Από τον πόλεμο στην Ουκρανία… στον ενεργειακό «πόλεμο»

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία… στον ενεργειακό «πόλεμο», με την Ευρώπη και τη Ρωσία να παίζουν σκληρό πόκερ.

Η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πολύ αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως διπλωματικό μέσο τον Nord Stream 1, με τη Μόσχα να απειλεί με πλήρη διακοπή στις παραδόσεις αερίου αν τεθεί πλαφόν στην τιμή του. «Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα»,

λέει ο Πούτιν.

Η Κομισιόν προτείνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τις Βρυξέλλες.

«Ο στόχος είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε, εξηγώντας ότι η επιβολή πλαφόν είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα.

«Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ένα δίχτυ αλληλεγγύης -σημαντικό για τα κράτη-μέλη- που διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο θα ρέει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Παράλληλα, είπε πως «η ΕΕ έχει εξασφαλίσει άλλους προμηθευτές για την προμήθεια του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να μην μπορεί πια να εκβιάζεται από τον Πούτιν», σημειώνοντας ότι ήδη η Μόσχα έχει κόψει ολικώς ή μερικώς το φυσικό αέριο σε 13 κράτη-μέλη.

«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ενισχυθούμε, να πάμε σε άλλους προμηθευτές και να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν η Επιτροπή εξετάζει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή άλλων προμηθευτών ενέργειας, π.χ. LNG που επίσης η τιμή του είναι ακριβή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι είναι μια επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι και η Επιτροπή την εξετάζει.

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε η ΕΕ να μην πληρώνει εξαιρετικά υψηλές τιμές, αλλά παράλληλα να παραμείνει ανταγωνιστική για τους προμηθευτές LNG για να μη στραφούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Russia is manipulating our energy markets and we are confronted with astronomic prices.

So we will table measures to protect vulnerable consumers and businesses.

We have the economic strength, the political will and unity to keep the upper hand.
https://t.co/ntpzZknBjW

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 7, 2022 Τα πέντε μέτρα για την προστασία ευάλωτων ομάδων και επιχειρήσεων

Έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής θα προτείνει μεταξύ άλλων η Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη, ενόψει του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέπτυξε συνοπτικά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, το οποίο θα παρουσιαστεί στους Υπουργούς Ενέργειας των χωρών της ΕΕ την ερχόμενη Παρασκευή.

«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Με ενότητα και αλληλεγγύη θα επικρατήσουμε», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου, συνολικά στην ΕΕ, έχει φτάσει το 82%.

«Μέσω της διαφοροποίησης έχουμε αυξήσει τις παραδόσεις LNG ή φυσικού αερίου αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από τη Ρωσία. Και πραγματοποιούμε τεράστιες επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει δευτερογενή επίδραση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς», είπε, παρουσιάζοντας μια σειρά «άμεσων μέτρων» που προτείνει η Επιτροπή για να προστατευθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις:

Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει μια «έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», δηλαδή «έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής». «Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό», σημείωσε.

Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. «Θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν», τόνισε.

Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα προτείνει συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν αυτά τα έσοδα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να επενδύσουν σε καθαρές εγχώριες πηγές ενέργειας.

Τέταρτον, η Επιτροπή προτείνει τη διευκόλυνση της ρευστότητας από τα κράτη-μέλη για τις εταιρείες ενέργειας. Οι ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφέλειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρατείνει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ταχεία χορήγηση κρατικών εγγυήσεων.

Πέμπτον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. «Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι στην αρχή του πολέμου, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού από τη Ρωσία ήταν στο 40% του συνόλου του εισαγόμενου αερίου και σήμερα έχουν μειωθεί στο 9%. «Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι», πρόσθεσε.

2) Cap on revenues of companies producing electricity with low costs.

Low carbon energy sources are making unexpected revenues.

Time for consumers to benefit from their low costs

We will propose to re-channel these unexpected profits to support vulnerable people and companies. pic.twitter.com/kErdRbas2E

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 7, 2022

4) Liquidity Support for energy utility companies

They must be supported to cope with the volatility of the markets.

We will update our temporary framework to enable state guarantees to be delivered rapidly. pic.twitter.com/QgUnN4Hxqs

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 7, 2022

5) Cap on Russian gas

We must cut Russia’s revenues which Putin uses to finance this atrocious war against Ukraine.

We are prepared for this.

At the beginning of the war, Russia’s pipeline gas was 40% of all imported gas.

Today it is now only 9% of our gas imports. pic.twitter.com/X9SPh8zHw7

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 7, 2022 Νέα οικονομική βοήθεια 5 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία

Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε να καταβάλει η ΕΕ οικονομική βοήθεια 5 δισεκ. ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου, δεύτερου τμήματος ενός πακέτου 9 δισεκ. ευρώ για το 2022 που προτάθηκε στις 18 Μαΐου.

«Σήμερα η Επιτροπή προτείνει επιπλέον μακροοικονομική βοήθεια 5 δισεκ. ευρώ για την Ουκρανία», ανακοίνωσε μέσω Twitter η φον ντερ Λάιεν.

