Αβραμόπουλος: Προς τη σωστή κατεύθυνση ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Σε ανταλλαγή απόψεων με τα Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος .
Ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τα επιτεύγματα των τελευταίων
Υπογράμμισε ότι τελικά δεν ήταν η οικονομική κρίση που έθεσε σε αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό σχέδιο αλλά περισσότερο η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας, τονίζοντας πως στην αρχή όλοι πίστευαν ότι αποτελεί πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Κύπρου αλλά πολύ σύντομα όλοι κατάλαβαν πως είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτούσε ευρωπαϊκές λύσεις αλλά και ένα ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις.
Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη πως για την ελληνική κυβέρνηση, ο τελευταίος νόμος που πέρασε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα. «Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε, όχι μόνο τις ελληνικές αρχές αλλά και τις αρχές των χωρών που βρίσκονται υπό πίεση».
Ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: "Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, και τα κράτη μέλη αιφνιδιάστηκαν από αυτές τις αθρόες αφίξεις όταν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι περνούσαν από τον αποκαλούμενο Κεντρικό Μεσογειακό Διάδρομο ή από το Αιγαίο. Τότε ήταν που η Επιτροπή, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υιοθέτησε με τη βοήθεια κυρίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ήταν από το ξεκίνημα ο ισχυρότερος σύμμαχός μας, την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια. Θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή αυτή αφήνει μία ισχυρή κληρονομιά για την επόμενη, γιατί όλα αυτά που συντελέστηκαν ήταν αυτά που έδωσαν απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις. Πως θα ήταν τα πράγματα και οι εξελίξεις αν δεν είχαν αναληφθεί αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες; Θέλω να κάνω μία παρατήρηση πολιτικής αξίας: Τελικά δεν ήταν η οικονομική κρίση που έθεσε σε αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό σχέδιο αλλά περισσότερο η προσφυγική κρίση και η κρίση ασφάλειας. Γιατί δοκιμάζονταν ευθέως οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική τα τελευταία 60 χρόνια: οι αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Ήταν πολύ δύσκολο. Καταφέραμε πολλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε καθώς δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Η γεωπολιτική αστάθεια είναι ακόμη εκεί, όπως και οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα. Η ευθύνη είναι συλλογική.
Στην αρχή όλοι πίστευαν ότι αποτελεί πρόβλημα του ευρωπαϊκού νότου, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας και της Κύπρου. Πολύ σύντομα όλοι κατάλαβαν πως είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτούσε ευρωπαϊκές λύσεις αλλά και ένα ζήτημα με παγκόσμιες διαστάσεις. Όσο βρισκόμαστε εδώ, αξίζει να γνωρίζετε ότι περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνηση. Αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα. Γι αυτό λάβαμε την πρωτοβουλία πριν από τρία χρόνια, από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συγκαλέσει μία έκτακτη γενική συνέλευση, κάτι που έγινε. Το ίδιο και για την ασφάλεια, όπου έπρεπε πολλά να γίνουν. Μπορεί να ηττήθηκε η τρομοκρατία επί του εδάφους, δεν έχει όμως ηττηθεί στο νέο πεδίο μάχης που είναι το διαδίκτυο. Ιδρύσαμε το Internet Forum, που έφερε σε σχέση αγαστής συνεργασίας τους βασικούς διαδικτυακούς παρόχους, τις μεγάλες πλατφόρμες του ίντερνετ, σε μία συνεργασία που έφερε αποτελέσματα. 'Έχουμε, επίσης, υποβάλει πρόταση ώστε το τρομοκρατικό υλικό που οδηγεί στη ριζοσπαστικοποίηση να κατεβαίνει μέσα σε μία ώρα. Αυτός ο αγώνας όμως πρέπει να συνεχιστεί διότι η απειλή της τρομοκρατίας υπάρχει. Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν ασφάλεια και πρέπει να την έχουν και αυτή είναι μία από τις βασικές αποστολές που έχουν αναλάβει τα ευρωπαϊκά όργανα, με πρώτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με αρωγό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει να αντιληφθούν τα κράτη μέλη ότι έχουν τεράστιες ευθύνες.
