«Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα»: Τι σημαίνει το παλαιστινιακό σύνθημα (videos)

Σε όλο τον κόσμο, όπου γίνονται διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστίνιων, ακούγεται το σύνθημα «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί».

Για το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του το σύνθημα αυτό γίνεται προσπάθεια να ταυτιστεί με την Χαμάς. Αλλά οι διαδηλωτές που το φωνάζουν κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, εκφράζουν έτσι την επιθυμία για απελευθέρωση της ιστορικής Παλαιστίνης. 

Το σύνθημα

αναφέρεται στον στόχο για απελευθέρωση της γης από τις όχθες του Ποταμού Ιορδάνη μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.

Η ταύτιση του συνθήματος με την Χαμάς

Ωστόσο αρκετές δυτικές κυβερνήσεις επιβάλλουν κυρώσεις σε όποιον χρησιμοποιεί αυτό το σύνθημα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, Άντι Μακ Ντόναλντ, ο οποίος επειδή χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο σύνθημα σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση υπέστη κυρώσεις. Ενώ η υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι διαδηλώσεις αυτές είναι «διαδηλώσεις μίσους» εναντίον του Ισραήλ.

Επίσης η αυστριακή αστυνομία απαγόρευσε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις με το σκεπτικό ότι το επίμαχο σλόγκαν το έχει οικειοποιηθεί η Χαμάς. Το σύνθημα «Από το ποτάμι μέχρι την θάλασσα, η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί» έχει απαγορευτεί στην Γερμανία, όπου επιπλέον απαγορεύτηκε και η χρήση του χαρακτηριστικού ασπρόμαυρου παλαιστινιακού μαντηλιού.

Η ιστορία του συνθήματος

Το σύνθημα ήταν «σημαία» της παλαιστινιακής διασποράς, υπό τον Γιάσερ Αραφάτ, από τη δεκαετία του 1960, αποτυπώνοντας την επιθυμία των Παλαιστίνιων για τη δημιουργία ενός κράτους που θα εκτείνεται από τον Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο, στα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης. Είχε προηγηθεί η δημιουργία του ισραηλινού κράτους, το 1948, με την αρπαγή του 62% των εδαφών της Παλαιστίνης που ήταν υπό βρετανική εντολή.

Οι Παλαιστίνιοι που αρχικά απέρριπταν την ιδέα για την ύπαρξη δύο κρατών -ενός παλαιστινιακού και ενός ισραηλινού- σταδιακά άλλαξαν θέση και η ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αποδέχτηκε την πρόταση αυτή. Όμως η αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας του Όσλο, το 1993 και των ΗΠΑ να επιτύχουν μια οριστική λύση στο Καμπ Ντέιβιντ, οδήγησε στη δεύτερη Ιντιφάντα.

Έκτοτε οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αποδίδουν διαφορετικό νόημα στο επίμαχο σύνθημα και κυρίως τι σημαίνει ο όρος «ελεύθερη Παλαιστίνη».

Ο Νίμερ Σουλτάνι, καθηγητής δικαίου στην Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Λονδίνο, δήλωσε ότι με τον όρο «ελεύθερη Παλαιστίνη» περιγράφεται η ανάγκη ισότητας μεταξύ όλων των κατοίκων της ιστορικής Παλαιστίνης.

«Αυτοί που υποστηρίζουν το απαρτχάιντ και την εβραϊκή υπεροχή εκφράζουν αντιρρήσεις για  το σύνθημα για την ισότητα», λέει στο Al Jazeera ο Νίμερ Σουλτάνι, που είναι Παλαιστίνιος και ζει στο Ισραήλ.

Η έννοια της ελευθερίας προβάλλεται λόγω του γεγονότος ότι στους Παλαιστίνιους δεν έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση από τότε που οι Βρετανοί έδωσαν στους εβραίους το δικαίωμα να δημιουργήσουν ένα εθνικό κράτος στην Παλαιστίνη, με βάση τη Διακήρυξη Μπαλφούρ, του 1917.

«Κι αυτό εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο του προβλήματος: η συνεχιζόμενη άρνηση του δικαιώματος των Παλαιστίνιων να ζουν ισότιμα, ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια, όπως και οποιοσδήποτε άλλος», λέει ο καθηγητής Σουλτάνι.

Γιατί οι εβραίοι αντιδρούν

Όμως «για τους εβραίους Ισραηλινούς αυτό που η φράση λέει είναι ότι μεταξύ του Ιορδάνη και της Μεσογείου θα υπάρχει μόνο μία κρατική οντότητα, που θα αποκαλείται Παλαιστίνη και δεν θα υπάρχει εβραϊκό κράτος, ενώ το καθεστώς των εβραίων σε οποιοδήποτε μελλοντικό κράτος θα είναι ασαφές», υποστηρίζει από την άλλη πλευρά ο Γιεχούντα Μίρσκι, ραβίνος στην Ιερουσαλήμ και καθηγητής Ιουδαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brandeis.

«Ακούγεται περισσότερο σαν απειλή, παρά σαν υπόσχεση απελευθέρωσης», προσθέτει ο ραβίνος, που θεωρεί ότι κάθε διαδηλωτής που χρησιμοποιεί αυτό το σύνθημα είναι «υποστηρικτής της Χαμάς».

Πώς χρησιμοποιεί το ίδιο σύνθημα και το κόμμα του Νετανιάχου

Όμως το ίδιο σύνθημα χρησιμοποιεί και το Κόμμα Λικούντ, του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένζαμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με το ιδρυτικό μανιφέστο του κόμματος, του 1977, «Μεταξύ της Θάλασσας και του Ιορδάνη θα υπάρχει μόνο η ισραηλινή εθνική κυριαρχία». Στο ίδιο μανιφέστο αναφέρεται ρητά ότι για το Λικούντ η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εβραϊκού πληθυσμού» και «σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ».

Ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της διεθνούς αναγνώρισης της εβραϊκής διεκδίκησης όλων των εδαφών από το ποτάμι μέχρι την θάλασσα είναι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βρετανία, Τζίπι Χοτόβελι.

Η διεύρυνση των εβραϊκών οικισμών, με την εγκατάσταση εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η έμπρακτη απόδειξη των προσπαθειών του Ισραήλ να ελέγξει απόλυτα την γη από τον ποταμό Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο.

Και μια λογική πρόταση, μέσα στον παραλογισμό του πολέμου

Με αυτή τη λογική η περιοχή οδηγείται στο χάος, λέει ο καθηγητής Σουλτάνι.

«Ας καθίσουμε κάτω, με ιδέες που πρακτικά θα βελτιώνουν τη ζωή για τους εβραίους και τους Άραβες. Όσο κι αν ακούγεται εκτός πραγματικότητας, πιστεύω ότι όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, θα υπάρχει μια νέα ευκαιρία για να μιλήσουμε δημιουργικά για ένα καλύτερο μέλλον», επισημαίνει ο καθηγητής Σουλτάνι, μιλώντας στο Al Jazeera.

Διαβάστε επίσης:

Το τρένο της Τρανσυλβανίας: Κάστρα, θρύλοι και γαστρονομία για τους επισκέπτες (Videos)

Νιγηρία: Επέστρεφαν από κηδεία και έπεσαν σε νάρκη – 20 νεκροί, δύο βαριά τραυματίες

Ρωσία: Ιερέας αποκεφάλισε τη σύζυγό του μπροστά στην 8χρονη κόρη τους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Από,apo