Απάτη στον ΕΟΠΥΥ: Βίντεο ντοκουμέντα από τη δράση των κυκλωμάτων – Έβγαιναν από τα φαρμακεία με κούτες και σακούλες (photos/videos)

Το φως της δημοσιότητας είδαν φωτογραφίες και βίντεο ντοκουμέντα από τη δράση των κυκλωμάτων -που αποτελούνταν από γιατρούς και φαρμακοποιούς- που εξαπατούσαν τον ΕΟΠΠΥ μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων.

Στα βίντεο και τις φωτό που παρουσιάζει το protothema.gr, φαίνονται μέλη των οργανώσεων να επισκέπτονται

τα εμπλεκόμενα φαρμακεία, με κάποιους από αυτούς να εισέρχονται σε αυτά κρατώντας λίστες και να εξέρχονται κουβαλώντας χάρτινες κούτες και σακούλες με φάρμακα.

Τα βίντεο:

Οι φωτογραφίες:

Πώς ξεσκέπασαν το κύκλωμα

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Οι φάκελοι εστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Η Οικονομική Αστυνομία, ύστερα και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα, κατέληξε στη σύλληψη ιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων σε δύο εγκληματικές οργανώσεις.

Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ συνδύασε και αξιοποίησε τους στοχευμένους συνδυαστικούς ελέγχους που διενεργούνται συστηματικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για:

• τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης (πλαφόν) και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ιατρών,

• την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία,

• τη συνταγογράφηση και εκτέλεση φαρμάκων συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών,

• την τήρηση των περιορισμών αποζημίωσης σε φάρμακα σιδήρου, βιταμίνης D και μαγνησίου και ναρκωτικών ουσιών κ.α.,

• τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων εκτός ενδείξεων, υπερδοσολογήσεις σκευασμάτων,

• τις καταγγελίες ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση φαρμάκων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού λόγω της ψευδούς συνταγοράφησης σε 3.516 ΑΜΚΑ, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. Ορισμένα δε από τα φάρμακα που ψευδώς συνταγογραφούσαν, βρίσκονται σε έλλειψη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το πώς ξεσκέπασαν το κύκλωμα η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ εξήγησε: «Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ εστάλησαν στην οικονομική αστυνομία το 2023, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας και με χρήση στατιστικών μοντέλων που έχει ΕΟΠΥΥ προκριμένου να διενεργεί ελέγχους, πήγαμε και προς τα πίσω, για πράξεις που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2023, στα ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων γιατρών, στις εκτελέσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων. Εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία τρέχουμε κάθε μήνα ελέγχους στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά αφορούν τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης, δηλαδή το πλαφόν που με βάσει τις ενδείξεις του φαρμάκου έχει κάθε δραστική, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία και συνταγές από συγκεκριμένους γιατρούς, που εκτελούνται μαζικά στα φαρμακεία. Ελέγχουμε τη συνταγογραφήθηκε με το ίδιο μοτίβο του ίδιου γιατρού, σε πάρα πολλά ΑΜΚΑ ασθενών. Υπάρχουν περιορισμοί με βάσει τα φίλτρα που έχουν ειδικά οι βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ελέγχουμε αναλυτικά, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων».

Οι εικονικές συνταγογραφήσεις αφορούσαν ακόμα κάποια αντιβιοτικά και κάποια φάρμακα τα οποία κατά καιρούς βρίσκονται και σε έλλειψη.

Συνταγογραφούσαν σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ – Οι δικλείδες ασφαλείας

Στο αν υπάρχει περίπτωση κάποιος έχει γιατρός ή φαρμακοποιός να χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να γίνονται οι συνταγογραφήσεις και αυτή η απάτη εις βάρος του η κα Καρποδίνη απαντά: Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αφορούσε η συνταγογράφηση πλήθος ανασφάλιστων ΑΜΚΑ, είτε αλλοδαπών, είτε σε δομές κράτησης, είτε σε δομές κράτησης μεταναστών, είτε ανθρώπων που είχαν απελαθεί από τη χώρα.

Οπότε σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν είναι ενεργό το σύστημα και δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, δεν τους πήγαινε μήνυμα για την εκτέλεση των συνταγών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και άλλη μία δικλείδα ασφαλείας που είναι ο αριθμός – το OTP – ο μοναδικός αριθμός για την εκτέλεση μιας συνταγής που έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε σε πάρα πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικό υλικό, προκειμένου να εκτελεστεί η συνταγή χρειάζεται αυτός ο μοναδικός αριθμός που πάει στο κινητό του ασφαλισμένου.

