«Απάντηση» Βενιζέλου: «Αντιδρούν οι ανιστόρητοι και όσοι κάνουν καριέρα ως “τουρκοφάγοι”…»

Για την πρότασή του να επαναλάβει η Ελλάδα τη δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην ελληνική βουλή η παρέμβαση Ζελένσκι, μίλησε στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Έψαχναν ένα πρόσχημα

προκειμένου να καταδικάσουν τους αμυνόμενους και να στηρίξουν τους επιτιθέμενους. Η μετατροπή του γεγονότος αυτού σε εφαλτήριο μικροψυχίας και μικροπολιτικής με φοβίζει ως προς την ικανότητά μας να αντιληφθούμε το μέγεθος των προκλήσεων», ανέφερε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της παρέμβασης Ζελένσκι.

»Σε κάθε δε περίπτωση ο θόρυβος αυτός δεν μπορεί να καλύψει τον κρουστό ήχο του μηνύματος Ζελένσκι για τον πραγματικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία και για τις υποχρεώσεις του δυτικού κόσμου στον οποίο ανήκει η Ελλάδα», σημείωσε κάνοντας -μεταξύ άλλων- λόγο για «μια μεγάλη στιγμή για τη Βουλή, αλλά και για την ιστορική και γεωπολιτική αυτοσυνειδησία της χώρας».

«Όσοι διστάζουν να πουν το αυτονόητο βλάπτουν το εθνικό συμφέρον»

Απαντώντας σε όσους αντέδρασαν στην επανάληψη της φράσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πως το Αιγαίο «δεν είναι ελληνική λίμνη», σχολίασε: «Αντιδρούν οι ανιστόρητοι, οι άσχετοι και όσοι κάνουν καριέρα ως “τουρκοφάγοι” και τώρα κρύβουν πίσω από την “τουρκοφαγία” τον νοσηρό φιλοπουτινισμό τους».

«Η δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει διατυπωθεί επισήμως και δεσμεύει διεθνώς τη χώρα. Η επανάληψή της είναι αυτονόητη. Οσοι διστάζουν να πουν το αυτονόητο βλάπτουν το εθνικό συμφέρον γιατί εμφανίζουν την Ελλάδα ως παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου. Το Αιγαίο είναι θάλασσα ανοικτή στη διεθνή ναυσιπλοΐα, όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο και όπως θέλουν κυρίως όλες οι ναυτικές χώρες με πρώτη την Ελλάδα. Προφανώς η Ελλάδα ως παράκτια και νησιωτική χώρα έχει το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό χωρικής θάλασσας και των άλλων θαλασσίων ζωνών», συνέχισε.

»Αλλά το Αιγαίο έχει και διεθνή ύδατα. Η δε Τουρκία ως παράκτια χώρα έχει ό,τι της αναλογεί κατά το Διεθνές Δίκαιο. Το μεγάλο θέμα είναι βέβαια η Ανατολική Μεσόγειος, ιδίως ενεργειακά. Μέχρι το 2013 που ανέλαβα το ΥΠΕΞ η Ελλάδα δεν μιλούσε ούτε για Μεσόγειο ούτε για ΑΟΖ. Μιλούσε μόνο για Αιγαίο και υφαλοκρηπίδα. Ομως πολλά νησιά μας και πολλές θαλάσσιες περιοχές μας ανήκουν κατά τη γεωγραφική τυπολογία στην Ανατολική Μεσόγειο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ στο Αιγαίο, Ελλάδα και Τουρκία έχουν χωρικά ύδατα 6 ν.μ., στη Μεσόγειο η Ελλάδα έχει χωρικά ύδατα 6 ν.μ. και η Τουρκία 12 ν.μ.», εξήγησε.

«Είπα και επαναλαμβάνω ότι ισχύει βεβαίως η εθνική δήλωση ότι η Ελλάδα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα που ανήκουν στον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και συνιστούν επικράτεια. Ομως η πρώτη και αυτονόητη κίνηση για την οποία η Τουρκία δεν μπορεί να έχει αντίρρηση είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στη Μεσόγειο στα 12 ν.μ. όπως το έχει κάνει η Τουρκία. Μια τέτοια προσέγγιση, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θέλει να την αποκλείσει από τη Μεσόγειο. Η Τουρκία αποκλείει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα δεν αποκλείει καμία μεσογειακή χώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης:

Ο Λοβέρδος, ο Σέρμπος και η Μπούτσα

Στο «Αυγό του Κόκορα» η «μικρή» τάση «προεδρικών»

Μπακογιάννη για μαχητές τάγματος Αζόφ στη Βουλή: «Όταν έχεις πόλεμο δεν ζητάς πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα