Ανησυχία για μεταλλάξεις και τρίτο κύμα, προβληματισμός για Αττική

ΕΛΛAΔΑ

 

Σε νέα φάση φαίνεται να περνά η πανδημία μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, των εισαγωγών, αλλά και της διαρκώς αυξανόμενης εξάπλωσης των μεταλλαγμένων στελεχών. 

Οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία, καθώς οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και μπορεί να οδηγήσουν σε τρίτο κύμα διασποράς, και μάλιστα σε μια περίοδο που το πρόγραμμα εμβολιασμών σε όλο τον κόσμο καθυστερεί.

Η βρετανική μετάλλαξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει αρκετή διασπορά στην κοινότητα, ενώ γίνονται

έλεγχοι για την ιχνηλάτιση των κρουσμάτων. Στη Θεσσαλονίκη, ο κληρικός που εμφάνισε το νοτιοαφρικανικό στέλεχος βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του, με ήπια συμπτώματα. Η λοίμωξη από μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ πιθανό να συμβεί, ακόμα και σε άτομα που έχουν νοσήσει μία φορά επισημαίνουν οι επιστήμονες.

H μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δε φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και και η έντασή τους δεν αλλάζει.  

«Πιο πολύ με ανησυχεί το βρετανικό στέλεχος», τόνισε από την πλευρά του ο Ηλίας Μόσιαλος και προέβλεψε ότι αν γίνει διασπορά θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εντωμεταξύ, επιπλέον 543 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (τα 265 στην Αττική), 33 ακόμα θανάτους και 248 διασωληνωμένους, ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ.

Ανησυχία για Αττική

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός ειδικά για την Αττική όπου ο RT (δείκτης μεταδοτικότητας) αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή.

To πιθανό τρίτο κύμα επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα απασχολεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο, όπως φάνηκε και από την σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το πρωί της Δευτέρας. 

Τα δεδομένα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν η άνοδος των κρουσμάτων, η αύξηση των νέων μολύνσεων στην Αττική κατά 50% σε σχέση με δύο εβδομάδες πριν, η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως στην Αττική, όπου καταγράφονται 50 με 80 νέες εισαγωγές καθημερινά, αλλά και η αύξηση της μεταδοτικότητας, με τον δείκτη Rt στην Αττική στο 1,01 και στη Νότια Ελλάδα στο 1,10.

«Αποτελεσματικά» τα εμβόλια για τις μεταλλάξεις;

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον πανικό για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε σχέση με τον εμβολιασμό. «Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος αριθμός των αντισωμάτων» τόνισε και προσέθεσε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, παρέχουν ισχυρή και ευρεία προστασία. «Δεν κάναμε καλά- καλά την δεύτερη δόση και τρέχουμε για να δούμε τι θα γίνει με την τρίτη εάν και εφόσον χρειαστεί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Νομίζω ότι με αυτά τα εμβόλια που έχουμε θα επιτύχουμε σημαντική ανοσία. Εάν διαπιστωθεί ότι φθίνει η ανοσία ίσως θα χρειαστεί μία τρίτη δόση, η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη» εξήγησε και είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο εάν συμβεί μια φοβερή μετάλλαξη ώστε ένα εμβόλιο να θεωρηθεί μη αποτελεσματικό.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αποκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη αυτό που συνέβη στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας, όπου υπήρξε διασπορά του ιού ανάμεσα σε υγειονομικούς που ήταν ανεμβολίαστοι. «Ελπίζω ότι αυτό που έγινε στην Πάτρα δεν αφορά κι άλλο νοσηλευτικά ιδρύματα, πάντα υπάρχει περιθώριο, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία να κάνουν το εμβόλιο στο χώρο που εργάζονται» ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει αυτό το περιστατικό την αφορμή να σκεφτούν ξανά τη στάση τους οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

«Το σχέδιο μας ανάλογα και με τις παραδόσεις είναι ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει ολόκληρη την ηλικιακή ομάδα από 70 έως 75 ετών αλλά και τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊο», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΚορωνοϊόςμετάλλαξηLOCKDOWNHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα