Ατοπική δερματίτιδα: Πώς συνδέεται με το άγχος – Τι να προσέχετε

Το άγχος προκαλεί αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις σε άτομα με έκζεμα. Με την σειρά τους, οι εξάρσεις του εκζέματος μπορούν να προκαλέσουν πρόσθετο στρες.

Η ατοπική δερματίτιδα, ευρύτερα γνωστή ως έκζεμα, μπορεί να είναι μια ενοχλητική κατάσταση, ειδικά λόγω των πολλών παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα κόκκινων, κνησμωδών εξανθημάτων.

Ο ξηρός καιρός, οι οικιακές χημικές ουσίες (π.χ. σαμπουάν και καθαριστικά) ή το πλύσιμο σώματος και τα αλλεργιογόνα

στον αέρα μπορούν όλα να προκαλέσουν έξαρση του εκζέματος.

Το άγχος, ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν έκζεμα, μπορεί να είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμο, διότι μπορεί να είναι δύσκολο να ρυθμίσετε την πηγή του, ή μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι είστε αγχωμένοι.

Πώς το έκζεμα συνδέεται με το άγχος

Το έκζεμα μπορεί να έχει πολλές βασικές αιτίες. Σε μερικούς το έκζεμα προέρχεται από μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να παράγει μια δερματική πρωτεΐνη (φιλαγκρίνη). Χωρίς αρκετή από αυτήν την πρωτεΐνη, το δέρμα μπορεί να αφυδατωθεί εύκολα. Αυτό σας κάνει πιο ευαίσθητους σε δερματικούς ερεθισμούς και τοπικές εξάρσεις. Μπορείτε επίσης να εκδηλώσετε έκζεμα από αλλεργικές αντιδράσεις.

Όπως συμβαίνει με άλλες δερματικές παθήσεις, οι εξάρσεις εκζέματος μπορεί να προκληθούν από το άγχος. Το άγχος προκαλεί αύξηση της ορμόνης κορτιζόλης (γνωστή και ως ορμόνη του στρες). Όταν ο οργανισμός παράγει υψηλές ποσότητες κορτιζόλης λόγω αυξημένου άγχους, το δέρμα σας μπορεί να γίνει αφύσικα λιπαρό. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να πυροδοτήσει ένα ξέσπασμα εκζέματος.

Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι το στρες δυσκολεύει το δέρμα να ανακάμψει από ερεθισμούς και δερματικές βλάβες. Το άγχος όχι μόνο προκαλεί έκζεμα, αλλά μπορεί να κάνει τις εξάρσεις να διαρκέσουν περισσότερο, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερο άγχος σε έναν φαύλο κύκλο.

Είναι κάτι περισσότερο από άγχος;

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το άγχος είναι ένα μόνιμο έναυσμα για τα ξεσπάσματα εκζέματος. Σε αντίθεση με το στρες, το άγχος μπορεί να είναι δύσκολο να ελεγχθεί χωρίς φάρμακα. Μια άλλη μελέτη του 2010 έδειξε ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα. Ένα ξέσπασμα εκζέματος είναι ένας πιθανός τύπος σωματοποίησης του άγχους.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε συνεχείς εξάρσεις εκζέματος, ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε άγχος. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό εκζέματος και άγχους ή κατάθλιψης, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε πρώτα αυτά τα υποκείμενα ζητήματα προτού μπορέσετε να θέσετε το έκζεμά σας υπό έλεγχο.

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν έκζεμαΑλλεργιογόνα

Επειδή το έκζεμα μπορεί να προκληθεί από αλλεργικές αντιδράσεις, η έκθεση σε ρύπανση ή άλλες τοξίνες στον αέρα, καθώς και σε χημικές ουσίες από καθημερινά προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει έκζεμα. Η γύρη, το τρίχωμα των κατοικιδίων και η μούχλα μπορούν όλα να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα. Οι τροφικές αλλεργίες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν έκζεμα.

Χημικά

Η χρήση σαμπουάν, conditioner ή body wash με ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί επίσης να προκαλέσει εξάρσεις. Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια την περιβαλλοντική αιτία των εξάρσεων, προσπαθήστε απλά να αποφύγετε τις ένοχες χημικές ουσίες. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά καλλυντικά προϊόντα για να περιορίσετε την έκθεσή σας.

Κάπνισμα

Επειδή τα αυξημένα επίπεδα στρες μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα, μερικοί αισθάνονται την επιθυμία να καπνίσουν ένα τσιγάρο ή να χρησιμοποιήσουν άλλο προϊόν καπνού για να μειώσουν το άγχος τους. Αλλά το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα εξάρσεις του εκζέματος, πέρα απ’ όλες τις άλλες σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι το κάπνισμα 10 ή περισσότερων τσιγάρων την ημέρα σας κάνει πιο επιρρεπείς στα ξεσπάσματα εκζέματος. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι το άγχος σας προκαλεί τέτοια ξεσπάσματα, απλά… αποφύγετε το κάπνισμα. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και το κάπνισμα ναργιλέ μπορεί να προκαλέσει έκζεμα.

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Η «νόσος Χ» και η ενδεχόμενη απειλή

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Η λοίμωξη που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο νόσου

Ψυχική υγεία: Τα έξι συμπτώματα που «μαρτυρούν» κατάθλιψη

Keywords
Τυχαία Θέματα