Υπάρχει και ο φάκελος Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος από το σάιτ του Οργανισμού, στο οποίο με απλή ταυτοποίηση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του, ο ασθενής μπορεί να μπει μέσα και βλέπει το πλήθος των εξετάσεων που έχουν γίνει στο όνομα του».

Η δράση των συγκεκριμένων σε αυτή την οργάνωση ήταν απ’ ό, τι φαίνεται τουλάχιστον 4 χρόνια, για το αν ο οργανισμός θα μπορούσε να έχει άλλα αντανακλαστικά προκειμένου να τις εντοπίσει πιο έγκυρα η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ σχολιάζει: «Τώρα αποκαλύφθηκε η δράση μιας συστηματικής απάτης από δύο οργανώσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Πλην όμως οι δικοί μας οι έλεγχοι γινόντουσαν συνέχεια, όπως είπαμε τα ηλεκτρονικά μας συστήματα και όπου διαπιστωνόταν είτε ψευδής εκτέλεση της συνταγής είτε εν αγνοία του ασφαλισμένου, είτε μαζικές εκτελέσεις σε συγκεκριμένα φαρμακεία, καταλόγιζαν πρόστιμα και βάζαμε ποινές.

Όπως ανέφερα και πριν, όταν άρχισε η συνεργασία μας με την Οικονομική Αστυνομία, με τα μοντέλα, τα στατιστικά που έχουμε, ανατρέξαμε και στο παρελθόν για να εντοπίσουμε από πότε αυτή η συμμορία, αυτές οι δύο συμμορίες είχαν δράσει. Έτσι λοιπόν πήγαμε και προς τα πίσω και μπόρεσε η οικονομική αστυνομία να κάνει ένα συνολικό πόρισμα».

Ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί νομικά, ώστε να αναζητήσει τη ζημιά που έχει υποστεί ο οργανισμός.

Δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δυο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων

Βαρύτατες ποινικές διώξεις για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα σε βάρος των συλληφθέντων για το κύκλωμα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Μετά τη δίωξη, η οποία ασκήθηκε μετά τη σύλληψη των εμπλεκομένων την περασμένη Παρασκευή, οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος.

Στη δικογραφία για τη δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονται τα κακουργήματα που αφορούν

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσηςΣυγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωσηΑπάτη κατά Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου άνω 120.000 ευρώ Ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ Πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000Διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρόΠαράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000Ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον έχουν απαγγελθεί και οι πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες για κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και για βία κατά υπαλλήλου.

Μετά την άσκηση της δίωξης οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες από τον ανακριτή για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εγκληματικές ομάδες, με μέλη κυρίως γιατρούς και φαρμακοποιούς φαίνεται να έχουν δράση τουλάχιστον από το 2020, η οποία κίνησε υποψίες πριν έναν χρόνο. Όπως αναφέρεται από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος προετοιμάζεται να κινηθεί νομικά σε βάρος των κατηγορουμένων, τον Οκτώβριο του 2023 «μετά από διεξοδική έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών, απεστάλησαν στην Οικονομική Αστυνομία προς διερεύνηση δύο πλήρεις φάκελοι με ενδείξεις συστημικής απάτης ιατρών και φαρμακοποιών» σε βάρος του Οργανισμού. Ο Έλεγχος του Οργανισμού και η έρευνα των διωκτικών αρχών αποκάλυψε τη δράση κυκλώματος στο οποίο φαίνεται να συμμετείχαν τέσσερις γιατροί και υπεύθυνοι οκτώ φαρμακείων στα βόρεια προάστια. Συνεργασία με τα πρόσωπα αυτά φαίνεται να είχε ιδιοκτήτρια φαρμακευτικής αποθήκης, θεωρούμενη ως βασικό στέλεχος της δεύτερης οργάνωσης, στην οποία αποδίδεται η διάθεση και κυκλοφορία επικίνδυνων σκευασμάτων.

Η ομάδα των κατηγορούμενων γιατρών κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε ΑΜΚΑ, κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία, για να προχωρά σε ψευδείς συνταγογραφήσεις τις οποίες μέσω των φαρμακοποιών εκτελούσαν εικονικά ώστε να πετύχουν τις παράνομες αποζημιώσεις που τους κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.

