Απειλή κυβερνητικού κρυοπαγήματος – Απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τον «ρωσικό χειμώνα οι χώρες της Ε.Ε.

Με δεδομένο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η Ευρώπη θα κλυδωνιστεί καθώς, όπως δείχνουν όλα, από τη ρωσική πλευρά βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο «παγωμένος χειμώνας», η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναζητά λύσεις προκειμένου να συγκρατήσει τις συνέπειες των σοβαρών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τις αυξήσεις στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει είναι λίγες και συγκεκριμένες, καθώς το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι μέσα από την αλόγιστη χρήση των επιδομάτων

μπορεί να προκύψει τρύπα στον προϋπολογισμό, η οποία στη συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσει.

Έχοντας λοιπόν αυτές τις διαπιστώσεις κατά νου, τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επικοινωνιακή διαχείριση του power pass καθώς δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες, οι οποίες στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η φράση «έως 600 ευρώ» ήταν μάλλον ατυχής, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έμεινε στα «600 ευρώ» και θεώρησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έπαιρνε πίσω ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που είχε δώσει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τα 17 έως και 60 ευρώ που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς προφανώς εξόργισαν τους πολίτες, οι οποίοι θεώρησαν ότι η κυβέρνηση τους κορόιδεψε.

Συνταξιούχοι και… Λιγνάδης

Την ίδια στιγμή και το πιο πιστό κομμάτι του εκλογικού σώματος στη Ν.Δ., οι συνταξιούχοι, εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι εξ αιτίας της εξέλιξης με τα αναδρομικά, καθώς θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν από τις διαβεβαιώσεις Πέτσα, ο οποίος τους καλούσε να μην κάνουν προσφυγές «γιατί έτσι και αλλιώς θα τα έπαιρναν όλοι».

Η αλήθεια είναι ότι ειδικά γι’ αυτό το κομμάτι της κοινωνίας η κυβέρνηση αναζητά πολιτική λύση, την οποία θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η υπόθεση Λιγνάδη ήρθε να επιβαρύνει την όλη κατάσταση, καθώς η αποφυλάκισή του εξόργισε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Η στάση της υπουργού Πολιτισμού επιβάρυνε τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν απ’ αυτή την απόφαση, ενώ την όλη κατάσταση επιχείρησε να διασώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας κρατώντας αποστάσεις από την όλη διαχείριση του θέματος.

Η εκτίμηση είναι ότι αυτή η ιστορία θα κοστίσει δημοσκοπικά στη Ν.Δ. σε ό,τι αφορά το δεξιό κομμάτι των ψηφοφόρων, στο οποίο η Ν.Δ. κατέγραφε μια σταθερή δυναμική καθώς μια σειρά από κινήσεις της κυβέρνησης είχαν μεγάλη απήχηση στο συγκεκριμένο κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση της κατάστασης στον Έβρο, ο έλεγχος στα θαλάσσια σύνορα και η αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν κινήσεις που δεν μπορεί να αντιπολιτευτεί ακόμα και ένα καθαρόαιμο (άκρο)δεξιό κόμμα.

Με βάση λοιπόν τις αντιδράσεις πολλών πολιτών για την υπόθεση Λιγνάδη πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι εσφαλμένα η κυβέρνηση χρεώνει όσους αντιδρούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τις τελευταίες ημέρες έγιναν αποδέκτες των αντιδράσεων των ψηφοφόρων της Ν.Δ. οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν την όλη διαχείριση του θέματος.

Άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Μέσα σε αυτή τη σύνθετη κατάσταση το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει το άνοιγμά του προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι μπορεί να πάρει τη νίκη στις εκλογές προσεγγίζοντας τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο Κέντρο.

Έτσι, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού στον Ευάγγελο Βενιζέλο για το Συμβούλιο της Ευρώπης και μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννας Ροκοφύλλου, η οποία προέρχεται από τα σπλάχνα της σοσιαλδημοκρατίας, καθώς ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, τώρα έχει ρίξει τα δίχτυα του στην Εύη Χριστοφιλοπούλου, στην οποία φαίνεται να προτάθηκε η θέση της προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Οι πληροφορίες λένε ότι η αντίσταση του Νίκου Ανδρουλάκη σε αυτό το ενδεχόμενο είναι σθεναρή, αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτόν τον τρόπο μπερδεύει το δικό του αφήγημα.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, έχει δηλώσει και δημοσίως σε συνεντεύξεις του ότι οι εκλογές κρίνονται στο Κέντρο, δείχνοντας πως αυτόν τον δρόμο θα βαδίσει έως το τέλος, με εισχώρηση στελεχών ειδικά από το λεγόμενο βενιζελικό ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν μάλιστα ότι η συνεργασία Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν το κυβερνών κόμμα δεν καταφέρει να έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Αναφέρουν δε ότι η μοναδική διαφορά είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί τη συνεργασία από την πρώτη Κυριακή – με την απλή αναλογική – καθώς θα έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών, ενώ ο πρωθυπουργός θα ήθελε την υλοποίηση αυτού του σεναρίου στις δεύτερες κάλπες, όπου το πρώτο κόμμα θα πάρει το μπόνους του νέου νόμου.

Διαβάστε επίσης:

Η επιστροφή των… επιστρεπτέων

Αφιέρωμα: Πώς φτάσαμε στην καταστροφή του 1922 – Μέρος δεύτερο

Τουρκία: Το «κακό παιδί»

Keywords
Τυχαία Θέματα