Αβραμόπουλος: «Κοινό πρόβλημα ΕΕ - ΗΠΑ το μεταναστευτικό»
Θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και με τη νέα Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Γκαρσές.
Στην Ουάσιγκτον, ο ευρωπαίος Επίτροπος ήταν ο κεντρικός ομιλητής
Στην ομιλία του στο Ατλαντικό Συμβούλιο ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Αναφερθήκατε προηγουμένως στις Ευρω-ατλαντικές σχέσεις που αποτελούν επίσης μέρος του χαρτοφυλακίου μου σε ό,τι αφορά το διαρκή διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ για την ασφάλεια.
Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ πρέπει να εντείνουν την συνεργασία τους. Παρά τα όσα λέγονται κατά διαστήματα από ορισμένους πολιτικούς, η ιστορία έχει ήδη καθορίσει τις σχέσεις μας και θα συνεχίσει να τις καθορίζει και στο μέλλον.
Η ιστορική συγκυρία έφερε σχεδόν ταυτόχρονα δύο κρίσεις στην Ευρώπη: το μεταναστευτικό και τις τρομοκρατικές επιθέσεις όπως την επίθεση στο Charlie Hebdo, στο Bataclan στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, τη Βαρκελώνη, το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι συγκυρίες αυτές ακολούθησαν μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που είχε ήδη γεννήσει τη δυσπιστία απέναντι σε θεσμούς και πολιτικούς και δημιούργησε τις συνθήκες για την άνθηση του λαϊκισμού.
Για μένα αυτό αποτελεί μεγάλη απειλή για τις δημοκρατίες μας και αποτελεί καθήκον μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα με υπευθυνότητα.
Ήταν ξεκάθαρο πως, τόσο στη μετανάστευση όσο και στην εσωτερική ασφάλεια, η συνήθης προσέγγιση δεν αποτελούσε πλέον βιώσιμη επιλογή. Η στήριξη της Ευρώπης στα Κράτη Μέλη έπρεπε να γίνει περισσότερο επιχειρησιακή και στα δύο αυτά μέτωπα.
Η παγκοσμιοποίηση και η διεθνής γεωπολιτική αστάθεια έχουν οδηγήσει στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. Περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια ενώ υπολογίζεται πως ο αριθμός των μεταναστών παγκοσμίως φτάνει τα 260 εκατομμύρια.
Η πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά και οι δημογραφικές μεταβολές και η κλιματική αλλαγή εντείνουν την κινητικότητα αλλά και την ανάγκη των ανθρώπων να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή.
Οι συγκρούσεις στη δική μας γειτονιά, από τη Δυτική Αφρική μέχρι την Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα τόξο αστάθειας. Αυτό δεν αποτελεί όμως αμιγώς ευρωπαϊκό, ούτε αμερικανικό πρόβλημα.
Αποτελεί ένα πρόβλημα παγκόσμιο, το οποίο μας αφορά και μας επηρεάζει όλους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λύσεις εθνικές η περιφερειακές.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές αποτελεσματικά μόνο αν συνεργαστούμε, παραμένοντας πιστοί στις αρχές μας και δείχνοντας αλληλεγγύη μέσω του επιμερισμού των ευθυνών απέναντι σε αυτούς που χωρίς ελπίδα φτάνουν στις ακτές μας.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης, είναι παρόμοιες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Ευρώπη σχεδιάσαμε τη μεταναστευτική πολιτική σχεδόν από το μηδέν και όχι μόνο για ένα κράτος, αλλά για 28. Όταν ανέλαβα Επίτροπος ήρθαμε αντιμέτωποι με αυτές τις προκλήσεις και δυσκολευτήκαμε αρκετά να πείσουμε τα 28 Κράτη Μέλη.
Όταν η κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της το καλοκαίρι του 2015, η Ευρώπη δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη. Δεν υπήρχε μία ενοποιημένη Ευρωπαϊκή υπηρεσία για τα σύνορα, ούτε hotspots, ούτε επιχειρησιακή παρουσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης, τα πληροφοριακά μας συστήματα δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους και η προσέγγισή μας με τρίτες χώρες στο θέμα αυτό ήταν κατακερματισμένη.
Αναγκαστήκαμε να λάβουμε τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα μέτρα αλλά ταυτοχρόνως και να συνεργαστούμε σε όλους αυτούς τους τομείς.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, όποιος προσπαθεί να διασχίσει τα εξωτερικά μας σύνορα ταυτοποιείται, δακτυλοσκοπείται και ελέγχεται.
Έχουμε πλέον μία λειτουργική Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή με ενισχυμένα πληροφοριακά συστήματα για τη μετανάστευση, τα σύνορα και την ασφάλεια τα οποία θα καταστούν σύντομα διαλειτουργικά.
Παράλληλα, έχουμε μία ενιαία και βιώσιμη ευρωπαϊκή προσέγγιση με χώρες εταίρους μας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το 2015 και το 2016 οι περισσότερες αφίξεις έρχονταν από τη Συρία, μέσω της Τουρκίας και είχαν ανάγκη για προστασία. Αργότερα, οι αφίξεις προέρχονταν κυρίως από την Αφρική, Κατά βάση για οικονομικούς λόγους.
Γι’ αυτό το λόγο, ενισχύσαμε την συνεργασία μας με τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, ο Νίγηρας και το Μαρόκο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2018 να έχουμε το χαμηλότερο αριθμό αφίξεων εδώ και πέντε χρόνια και περισσότερο από 90% μείωση σε σχέση με το 2015, που ήταν το έτος – ρεκόρ.
Τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων και συμβάλλουν στις παράτυπες μεταναστευτικές ροές. Αυτό συμβαίνει στη Μεσόγειο, όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου. Σε επίπεδο ΕΕ, ενισχύσαμε τον αγώνα μας κατά της εγκληματικότητας, μεταξύ άλλων μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης Παράτυπης Διακίνησης Μεταναστών στην Europol. Θα ήθελα να τονίσω ότι μία από τις πρώτες προτεραιότητές μου ήταν να ενισχυθεί η Europol.
Σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο πληροφόρησης και από επιχειρησιακής άποψης, μαζί με τα Κράτη Μέλη, μπορεί να καταπολεμήσει με αποτελεσματικότερο τρόπο όλα αυτά τα εγκληματικά δίκτυα.
Οι συνεργασίες μας με τις χώρες της Αφρικής συνέβαλαν καθοριστικά στον περιορισμό των δραστηριοτήτων των διακινητών και θέλουμε να επαναλάβουμε αυτή τη μέθοδο σε άλλες συνεργαζόμενες χώρες. Ωστόσο, όσο υπάρχουν αστάθειες στην άμεση γειτονιά μας, θα υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Η ουσία της Σύμβασης της Γενεύης εξακολουθεί να κατοχυρώνεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο και στις ενέργειες και τις αξίες μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη προστασία σε εκείνους που πραγματικά την χρειάζονται, για όσο διάστημα το χρειάζονται, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις καταχρήσεις, τις δευτερογενείς μετακινήσεις και το asylum shopping.
Αυτό φυσικά σημαίνει επίσης την επιστροφή στις χώρες καταγωγής των μεταναστών που διέσχισαν παράτυπα τα σύνορά μας και δεν έχουν ανάγκη από προστασία. Το έχουμε καταστήσει σαφές.
Αναφέρθηκα προηγουμένως στην Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή καθώς και στα συστήματα πληροφοριών μας. Σήμερα, οποιοσδήποτε αποτελεί εγκληματική ή τρομοκρατική απειλή δεν πρέπει να είναι σε θέση να εισέλθει στην ΕΕ ανεξέλεγκτα ή με πλαστές ταυτότητες, όπως συνέβη στο παρελθόν. Έχουμε καθιερώσει συστηματικούς ελέγχους για όλους - συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της ΕΕ.
Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανταλλαγή των Καταστάσεων Ονομάτων Επιβατών (PNR) είναι λειτουργικό. Υλοποιούμε ένα σύστημα εισόδου-εξόδου, ενισχύουμε τις βάσεις δεδομένων ασφάλειας και σύντομα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε και το Ευρωπαϊκό ισοδύναμο σύστημα της ESTA - το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS). Πολύ σύντομα, όλα αυτά τα συστήματα θα γίνουν επίσης διαλειτουργικά.