Πειθαρχικές διωξεις και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Σε πειθαρχικές διώξεις των μελών του που εμπλέκονται στην απάτη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επ’ αφορμής των αποκαλύψεων, για εμπλοκή ιατρών, σε παράνομες συνταγογραφήσεις επισημαίνει ότι καταδικάζει απερίφραστα παραβατικές συμπεριφορές μελών του ιατρικού κόσμου που προκαλούν βλάβη στη δημόσια υγεία και αποβαίνουν επιζήμιες για το σύστημα υγείας.

Ο ΙΣΑ αναμένει από την εισαγγελία τα στοιχεία των ιατρών που συνελήφθησαν προκειμένου να προχωρήσει στις πειθαρχικές διώξεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι διάλογοι – φωτιά των μελών του κυκλώματος

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν οι σοκαριστικοί διάλογοι των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραξε απάτη- μαμούθ ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ με το ιλιγγιώδες ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ.

Στο κύκλωμα συμμετείχαν εκτός των άλλων, γιατροί και φαρμακοποιοί.

Ακολουθούν χαρακτηριστικοί διάλογοι των μελών του κυκλώματος

Φαρμακοποιός: Τα κουπονάκια κράτα τα. Ε, και τα μεγάλα και τα μικρά, βάλ’ τα σε μαύρη σακούλα να μη φαίνεται τίποτα

Υπάλληλος: Ωραία.

Φαρμακοποιός: Βάλ’ τα σε μια μαύρη σακούλα.

Υπάλληλος: Ναι; Και τα πετάω μακριά από το φαρμακείο ή εδώ πέρα σε μας κοντινά;

Φαρμακοποιός: Όχι. Μακριά εννοείται. Όσο πιο μακριά γίνεται.

Άλλος διάλογος φαρμακοποιού με υπάλληλό του

Φαρμακοποιός: Ναι γράψε (το όνομα του φαρμάκου) κάψουλες μη βάλεις milligram επίτηδες

Υπάλληλος φαρμακείου: Δε θα βάλω τίποτα και αύριο το πρωί θα κοιτάξω αυτό που μου είπατε. Πότε γράφτηκε ;

Φαρμακοποιός: Οπότε άμα κάνεις, καταρχάς μπες και δες στο ιστορικό

Υπάλληλος φαρμακείου: Ναι ;

Φαρμακοποιός: Να δεις. Του γράφει επιληψία ή αλλού γράφει επιληψία κι αλλού γράφει πόνος ;

Υπάλληλος φαρμακείου: Εντάξει!

Φαρμακοποιός: Και πες ότι θα το ξαναγράψουμε μερικές φορές επίτηδες πες του με διάγνωση πόνου

Υπάλληλος Φαρμακείου: Ναι;

Φαρμακοποιός: Για να φανεί ότι είναι για πόνο και όχι για επιληψία

Υπάλληλος Φαρμακείου: Ωραία!

Φαρμακοποιός: Και θα πάρεις και την βεβαίωση και θα συνεχίσουμε να το γράφουμε πες επίτηδες

Υπάλληλος φαρμακείου: Για να φανεί ότι το παίρνει για πόνους! Κατάλαβα .

Φαρμακοποιός: Για να φανεί καθαρά ότι είναι για πόνο, και όχι ότι ήταν για επιληψία. Για να δημιουργηθεί νέο ιστορικό για πόνο πλέον

Φαρμακοποιός: Έχεις (όνομα πάθησης) ; (όνομα φαρμάκου) πάρα πολύ ωραία, πάρτην.

Ε καλά εντάξει εσύ τι, πληρωμένα τα έχεις αυτά

Φαρμακοποιός: Μαλάκα γάμησε τα, ντάξει θα μου’ ρθει κανείς πίσω θα μου πει σου έφερα συνταγή και θα πεθάνω στο γέλιο

Φαντάζεσαι ; Ε δε πειράζει, θα κάνεις αντικατάσταση του (ακατάληπτο) του αποθέματος

Φαρμακοποιός: Δεν έχω ρε μαλάκα, προσπαθώ να τις ξεφορτωθώ. Έχεις ξεφύγει ; Προσπαθώ να τα ξεφορτωθώ αυτά

