Ας σκεφτούμε δημιουργικά, όχι πάλι φοβικά

Η προεκλογική περίοδος εξελίσσεται πλέον στη σκιά του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου και, όπως συμβαίνει τυπικά σε αυτές τις περιπτώσεις, στη δημόσια σφαίρα θα κυριαρχήσουν τα ακόλουθα δύο παράλληλα γεγονότα.

Αφενός οι πολιτικοί αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων θα διαχειριστούν με τον ένα ή άλλο τρόπο επικοινωνιακά την υπόθεση, εκφράζοντας τη λύπη τους για το ναυάγιο, διαφοροποιούμενοι απλά ως προς την τελική πολιτική στόχευση που θα συνοδεύει αυτή την έκφραση λύπης.

Αφετέρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ θα

«επιπλεύσουν» οι πιο ακραίες (και διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους) απόψεις, η μία που θα μιλάει για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που με τις πολιτικές της (π.χ. το φράχτη στον Έβρο) αναγκάζει τα δίκτυα των διακινητών να χρησιμοποιούν όλο και πιο επισφαλείς οδούς, και η άλλη που θα στέλνει το μισαλλόδοξο μήνυμα του «καλά να πάθουν, η χώρα έχει τα δικά της προβλήματα, δε μπορεί να ασχολείται με ανθρώπους που παράνομα εισβάλουν σε αυτή».  

Και οι δύο απόψεις είναι φοβικές, και δεν οδηγούν σε ουσιαστική απόπειρα λύσης του προβλήματος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Η μεν ανθρωπιστική προσέγγιση αγνοεί τη σημασία της συντεταγμένης απόκρισης της Πολιτείας στο φαινόμενο της κάθε είδους μετανάστευσης (που προϋποθέτει εξ ορισμού την προσπάθεια τήρησης της νομιμότητας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και κάποια διαδικασία διαλογής) ώστε να διασφαλιστούν τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα γηγενών και μεταναστών.

Η δε ξενόφοβη προσέγγιση απλά αγνοεί ότι η μετανάστευση εν γένει αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο του ανθρώπινου είδους, που υπερβαίνει νομικά πλαίσια και τις μεταβαλλόμενες γεωγραφικές διαιρέσεις κρατικών οντοτήτων, και άρα μία ευνομούμενη, ανθρωποκεντρική Πολιτεία δε μπορεί να συμπεριφέρεται δίχως κατανόηση, ειδικά στις περιπτώσεις προσφύγων.  

Στο έδαφος αυτού του φοβικού τρόπου σκέψης επικάθονται και οι χρόνιες υστερήσεις της χώρας μας. Η δημόσια διοίκηση αδυνατεί μερικές φορές ακόμα και θεαματικά να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις λειτουργίες (ας σκεφτούμε το μόλις προ 4μήνου δυστύχημα στα Τέμπη), πόσο μάλλον να εμπλακεί σοβαρά στη δημιουργική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Τα παραδοσιακά κόμματα δε θέλουν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και περιορίζονται στη διαχείριση των δυσάρεστων εξελίξεων. Σε ανάλογο κλίμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που -όπως και σε σειρά άλλων σοβαρών παγκόσμιας κλίμακας προβλημάτων- έχει λάβει αποφάσεις κατώτερες των περιστάσεων.

Υπάρχουν δημιουργικές λύσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση: για παράδειγμα η ανάπτυξη συστήματος ανθρωπιστικών διαδρομών για την ασφαλή δίοδο των αιτούντων άσυλο, ειδική φροντίδα και εκπαίδευση για ασυνόδευτα ανήλικα άτομα, ανάπτυξη ελεύθερων ζωνών υπό την εποπτεία διεθνών οργανισμών για την αξιοπρεπή προσωρινή διαβίωση τους, όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου με βάση την ανάγκη διεθνούς προστασίας και το πόσο ευάλωτο είναι κάθε άτομο.

Κατά προτεραιότητα στελέχωση των υπηρεσιών αυτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό βιώσιμης ενσωμάτωσης ανθρώπων που θα παραμείνουν στη χώρα.  Μαζί με την αντικατάσταση του Κανονισμού Δουβλίνο-3, και των επαναπροωθήσεων στην αρχική χώρα εισόδου της ΕΕ, με ένα δίκαιο και ισότιμο σύστημα για μετεγκατάσταση, σε όλη την ΕΕ, όσων προσφύγων έχουν ήδη λάβει καθεστώς ασύλου.

Όλα αυτά όμως για να πετύχουν προϋποθέτουν μεγαλύτερο θάρρος από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση και αλλαγή στάσης από τους Ευρωπαίους εταίρους. Προϋποθέτουν δηλαδή την είσοδο φρέσκων σχημάτων στη Βουλή, με διαφορετική αισθητική άσκησης πολιτικής, που θα πιέσουν προς την κατεύθυνση του ριζικού εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, και ταυτόχρονα θα έχουν ευρωπαϊκά ερείσματα, ώστε η πίεση αυτή να φτάσει και προς τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου, ειδικά σε εξίσου φρέσκα στη σκέψη «ευήκοα ώτα».

Ο Κωνσταντίνος Καλαφατάκης είναι ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικών Νευροεπιστημών, γραμματέας του Βολτ Ελλάδας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της εκλογικής περιφέρειας Α’ Πειραιά για το ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ

Διαβάστε επίσης:

Τώρα ΣΥΡΙΖΑ, για την ανατροπή του εκλογικού χάρτη

Το ναυάγιο της αλληλεγγύης ..!

Εσύ τι έκανες όταν έγινε το ναυάγιο στην Πύλο;

Keywords
Τυχαία Θέματα