Θέλω να κάνω μία διάκριση ανάμεσα στα κράτη μέλη και τις κυβερνήσεις, οι οποίες έρχονται και απέρχονται. Τα κράτη όμως μένουν κι έχουν μεγάλη ευθύνη να κρατήσουν όρθια την Ευρώπη. Κυρίως στην αντιμετώπιση αυτών των τόσο σημαντικών ζητημάτων. Για την ελληνική κυβέρνηση, ο τελευταίος νόμος που πέρασε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα. Έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε, όχι μόνο τις ελληνικές αρχές αλλά και τις αρχές των χωρών που βρίσκονται υπό πίεση."
Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ελευθέριος Χριστόφορου, σημείωσε τα ακόλουθα: "Ακούγοντας τις ολοκληρωμένες απαντήσεις που έδωσε προ ολίγου ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση, κ. Αβραμόπουλος, πέρασαν από το μυαλό μου και από μπροστά μου οι τραγικές και ανεξέλεγκτες εικόνες με το προσφυγικό πριν πέντε χρόνια, όταν μόλις αναλάμβανε τα καθήκοντά του Επιτρόπου. Για να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε και το έργο που επιτελέσθηκε αλλά και την προσπάθεια του Επιτρόπου πρέπει να δούμε τι παραλάμβανε πριν από πέντε χρόνια.[...] Θεωρώ ευτύχημα που σε αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο βρέθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ως Ευρωπαίοι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι όταν τέτοιοι άνθρωποι διαχειρίζονται αυτά τα κρίσιμα ζητήματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα επικρατούσε αν δεν ήταν εκεί με αποφασιστικότητα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εργαζόμενος νυχθημερόν και ευρισκόμενος στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου αλλά και στην Τουρκία και όπου χρειαζόταν, και δεν έδινε τη μάχη για να υπάρξει αυτή η βελτίωση που υπήρξε μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια. [...] Ελπίζω πως η νέα Επίτροπος Μετανάστευσης θα διαχειριστεί την κατάσταση με την ίδια αποφασιστικότητα, τη δεξιοτεχνία, την προσπάθεια του Επιτρόπου και των συνεργατών του, που μπορεί να μην έφεραν το τέλειο αποτέλεσμα, αλλά δεν θυμίζουμε πλέον τις μέρες πριν από πέντε χρόνια, όταν αναλάμβανε ο σημερινός Επίτροπος."Η Ιταλίδα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, κα Caterina Chinnici υπογράμμισε τα εξής: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο για το έργο του στο θέμα της μετανάστευσης και ιδιαιτέρως στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Είναι ένα θέμα το οποίο επεξεργάστηκε με θεσμική και προσωπική ευαισθησία και θα ήθελα να τον ευχαριστήσω εκ μέρους της χώρας μου, της Ιταλίας, όπου η δέσμευση για την υποδοχή, στήριξη και ένταξη των ανηλίκων ήταν σημαντική και έφερε απτά αποτελέσματα."Η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού κα Garcia Munoz, που προήδρευε της συνάντησης αυτής, ανέφερε: "Κε Επίτροπε, είναι μάλλον η τελευταία σας παρέμβαση στην Επιτροπή μας. Γι αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά σας, τη συμβολή σας, και την προσήλωσή σας στις ευρωπαϊκές αξίες. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω επίσης για την αγαστή συνεργασία που είχαμε ανέκαθεν εδώ και να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο για το μέλλον."
Δημήτρης ΑβραμόπουλοςμετανάστευσηHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συγκινεί το μήνυμα της Νίκης Κάρτσωνα: «Χάνω τη δύναμή μου, μπαμπά μην με αφήνεις»
- Μακρυπούλια – Χατζηγιάννης: Σκούρα τα πράγματα για το ζευγάρι
- Η Τουρκία παρουσίασε την απάντησή της στα ελληνικά Απάτσι
- Πιέσεις στον Μπακογιάννη για την Γκαγκάκη: Ο Γερουλάνος ζητά την παραίτησή της
- Πρόστιμο σε καπνιστή μέσα σε καφετέρια
- Μίμη Ντενίση: Τρελή σπόντα για την εκλογή του Γεωργούλη στην ευρωβουλή
- Βασίλης Χαλακατεβάκης: «Αυτός θα είναι ο ρόλος μου στο νέο Καφέ της Χαράς»
- Υπάλληλος αεροδρομίου άλλαζε τα καρτελάκια στις αποσκευές - Δε θα πιστεύετε τον λόγο
- Συναγερμός στην Κρήτη: «Πάγωσε» με αυτό που βρήκε στο χωράφι του (Pics)
- Ετοιμάζεται η Apple να αποσύρει τα iPhone;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- «Μπούμερανγκ» το μπάρμπεκιου των Ενωμένων Μακεδόνων - Πώς άθελά τους δώρισαν 5.500 ευρώ στους πρόσφυγες!
- «Ξέφυγε» ο Τσαβούσογλου: Σε Ελλάδα και Ευρώπη... λιντσάρουν τους Τούρκους αθλητές
- H Apple ετοιμάζεται να «τελειώσει» το iPhone - Τι θα έλθει στη θέση του (Photos)
- Αυτοί είναι οι πιο δυστυχισμένοι λαοί της Ευρώπης - Πού βρίσκεται η Ελλάδα
- Νέα «έκρηξη» Πολάκη: Εδώ είμαστε
- H Apple ετοιμάζεται να «σκοτώσει» το iPhone - Τι θα έλθει στη θέση του (Photos)
- Παροχή φορολογικών κινήτρων για εγχώριες επενδύσεις ιδιωτών, προτείνει το ΙΟΒΕ
- Χρηματιστήριο: Αλλαγή σκηνικού, με τους αγοραστές να έχουν τον τελευταίο λόγο
- Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων: «Έρχονται μαύρες μέρες...» (Video)
- Ο Firefox βάζει «stop» στα ενοχλητικά pop-ups - Τι θα κάνει ο Chrome;
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Αβραμόπουλος: Προς τη σωστή κατεύθυνση ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
- Σαν σήμερα: Αποκαλύπτεται η «σφαγή του Μι Λάι» (Photos, σκληρές εικόνες)
- Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν Κούρδους διαδηλωτές στο Κομπάνι
- Ξεπερνά τα 390 εκατ. ευρώ η αξία των κατασχεμένων ναρκωτικών στην Ελλάδα το 2018
- H Apple ετοιμάζεται να «σκοτώσει» το iPhone - Τι θα έλθει στη θέση του (Photos)
- Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων: «Έρχονται μαύρες μέρες...» (Video)
- Παροχή φορολογικών κινήτρων για εγχώριες επενδύσεις ιδιωτών, προτείνει το ΙΟΒΕ
- Χρηματιστήριο: Αλλαγή σκηνικού, με τους αγοραστές να έχουν τον τελευταίο λόγο
- «Ξέφυγε» ο Τσαβούσογλου: Σε Ελλάδα και Ευρώπη... λιντσάρουν τους Τούρκους αθλητές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τσίπρας: Η Ν.Δ. μεθοδεύει αθρόες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ στη ΔΕΗ
- Πενγκ Λιγουάν : H σοπράνο πρώτη κυρία της Κίνας
- Ισπανία: Δεν στηρίζουν τον συνασπισμό Σοσιαλιστών - Podemos οι Ciudadanos
- Η βραδινή συνήθεια που βλάπτει περισσότερο τη γυναικεία καρδιά
- Novartis: Αποχωρούν Τζανακόπουλος - Πολάκης
- Κ.Ο.Κ: Διαβάστε πώς να μην δεχθείτε πρόστιμα ως... πεζός!
- Τα 9 βασικότερα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στο θυρεοειδή
- Μιχάλης Χατζηγιάννης live at Royal Patras