Φαρμακοποιός: Σε συγκεκριμένα φάρμακα, όχι τα ναρκωτικά και τέτοια. Σε κάποια που είτε έχεις γράψει εσύ ήδη είτε οτιδήποτε άλλο είτε για να κοτσάρουμε σιδήρους μαλακίες και τέτοια, εσύ μπορείς;

Γυναικολόγος: Τι φάρμακα ;

Φαρμακοποιός: (όνομα φαρμάκου), (όνομα φαρμάκου) που είχες γράψει σε μία ζαβή ,ε, ντάξει σιδήρους και τέτοια με ρέγουλα δε λέμε τα μαλακίες. Λοιπόν ή αντιβιώσεις μπορείς να γράψεις ;

Γυναικολόγος: Κοίτα μπορώ να δω. Ναι καμιά αντιβίωση μπορώ να γράψω. (ακατάληπτο) για παράδειγμα

Φαρμακοποιός: Για τηλεφωνικά άμα σου δώσω κανα δύο ΑΜΚΑ, να μπεις να το φτιάξεις είμαστε, ντάξει ;

Γυναικολόγος: Τώρα, τώρα αυτή τη στιγμή, οκ

Κατάλαβαν ότι γινόταν έλεγχος, προσπαθούσαν να συνεννοηθούν τι θα πουν

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό της ΕΛΑΣ τα μέλη της οργάνωσης είχαν αντιληφθεί ότι γίνεται κάποια έρευνα σε βάρος τους, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν την ακριβή διάσταση του ελέγχου.

Και αυτό καθώς κάποιοι από τους ασφαλισμένους/μάρτυρες είχαν ενημερώσει σχετικά με τον έλεγχο τα βασικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και έτσι ξεκίνησαν να παίρνουν μέτρα για μην αποκαλυφθεί η δράση της, όπως η μείωση των ψευδών συνταγογραφήσεων και εικονικών εκτελέσεων, ιδιαίτερα στα φαρμακευτικά σκευάσματα που θεώρησαν ότι αφορά η έρευνα, δηλαδή αυτά που περιείχαν ναρκωτικές δραστικές ουσίες.

Παράλληλα, ξεκίνησαν να επικοινωνούν με ασφαλισμένους/πελάτες των εταιρειών για να τους χειραγωγήσουν ως προς το περιεχόμενο της κατάθεσής τους στις Αρχές.

Ασφαλισμένος: Να κάνω μια ερώτηση άσχετη ;

Γυναικολόγος: Πες μου

Ασφαλισμένος: Επειδή είναι χθες, μου ήρθε μια ειδοποίηση το κακόμοιρο να βρεθώ στην Ασφάλεια για τέτοιο, για να , ως μάρτυρας

Γυναικολόγος: Ναι, για αυτό που γράψαμε

Ασφαλισμένος:Ε ;

Γυναικολόγος: Για αυτό που γράψαμε

Ασφαλισμένος: Άντε ρε μαλάκα πες μου να ξέρω τι να πω, ηλίθιε

Γυναικολόγος: Ναι, αυτά είναι ρε. Για αυτό πότε σου είπανε ;

Ασφαλισμένος: Ε, για αύριο αλλά τους πήρα τηλέφωνο

Γυναικολόγος: Ναι ;

Ασφαλισμένος: Και τους λέω δε μπορώ εγώ πρωί και μου είπανε σήμερα το απόγευμα

Γυναικολόγος: Ωραία , θα πεις αυτά που έχουμε γράψει κανονικά

Ασφαλισμένος: Α, ευτυχώς που το έχω το κείμενο. Και για ποιο λόγο ρε συ Κωστή το ψάχνουν έτσι ;

Γυναικολόγος: Γιατί είχα γράψει, εσένα σου είχα γράψει σίδηρο, σου είχα γράψει ασβέστιο, σου είχα γράψει, για αυτό

Ασφαλισμένος: Α!

Γυναικολόγος: Για αυτό και επειδή βλέπουν ρε παιδί μου ότι και εγώ ρε παιδί μου, ότι όντως η κυρία τα ξέρει αυτά ,ότι τα χρησιμοποίησε , τα είχε ανάγκη.