Οι πρώτες επιθέσεις ήταν για όλους μας μια αφύπνιση: επέτρεψαν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι το ίδιο έργο που έφερε την ειρήνη στην Ευρώπη τα τελευταία 60 χρόνια ήταν επίσης ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η εσωτερική ασφάλεια κάθε κράτους.
Μόνο μαζί θα μπορούμε να είμαστε λιγότερο ευάλωτοι. Μια Ένωση Ασφαλείας στην Ευρώπη, με συλλογική δράση που θα ενισχύσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα μας, που θα περιορίσει τους τρομοκράτες και θα τους στερεί την πρόσβαση στα απαραίτητα μέσα για να ενεργήσουν.
Τα φρικτά γεγονότα στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας είναι μια ισχυρή υπενθύμιση για όλους μας.
Μόλις την περασμένη Πέμπτη συμμετείχα στη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων G7 στο Παρίσι. Το Facebook και άλλοι σημαντικοί πάροχοι του διαδικτύου παρείχαν επεξηγήσεις.
Πώς μπόρεσε να επιτραπεί η ζωντανή αναμετάδοση μίας τέτοιας θηριωδίας για ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να διαδοθεί σε άλλες πλατφόρμες; Πώς μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό;
Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο στην Ευρώπη, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποφασίσαμε να δράσουμε και να προτείνουμε ισχυρή νομοθεσία για την καταπολέμηση του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου μέσα σε μία ώρα καθώς και τη λήψη προληπτικών μέτρων για να αποτραπεί η επανεμφάνισή του. Τώρα οι υπόλοιποι - συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας - κάνουν το ίδιο.
Για εμάς αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα οι ευρωπαίοι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτές οι εκλογές δεν θα είναι σαν τις προηγούμενες. Είναι μια υπαρξιακή στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης, για τις αξίες μας, για τις αρχές μας, για τις δημοκρατίες μας. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως ένα δημοψήφισμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι λαϊκιστές εκμεταλλεύονται το φόβο γύρω από θέματα ταυτότητας, χρησιμοποιούν εύπεπτα συνθήματα και κατηγορούν την Ευρώπη για τις αποτυχίες τους. Δυστυχώς, σχεδόν ποτέ δεν μαθαίνουμε από την ιστορία.
Πρέπει να θυμόμαστε πάντα τις θηριωδίες του παρελθόντος αλλά και τα επιτεύγματά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ειρήνης στην ιστορία, τουλάχιστον για εκείνους που διαβάζουν την ιστορία.
Η παραπληροφόρηση μπερδεύει και ανησυχεί τους πολίτες μας, γι' αυτό και πρέπει να την πολεμήσουμε με όλα μας τα μέσα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο την προστασία, τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των πολιτών της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα έθνος που έχει ζήσει στο παρελθόν τις ίδιες εμπειρίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε μάθει αρκετά. Σε κάθε πλευρά του Ατλαντικού, οι πολίτες των ηπείρων μας αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα - και η διατλαντική μας σχέση βασίστηκε στις ίδιες αυτές αξίες.
Ακόμη και σήμερα, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν και πάλι παρόμοιες προκλήσεις. Η συνεργασία μας είναι πιο σημαντική από ποτέ και μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο για την αντιμετώπιση τόσο των μεταναστευτικών προκλήσεων όσο και των κοινών απειλών για την ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στην ίδια κατεύθυνση, καθιστώντας την σχέση τους ισχυρότερη, βαθύτερη και, κυρίως, αξιόπιστη».
ΗΠΑΕΕΑβραμόπουλοςHas video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μεγάλη απώλεια για την παγκόσμια πολιτική...
- Πανικός στο Μπάκιγχαμ: «Φουντώνουν» οι φήμες πως ο πρίγκιπας Ουίλιαμ απάτησε την Κέιτ
- Ο εφιάλτης ανέργου που βρέθηκε να χρωστάει στο Δημόσιο 865.000 ευρώ
- Δείτε τη δασκάλα σκέτη... κόλαση που έκανε τα παιδιά να μάθουν μαθηματικά (photos)
- Ρομά απελευθέρωσαν κρατούμενο μέσα από τα χέρια αστυνομικών στην Ευελπίδων
- Η τηλεθέαση για τον Λαζόπουλο με μία ώρα μείον και τα ανεβασμένα νούμερα του Κανάκη
- Survivor spoiler - διαρροή: Ποια ομάδα κερδίζει το σημερινό έπαθλο; (pics+vid)
- Σύζυγος ηθοποιού απέβαλε: Δεν υπήρχε παλμός σήμερα στον υπέρηχο, οπότε όλα τέλειωσαν
- Καιρός για το Σαββατοκύριακο: Έρχεται νέο «κύμα» κακοκαιρίας
- Παρατάει την πολιτική αν δεν εκλεγεί στην Ευρωβουλή (φωτο)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελεσίγραφο από την Κομισιόν για την ΔΕΗ - «Τέλος» η ανοχή
- Για ποια κατηγορία συνταξιούχων έρχονται αναδρομικές αυξήσεις ως και 40%
- Σηψαιμία: Τι την προκαλεί - Ποια τα πρώτα συμπτώματα
- Με ενδιαφέρον αναμένεται η «παγκόσμια» επιστημονική ανακοίνωση για τη μαύρη τρύπα
- Τρίχρονος κλείδωσε το ipad του πατέρα του για…48 χρόνια!
- «Γολγοθάς» στην Κρήτη: Γιαγιά μεγαλώνει μόνη την εγγονή της – Τις πετούν στο δρόμο (Photo)
- Σεναριογράφος αποκάλυψε ότι σκέφτεται να κινηθεί νομικά κατά του ΣΚΑΪ
- Πασχαλινές Προσφορές από τη Vodafone με Samsung Galaxy συσκευές έως και 40% φθηνότερα και 1+1 δώρο σε Vodafone Smart συσκευές
- Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση (Photos-Video)
- Αβραμόπουλος: «Κοινό πρόβλημα ΕΕ - ΗΠΑ το μεταναστευτικό»
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Αβραμόπουλος: «Κοινό πρόβλημα ΕΕ - ΗΠΑ το μεταναστευτικό»
- Φοιτητικές εκλογές: Έφοδος αντιεξουσιαστών στο Πάντειο
- Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση (Photos-Video)
- Τρίχρονος κλείδωσε το ipad του πατέρα του για…48 χρόνια!
- Δανέλλης για Καμμένο: Δεν απαντώ στον ξεπεσμό ύβρεων (Video)
- Για ποια κατηγορία συνταξιούχων έρχονται αναδρομικές αυξήσεις ως και 40%
- Τεταμένο κλίμα στη δίκη για τον θάνατο 24χρονου οπαδού του ΠΑΟΚ
- Τελεσίγραφο από την Κομισιόν για την ΔΕΗ - «Τέλος» η ανοχή
- Σηψαιμία: Τι την προκαλεί - Ποια τα πρώτα συμπτώματα
- 100 χρόνια από την εκτέλεση του Εμιλιάνο Ζαπάτα - Ο μυθικός Mεξικανός επαναστάτης (Photos/Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς αντέδρασε ο Πέτρος Κωστόπουλος στην είδηση του γάμου Μπαλατσινού-Κικίλια
- Γρηγόρης Αρναούτογλου: Έπεσα σε κατάθλιψη όταν έφυγα από το Mega
- Το έσκασε μέσα από τα χέρια των αστυνομικών με την βοήθεια Ρομά
- Μάχες μεταξύ Λιβυκού Εθνικού Στρατού και ισλαμικής κυβέρνησης στα περίχωρα της Τρίπολης
- Γ. Σγουρός: Με τον αραμπά η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων
- Ιεράπετρα: Συνελήφθη 29χρονος που παρίστανε τον αστυνομικό και απέσπασε χρήματα
- Παυλόπουλος: Ορισμένοι Ευρωπαίοι στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής δεν εκπλήρωσαν το χρέος τους
- Στους δρόμους πάλι η ΠΟΕΔΗΝ – Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
- DBRS: Στα 52 τρισ. τα περιουσιακά στοιχεία της σκιώδους τραπεζικής
- Το συγκινητικό μήνυμα του Μαραντόνα στον «βασιλιά» Πελέ