Αποκατάσταση: Μονόδρομος ο ιδιωτικός τομέας – Ελάχιστες κλίνες στο δημόσιο, «ξεχασμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία» λέει ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α στο topontiki.gr

Μια ηλικιωμένη και ανάπηρη γυναίκα νοσηλεύεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής τα τελευταία… 15 χρόνια!

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κοινωνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, να πείσουν την οικογένεια της που ζει στην επαρχία να την αναλάβουν, αυτοί δεν συνεργάζονται. Την ίδια ώρα τέσσερις ασθενείς παραμένουν στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) στο Ίλιον τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο το οικογενειακό τους περιβάλλον τους έχει ξεχάσει.

Συνολικά 15 έως 20 άτομα έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους στο ΕΚΑ και θα μπορούσαν

αύριο το πρωί να πάρουν εξιτήριο για να αποδεσμευτούν οι κλίνες, για τους 6-7 ανθρώπους που είναι στην λίστα αναμονής εδώ και ένα μήνα περίπου. Ωστόσο οι συγγενείς των ασθενών που παραμένουν στο ΕΚΑ ενώ έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, έχουν ζητήσει …λίγο χρόνο ακόμα μέχρι να βρουν ένα χώρο να μείνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους, καθώς πλέον το σπίτι τους δεν έχει τις προδιάγραφες για άτομα με αναπηρία. 

«Στην Ελλάδα έχουμε 3.000 κλίνες αποκατάστασης συνολικά. Από αυτές μόνο οι 250 είναι δημόσιες. Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης έχει 130 και οι υπόλοιπες 120 είναι διάσπαρτες σε διάφορα νοσοκομεία. Το ΚΑΤ έχει 15 όπως και το Ασκληπιείο. Το Γεννηματά περίπου 10 έως 15. Δέκα με 12 κλίνες είναι στη Θεσσαλονίκη και 10 κλίνες αποκατάστασης στο ΠΑΓΝΗ»

Τα παραπάνω είπε στο topontiki.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης στο Ιλιο Νίκος Ψαρρός περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που ζουν χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας, οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης με συνέπεια να ταλαιπωρούνται ή να έχουν γυρίσει την πλάτη στα δικά τους άτομα με αναπηρία. 

Από 1.000 -1.500 ευρώ το κόστος στα Ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης

Παράλληλα, βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν χιλιάδες οικογένειες προκειμένου να καλύψουν τη  δαπάνη στο ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης που έχουν τον πατέρα, την μητέρα, τον αδελφό, την κόρη ή το γιό τους. Το κόστος είναι ιδιαίτερα τσουχτερό καθώς ξεκινάει από 1.000 ευρώ και μπορεί να αγγίξει και τα 1.500 ευρώ το μήνα εάν είναι διασωληνωμένος ο ασθενής. Από αυτά ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί έως και 800 ευρώ για 4κλινο. Τη διαφορά όπως είναι φυσικό την καλύπτει η οικογένεια.

«Δυστυχώς η υπηρεσία αποκατάστασης στην Ελλάδα παρέχεται ιδιωτικά» μας είπε ο κ. Ψαρρός και συνέχισε: «Τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, τα οποία κάνουν εξαιρετική δουλειά, πολλές φορές καταφεύγουν σ΄ ένα τρικ. Όταν ο ασθενής αναζητήσει 4κλινο δηλώνουν ότι έχουν μόνο 3κλινο με συνέπεια το κόστος να απογειώνεται για τους ενδιαφερομένους καθώς καλούνται να καλύψουν τη διάφορα που δημιουργείται ανάμεσα στα χρήματα που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ που είναι περίπου 700-800 ευρώ» μας είπε ο κ. Ψαρρός.

Το Εθνικό Κέντρο Αναπηρίας

Το ΕΚΕ είναι ένα σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης με 11, 5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, μέσα σε 65 στρέμματα στο Ίλιο. Λειτουργεί από το 1945 και το 2010 ενσωματώθηκε στο ΕΣΥ. Σήμερα διαθέτει 130 κλίνες ενώ υπάρχει η υποδομή για την ανάπτυξη συνολικά 250 κλινών: «Βασικό μας προτέρημα είναι η τεράστια εμπειρία στον τομέα της αποκατάστασης, καθώς είμαστε στην υπηρεσία του πολίτη από το 1945. Φιλοσοφία μας είναι η παροχή πρότυπων υπηρεσιών υγείας μέσα από έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Έχουμε σύγχρονα ρομποτικά μηχανήματα και μπορούμε να ανταγωνιστούμε επάξια τον ιδιωτικό τομέα» μας είπε ο αναπληρωτής διοικητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο ήδη τρέχουν οι συμβάσεις για έργα αποκατάστασης των κτηριακών υποδομών, προμήθεια συγχρόνου εξοπλισμού που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του ΕΚΕ: « Από το Ταμεία Ανάκαμψης έχουν διατεθεί 4,5 εκατομμύρια ευρώ για το ΕΚΕ και οι συμβάσεις για τα έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης είναι σε καλό δρόμο. Υπολογίζουμε ότι τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί την επόμενη πενταετία» μας είπε ο αναπληρωτής διοικητής.

Ποια είναι η εικόνα στα δημόσια Κέντρα Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης στην Ελλάδα

Σίγουρα οι 250 δημόσιες κλίνες του ΕΚΕ, ακόμα και να γίνουν δεν αρκούν. Χρειάζονται πολύ περισσότερες καθώς τα τροχαία, τα εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά και ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας που προκαλούν αναπηρίες είναι εκατοντάδες κάθε χρόνο. 

Τα δημόσια Κέντρα Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης που βρίσκονται στην επαρχία λειτουργούν στο κόκκινο καθώς υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και μεγάλες λίστες αναμονής. Ένα πρόβλημα που αναγνωρίζει το υπουργείο Υγείας, όπως μας είπαν έγκυρες πηγές. 

Σημειώνεται ότι οι διατιθέμενες κλίνες στην περιφέρεια εκτός από την Αθήνα- Πειραιά και Νήσων, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Υγείας ανέρχονται σε 140 και κατανέμονται ως εξής:

Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας λειτουργούν 47 κλίνες.την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης 50 κλίνες.την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδα διατίθεται μόλις 1 κλίνη. την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου Ιονίων Νήσων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν 42 κλίνες.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και είναι γεγονός ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει δώσει την απαραίτητη προσοχή στην ανάπτυξη δημόσιων κέντρων αποκατάστασης, προκειμένου να ανακουφιστούν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που αιμορραγούν οικονομικά για εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά και να ελευθερωθούν κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία που τώρα είναι κατειλημμένες από «ξεχασμένα» περιστατικά.

Διαβάστε επίσης:

Το εγκεφαλικό προειδοποιεί: Μάθετε τα συμπτώματα που μπορεί να σώσουν τη ζωή σας

Διαμαρτυρία φυσικοθεραπευτών: Καθυστερούν οι αποφάσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Διατροφή και γονιμότητα: Ποιες τροφές δυναμώνουν το σπέρμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποκατάσταση, Μονόδρομος, – Ελάχιστες, Ε Κ Α,apokatastasi, monodromos, – elachistes, e k a