Ασφαλισμένος: Ναι εννοείται τα χρησιμοποίησα

Γυναικολόγος: Ναι, τα έχεις ανάγκη. Ας αποδείξει, ας αποδείξει κάποια στιγμή ότι τα έχασα το ένα το άλλο, Κι αν σε ρωτήσουν δηλαδή, αν σε τσιγκλάνε, μπορεί να σου πούνε, μπορεί να σου πούνε για παράδειγμα και που εκτελεστήκανε, σε ποιο φαρμακείο.Πες , ναι μπορεί να σε ρωτήσουν και σε αυτό

Ασφαλισμένος: Και εγώ ποιο να πω ;

Γυναικολόγος: Θα σου πει, μπορεί να σου πει, μπορεί να σου πεί, Σεπόλια, μπορεί να σου πούνε Αγία Βαρβάρα, μπορεί να σου πούνε διάφορα . Ε, πες πήγα σε διάφορα γιατί έτυχε ρε παιδί μου να είμαι , να πάω να βρεθώ εκείνη την στιγμή εκεί και τα πήρα από διάφορα φαρμακεία, δε τα πήρα από συγκεκριμένο, κατάλαβες ;

Ασφαλισμένος: Α, δηλαδή άμα με ρωτήσουν περιοχή από φαρμακεία να πω ή θα μου πούνε αυτοί κάποια φαρμακεία ;

Γυναικολόγος: Μπορεί να σου πούνε αυτοί κάποια φαρμακεία

Ασφαλισμένος: Κι άμα δε μου πούνε αυτοί ;

Γυναικολόγος: Όχι, δε χρειάζεται να αναφέρεις τότε

Ασφαλισμένος: A!

Γυναικολόγος: Σου λέω περιοχές που μπορεί να τα έχω εκτελέσει παράδειγμα.

Γυναικολόγος: Ε άμα σου φέρει συνταγή, θα πάρεις μία, θα την φτιάξεις, θα βάλεις συνταγή στα, θα μπει και κάτω.

Ασφαλισμένος: Ναι ναι. Α, πανάθεμα σε πες μου για να ξέρω τι να πω, μη σε κάψω

Γυναικολόγος: Ναι παιδί μου, ντάξει , καλά. Αυτά που είπαμε εκεί πέρα, που έχουμε γράψει. Δεν υπάρχει θέμα

Ασφαλισμένος: Και γιατί ρε , ρε συ (το όνομα του γυναικολόγου), γιατί το ψάχνουν έτσι ;

Γυναικολόγος: Επειδή είχα γράψει αρκετά σκευάσματα και επειδή ήταν μηδέν τις εκατό, να μην πληρώνουμε , για αυτό ψάχνουν για υπερσυνταγογράφηση, αυτό που λένε ότι θέλουν όσο μπορούν να μην , να ελέγξουν να μην γράφουμε στον κόσμο, να μην χρεώνουμε στον κόσμο.

Διάτρητο το σύστημα ελέγχου του ΕΟΠΥΥ – Στη «μάχη» κατά τη διαφθοράς η Αστυνομία και η ΑΑΔΕ

«Η κορυφή του παγόβουνου» φαίνεται να είναι η σύλληψη των δυο κυκλωμάτων, μεταξύ των οποίων γιατροί και φαρμακοποιοί, χρέωσαν τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ, γιατί συνταγογραφούσαν παράνομα εκατοντάδες χιλιάδες φάρμακα ανάμεσα τους ναρκωτικά και σκευάσματα που είναι σε έλλειψη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο στόχαστρο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας που εξάρθρωσε τις δυο εγκληματικές συμμορίες, είναι και άλλα κυκλώματα που μέσω της παράνομης συνταγογράφησης ληστεύουν τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα τους τελευταίους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσοδών (ΑΑΔΕ) έχει βάλει κάτω από το μικροσκόπιο της, χιλιάδες γιατρούς που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μετά από αίτημα της ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι η Αριστοτέλους, από την αρχή του έτους έχει σε απόλυτη προτεραιότητα τον έλεγχο των οικονομικών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, με προϋπολογισμό πάνω από 6 δις ευρώ το χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους σε όλες τις συνταγές φαρμάκων που συνταγογραφούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, ώστε να διαπιστώσει ποιοι υπερβαίνουν τα όρια και κερδοσκοπούν εις βάρος του Ταμείου και κατ ́επέκταση των φορολογούμενων πολίτων.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας είπαν στο topontiki.gr, ότι «ευτυχώς σήμερα η ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, παρέχουν ξεκάθαρη εικόνα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, που πλέουν γνωρίζουν ποιος γιατρός γράφει ποια φάρμακα και πόσα, σε πόσους ασθενείς και σε ποια γεωγραφική περιοχή. Εάν λοιπόν το σύστημα χτυπήσει «κόκκινο» σε ένα γιατρό τότε αμέσως μπαίνει κάτω από το μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ και κυριολεκτικά τον …ξεσκονίζουν».