Η αρωγή αυτή, με τη μορφή δανείων, θα πρέπει να εγκριθεί από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες θα συζητήσουν το θέμα την Παρασκευή (9/9), στη διάρκεια Συνόδου των υπουργών Οικονομικών τους στην Πράγα.

Ситуація в Україні вимагає нашої неослабної підтримки.

Сьогодні @EU_Commission пропонує Україні додаткові €5 млрд макрофінансової допомоги.

Це доповнює €10 млрд, які Європейський Союз вже надав у вигляді фінансової, гуманітарної та військової допомоги. pic.twitter.com/M9D10fu9UJ

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 7, 2022Θα παγώσετε λέει ο Πούτιν

«Η Ρωσία θα σταματήσει να διοχετεύει φυσικό αέριο και πετρέλαιο αν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των ρωσικών πηγών ενέργειας», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής.

Ο ρώσος πρόεδρος επέκρινε τις εκκλήσεις της Ευρώπης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, χαρακτηρίζοντάς την «ανόητη». «Αυτή είναι μια απολύτως ανόητη λύση. Εάν κάποιος προσπαθήσει να την εφαρμόσει, δεν θα οδηγήσει σε τίποτα καλό για όσους λάβουν αυτήν την απόφαση», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τα συμβόλαιά της, αλλά δεν θα προμηθεύσει φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άνθρακα με ζημία.

«Υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις, συμβάσεις προμηθειών. Αλλά αν ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις συμβάσεις, απλά δεν θα τις τηρήσουμε. Δεν θα προμηθεύσουμε απολύτως τίποτα εάν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας», είπε.

«Η Μόσχα δεν θα έχει πρόβλημα να πουλάει ανά τον κόσμο τις τεράστιες ενεργειακές πηγές της παρά τις δυτικές κυρώσεις», επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών και ότι η παγκόσμια ζήτηση ρωσικής ενέργειας είναι μεγάλη.

Σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε όλες τις βασικές παραμέτρους για την πώληση φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας.

Μάλιστα, ως προς την οικονομία της χώρας ο Πούτιν είπε ο προϋπολογισμός της χώρας θα εμφανίσει φέτος πλεόνασμα, καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά μικρής συρρίκνωσης για τον χρόνο αυτόν.

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα φθάσει στα 24,5 δισ. δολάρια το 2022, ενώ το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά «περίπου 2% ή και λίγο παραπάνω», κατέληξε ο Πούτιν.

«Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα»

Παράληλλα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει και πάλι να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα του, απορρίπτοντας τους δυτικούς ισχυρισμούς ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ως όπλο το φυσικό αέριο.

Είπε ότι η Γερμανία και οι δυτικές κυρώσεις ευθύνονται για το ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν είναι λειτουργικός και ότι η Ουκρανία και η Πολωνία αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν άλλους αγωγούς που μετέφεραν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Ο Nord Steam 1 είναι ουσιαστικά κλειστός τώρα», είπε, καλώντας τη Γερμανία να επιστρέψει μια τουρμπίνα για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του αγωγού, το οποίο θα επέτρεπε στη Ρωσία να ξεκινήσει εκ νέου να διοχετεύει αέριο.

«Υπάρχει μια διαρροή πετρελαίου εκεί — είναι μια πιθανόν εκρηκτική κατάσταση, κίνδυνος πυρκαγιάς. Η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», είπε.

«Η Δύση αποτυγχάνει, είναι αδύνατον να απομονωθεί η Μόσχα»

«Οι δυτικές κυρώσεις είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο», ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία, δήλωσε στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος.

Όπως είπε ο Πούτιν, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια «επιθετική» απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο.

«Μη αναστρέψιμες, ακόμη και τεκτονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στις διεθνείς σχέσεις. Ο ρόλος των δυναμικών, πολλά υποσχόμενων χωρών και περιοχών του κόσμου – κυρίως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχει αυξηθεί σημαντικά».

Ο Πούτιν είπε ότι οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία του κορονοϊού ως η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

«Αναφέρομαι στον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης με την επαίσχυντη, επιθετική της προσπάθεια να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, για να τους στερήσει την εθνική τους κυριαρχία και να υποτιμήσει τις επιθυμίες τους», είπε.

«Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθούσε η Δύση συλλογικά επί δεκαετίες. Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες, να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους άθλιους κανόνες τους οποίους εκείνες οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε.

Η ρωσική οικονομία ωστόσο αντεπεξέρχεται στην οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, όπως την χαρακτήρισε ο Πούτιν, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ορισμένες βιομηχανίες και περιοχές.

Ανάμεσα στις πληττόμενες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη.

Είναι «αδύνατον» να απομονωθεί η Ρωσία και η Μόσχα θα αψηφήσει τις προσπάθειες της Δύσης να την εκτοπίσει από την παγκόσμια σκηνή, όπως είπε.

Η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν μετά την επιβολή των αυστηρών δυτικών κυρώσεων σε απάντηση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε και επισήμανε ότι η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα μπορεί να εξάγει σιτηρά.

«Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν και υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, που διεξάγει στην Ουκρανία, σχολίασε.

Όλες οι ενέργειες της Μόσχας είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να ενισχυθεί η ρωσική εθνική κυριαρχία και στοχεύουν στο να «βοηθήσουν τους πολίτες» που ζουν στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Μόσχα και ο αναπτυσσόμενος κόσμος εξαπατήθηκαν από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών»

«Η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος εξαπατήθηκαν από μια συμφωνία-ορόσημο για την εξαγωγή σιτηρών για την αντιμετώπιση της επαπειλούμενης επισιτιστικής κρίσης», είπε στη συνέχεια.

Ο Πούτιν έβαλε στο στόχαστρό του την συμφωνία, η οποία συνήφθη με την διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας ότι οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών δεν κατευθύνονται προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Είπε ακόμη ότι κάποιοι περιορισμοί επί των ρωσικών εξαγωγών λιπασμάτων έχουν χαλαρώσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καθώς «έξυπνες κυρώσεις» συνεχίζουν να περιπλέκουν το ρωσικό εμπόριο.

Σημείωσε ότι θα φροντίσει να αναθεωρηθεί η συμφωνία, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιτυγχάνονται οι αρχικοί της στόχοι.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση και σημείωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για τους πιθανούς περιορισμούς στις χώρες που μπορούν να δεχτούν προμήθειες.

«Για μια ακόμη φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν απλώς εξαπατηθεί και συνεχίζουν να εξαπατώνται. Είναι προφανές ότι αυτή η προσέγγιση, η κλίμακα των επισιτιστικών προβλημάτων στον κόσμο μόνο θα αυξάνεται… και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή».

Όπως είπε ο Πούτιν, μόνο δύο από τα 87 πλοία, τα οποία μεταφέρουν 60.000 τόνους προϊόντων, πήγαν στις φτωχές χώρες καθώς κατηγόρησε την Δύση ότι λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη.

«Σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στέλνονται όχι στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά σε χώρες της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχουν άμεσες κυρώσεις σε προϊόντα, αλλά υπάρχουν περιορισμοί που συνδέονται με την επιμελητεία, με τα φορτία, τις πληρωμές και την ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς τους περιορισμούς παραμένουν», κατέληξε.

«Παράνομο καθεστώς η Ουκρανία – Μόνο δημοκρατικός δεν είναι ο τρόπος που η Βρετανία επιλέγει τους ηγέτες της»

Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα «παράνομο καθεστώς», λέγοντας ότι αυτό εγκαθιδρύθηκε έπειτα από ένα «πραξικόπημα» το 2014.

Επίσης, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη αλλαγή στην εξουσία στη Βρετανία -μια ημέρα μετά την αντικατάσταση στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον από την Λιζ Τρας- είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα επιλέγει τους ηγέτες της «απέχει μακράν από το να είναι δημοκρατικός».

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικό βίντεο: 15χρονη επιτέθηκε βάναυσα σε έγκυο για να την ληστέψει (Video/Photos)

Λιζ Τρας: Τι αποκαλύπτει για τη νέα πρωθυπουργό ο λογαριασμός της στο Instagram (Photos)

ΗΠΑ: Τρίχρονο αγόρι πυροβόλησε άθελά του και τραυμάτισε βρέφος 5 μηνών

Keywords
ρωσία, βρυξέλλες, lng, russia, energy, unity, hand, https, ηπα, πετρελαιο, ζητείται, low, carbon, time, support, people, twitter, update, cut, putin, finance, ukraine, gas, today, νέα, μαΐου, λύση, προυπολογισμος, αεπ, steam, instagram, εθνικη τραπεζα, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Μις φαν ντερ ρόε, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, instagram, επιθυμιες, ζητείται, μια ημερα, βιντεο, χωρες, ρωσία, το θεμα, αεπ, γερμανια, εθνικη, ηπα, θεμα, ιραν, κινα, οικονομια, οροσημο, ουκρανια, πλαισιο, φυσικο αεριο, lng, people, ukraine, αγορα, αλγερια, αλληλεγγυη, απλα, αρωγη, ασια, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δυναμη, διχτυ, ευρω, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, επενδυσεις, ερντογαν, ερχεται, ερχονται, ευρωπη, ζημια, ιδιο, ισχυει, κυβερνηση, κιεβο, κλιμακα, λύση, μαΐου, μειωση, μοντελα, μορφη, μοσχα, νορβηγια, παντα, ουσιαστικα, οφελος, παμε, πηγες ενεργειας, πλοια, ποκερ, πολωνια, πουτιν, πραγα, προβληματα, σαφης, συνεχεια, σειρα, σχεδιο, τιμη, φυσικο, φορα, ωρες, αγορι, αγορες, ασφαλεια, channel, carbon, cut, εξαγωγες, εκπομπες, energy, finance, gas, ηγετες, hand, https, χωρα, εισβολη, low, πηγες, putin, πωληση, support, σκηνη, steam, update, unity
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία…,oukrania…