Ασφάλιση περιουσίας: Τι θέλει η κυβέρνηση, τι προτείνει η αγορά, πώς θα κινηθεί η υπόθεση

Με τη φράση «έχει ευθύνη να ασφαλίζει ο ιδιώτης αυτό που μπορεί να καταστραφεί. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα μοντέλο υποχρεωτικής ασφάλισης της περιουσίας», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το περίγραμμα των προθέσεων της κυβέρνησης για ένα αρκετά «φρέσκο» ζήτημα για την ελληνική κοινωνία, στη διάρκεια της συνέντευξής του από τη Θεσσαλονίκη.

Μπροστά στις τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και επιχειρήσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, το μεγαλύτερο βάρος της αποκατάστασης των οποίων

θα αναλάβει ο προϋπολογισμός, αλλά και με δεδομένη τη δημοσιονομική «σύνεση» (προαπαιτούμενο για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και όρος της ΕΕ), η κυβέρνηση επιχειρεί να «βάλει στο παιχνίδι» την αγορά, δηλαδή, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μέσα από μια σταδιακή διαδικασία, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ζημιές».

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να καταστεί άμεσα υποχρεωτική. Ενώ θα προχωρήσει γρήγορα και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή. Είναι καιρός να ξεκινήσει και την Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών, όλων των σπιτιών, όλων των παραγωγικών μονάδων από φυσικές καταστροφές», με κυβερνητικούς παράγοντες να υπογραμμίζουν ότι η λέξη-κλειδί είναι ο διάλογος, μέσα από τον οποίο θα προκύψουν και οι βασικές κατευθύνσεις του εγχειρήματος.

Όπως προαναφέρθηκε, η μαζική ασφάλιση περιουσιών δεν είναι μια διαδικασία με την οποία η Ελλάδα έχει εμπειρία. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων έχει να κάνει περισσότερο με την αστική ευθύνη, οπότε το πιθανότερο είναι ότι τον πρώτο λόγο στην όλη συζήτηση θα έχει η αγορά, είτε μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών, είτε μέσω των εκπροσώπων των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ήδη έχουν καταθέσει κάποιες ιδέες, που θα κάνουν την ασφάλιση των περιουσιών πιο… εύπεπτη για τους ήδη πιεσμένους λόγω ακρίβειας πολίτες.

Grosso modo, οι δύο πλευρές μοιάζουν να συγκλίνουν σε κάποιες θέσεις, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητούν πλήρη έκπτωση των ασφαλίστρων από το φορολογητέο εισόδημα των ασφαλιζομένων ιδιοκτητών (εκτός από την έκπτωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ), κατάργηση του φόρου που επιβαρύνει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για πιο προσιτό ασφάλιστρο, επιδότηση του ασφαλίστρου από το κράτος για κατοικίες που δεν θεωρούνται ασφαλίσιμες, καθώς και ενδεχόμενη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα ισοσκελίσει την επιβάρυνση από το ασφάλιστρο.

Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών φαίνεται ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις για επάρκεια αποθεματικού που θα καλύπτει πιθανές ανάγκες αποζημιώσεων, αλλά και για αυστηρό έλεγχο της αγοράς από την ΤτΕ, ώστε να αποκλειστούν φαινόμενα αφερεγγυότητας.

Πάντως, ο δρόμος που άνοιξε με την ομιλία και τη συνέντευξη του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι μακρύς, μέχρις ότου το ζήτημα της ασφάλισης περιουσιών αποτυπωθεί σε ένα σαφές και ξεκάθαρο νομικό κείμενο. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Χωρίς πόσιμο νερό για 14η μέρα – Ακόμα συλλέγονται νεκρά ζώα

Αλέξης Χαρίτσης: Στηρίζει Αχτσιόγλου και στον β’ γύρο – «Τώρα είναι η ώρα της τελικής απόφασης»

Κοινοτάρχης Βλοχού: «Δεν θα γίνω σκαλοπάτι για να φτάσει ψηλά ο κ. Αγοραστός» – Τι απαντά στον Αχιλλέα Μπέο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ασφάλιση,asfalisi