Επιπλέον όλα αυτά τα στοιχεία (data) μπορούν να διασταυρωθούν με τις εφορίες ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν κοπεί τα απαραίτητα παραστατικά στην άυλη συνταγογράφηση.

Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα της ΑΑΔΕ και τα αποτελέσματα των ελέγχων θα είναι εντυπωσιακά καθώς έχει εντοπιστεί ένα μεγάλος αριθμός γιατρών, που παρανομεί συστηματικά εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια να έχει εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

«Όλοι οι γιατροί που έχουν πολύ υψηλή συνταγογράφηση, πέραν των μέσων όρων των συναδέλφων τους, θα ελεγχθούν και από την εφορία, για το αν έχουν κόψει τα αντίστοιχα φορολογικά παραστατικά για τις άυλες συνταγές που έχουν εκδώσει. Ο έλεγχος θα κινηθεί και αναδρομικά, αν φανεί ότι υπάρχει φοροδιαφυγή» σημείωσε χαρακτηριστικά στη βουλή ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, μόλις διαπιστωθεί ότι ο γιατρός κερδοσκοπεί μέσω της υπερσυνταγογράφησης, καλείται σε απολογία από το αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του υπουργείου Υγείας. Στην περίπτωση που δεν καταφέρει να αποδείξει το λόγο που έγραψε τόσες πολλές συνταγές, παύεται η σύμβασή του με τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης είναι πολύ πιθανό να του καταλογιστούν και τα ποσά που μπορεί να έχουν επιβαρύνει τον Οργανισμό.

Αξίζει να τονισθεί ότι σε πρόσφατο πόρισμα ο Συνήγορος του Πολίτη είχε κατηγορήσει τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ άλλων ότι δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και οι ασθενείς χρεώνονταν υπέρογκα ποσά από ιδιωτικές κλινικές. Όπως δείχνουν τα στοιχεία το σύστημα είναι διάτρητο γι ́αυτό το πάρτι στην υγεία είναι διαχρονικό.

Διαβάστε επίσης:

Ντίνος Καρύδης: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στον ηθοποιό (Photos)

Τέμπη – Έκθεση ειδικού στις ΗΠΑ: «30 επιβάτες απανθρακώθηκαν ακαριαία από έκρηξη υδρογονάνθρακα

Καραϊβάζ: Αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο οι συνήγοροι της οικογένειας του δημοσιογράφου»

Keywords
εοπυυ, δραση, φαρμακεια, βιντεο, το φως, αδωνις γεωργιαδης, φως, εοππυ, protothema, συλληψεις, αμκα, ΕΡΤ, αφμ, αθηνα, βεβαίωση, νπδδ, φαρμακοποιοι, ελασ, συγκεκριμένο, ααδε, δις, data, βουλη, ηπα, βομβα mall, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, εκλογες ηπα, αμα, αμκα μου, αυλη συνταγογραφηση, εχω αμκα, αποτελεσματα, συνταγογραφηση, ιατρικος συλλογος, οικονομικη αστυνομια, αστυνομια, αφμ, εφορια, ηγεσια, ηπα, ναρκωτικα, νπδδ, πλαισιο, τηλεφωνο, υγεια, φωτογραφιες, φωτο, φως, αγνοια, αδωνις, ασβεστιο, βεβαίωση, εβδομαδες, βορεια, βορεια προαστια, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, δικη, δις, ευκολα, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκρηξη, ελασ, ελλειψη, εξετασεις, επιληψια, ερευνα, εφοριες, ζημια, ιδιο, ειδοποιηση, υπηρεσιες, υποθεση, εικονα, ιστορικο, κειμενο, κινητο, κυρια, κλιμα, λογο, μακρια, μαμουθ, μηνες, μηδεν, μειωση, μοντελα, μπορεις, ομαδα, οκτω, φιλτρα, ονομα, ορια, ουσιες, παιδι, πηγαινε, πρωι, σεπολια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συλληψη, συνταγη, υψηλη, φακελοι, φαρμακειο, φαρμακα, φαινονται, ψηφιακη, ασφαλεια, αυλη, αυλες, ειπαμε, φακελος, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, νομικου, ομαδες, πληροφοριες, protothema, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα