαναπροσδιορίζεται ανά τριετία βάσει της εξέλιξης των στοιχείων κόστους των υβριδικών σταθμών, καθώς και της παραγωγής από συμβατικούς σταθμούς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Τιμή επί τρία!

Ωστόσο ένα χρόνο πριν, με σχετικό Δελτίο Τύπου, το οποίο είχε εκδώσει στις 4 Ιουλίου 2017, η ΡΑΕ έκανε γνωστό ότι «ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία» διαδικασίες υποβολής προσφορών για φωτοβολταϊκά και αιολικές εγκαταστάσεις επισημαίνοντας ότι υπήρχε μεγάλη μείωση τιμών από τις τιμές εκκίνησης, που έφθασαν το 22,74%. Δηλαδή οι τιμές αναφοράς:

● Για την κατηγορία Φωτοβολταικές εγκαταστάσεις ισχύος P ≤ 1 MW κυμάνθηκαν από 80 έως 75,87 ευρώ ανά ΜWh με μεσοσταθμική τιμή 75,87 ευρώ ανά ΜWh.

● Για την κατηγορία Φωλτοβολταικές εγκαταστάσεις 1 MW < P ≤ 20 MW κυμάνθηκαν από 62,97 έως 71 ευρώ ανά ΜWh και η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 63,81 ευρώ ανά MWh!

● Για τις αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος 3MW < P ≤ 50MW οι τιμές αναφοράς κυμάνθηκαν από 68,18 έως 71,93 ευρώ ανά ΜWh και η μεσοσταθμική τιμή ανήλθε σε 69,53 ευρώ ανά ΜWh!

Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται καθαρά ότι, με βάση την πρόταση της ΡΑΕ, η νέα τιμή της μεγαβατώρας, άρα και της κιλοβατώρας, μέσα σε μόλις έναν χρόνο θα τριπλασιαστεί! Γεγονός που δημιουργεί αρκετά ερωτήματα.

Κάποια από αυτά ενδέχεται να εξηγούνται από το γεγονός ότι στο παρελθόν η ΡΑΕ έχει κατηγορηθεί ότι δημιουργεί προσκόμματα στην προοπτική εφαρμογής και διάδοσης των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ στην Ελλάδα και ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

Αυτό υποστηρίζουν επενδυτές του κλάδου «στοχοποιώντας» κατ’ αρχάς το επίπεδο τιμών που εισηγείται η Αρχή προς το ΥΠΕΝ και το οποίο – σύμφωνα πάντα με τους ίδιους – καθιστά μη βιώσιμα τα έργα. Επίσης, όπως σημειώνουν, εκκρεμεί ακόμη η διευθέτηση μίας σειράς ρυθμιστικών ζητημάτων, τα οποία επίσης «φρενάρουν» τις σχετικές επενδύσεις.

Καθώς όμως η υπέρογκη αύξηση που προτείνεται από τη ΡΑΕ για την τιμή αγορά του ρεύματος από τις εν λόγω ΑΠΕ απειλεί σοβαρά τόσο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσο και την οικονομική ευστάθεια της ΔΕΗ, το «Ποντίκι» απευθύνθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη.

Ο υπουργός, απαντώντας για το τι μέλλει γενέσθαι με την τιμή της μεγαβατώρας, ήταν κατηγορηματικός τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση τιμολόγησης της ΡΑΕ όπως αυτή αποτυπώνεται στη γνωμοδότηση υπ’ αριθμόν 7/2018 με τίτλο «Αναθεώρηση πλαισίου τιμολόγησης των Υβριδικών Σταθμών (ΥΒΣ) στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ).

ΡεύματτιμολόγιοΔΕΗΥπουργειο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςαλλαγέςρεύμαIssue: 2043Issue date: 18-10-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα