Χρηματιστήριο: Αλλαγή σκηνικού, με τους αγοραστές να έχουν τον τελευταίο λόγο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 858 μονάδων, αλλά και η αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και μπορεί ο δείκτης να πέτυχε το πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, όμως δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος, που γίνεται ακόμα μικρότερος αν αφαιρεθούν και τα “πακέτα”.

Κατά τα άλλα, μπορεί οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά

σε αυτά, όμως αυτό ήταν αποτέλεσμα της “καθυστερημένης” δραστηριοποίησης των αγοραστών στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, ενώ στο περιθώριο του ενδιαφέροντος παρέμεινε η πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 854,45 μονάδες (-0,17%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 866,48 μονάδων, με ημερήσια κέρδη 1,23%.

Ο τζίρος στα 58 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Επιστροφή αγοραστών δείχνει το τελικό +3,49% του τραπεζικού δείκτη, όπως και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως δεν θα πρέπει να μην σημειωθεί ότι τόσο ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, όσο και οι επιμέρους τραπεζικές μετοχές, υποχώρησαν σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά (Alpha Bank +2,64%, Εθνική +3,41%, Eurobank +4,48%, Πειραιώς +3,42%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, κρίσιμη απόφαση για το ποιος ξένος επενδυτής, μεταξύ της Pimco και της Fortress-doValue, θα αναδειχτεί προτιμητέος για την τιτλοποίηση 7,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων με την ονομασία ‘Cairo’, αλλά και την απόκτηση του 80% της εταιρείας διαχείρισης FPS, αναμένεται να λάβει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank.

Από την άλλη, την προσεχή Τρίτη, παράλληλα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2019, η Alpha Bank θα παρουσιάσει το ανανεωμένο στρατηγικό σχέδιο του ομίλου.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, να σημειωθεί ότι η γενικότερη εικόνα ήταν σχετικά καλύτερη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, λόγω της καθυστερημένης επέμβασης των αγοραστών προς το τέλος των συναλλαγών, με αποτέλεσμα με αρνητικό πρόσημο να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση μόνο οι Motor Oil (-0,28%), TITC (-0,43%) και Fourlis (-1,48%).

Από τις μετοχές που διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+2,88%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,96%), ΔΕΗ (+1,57%), Ελλάκτωρα (+2,29%) και Jumbo (+1,66%).

Εν τω μεταξύ, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ενημέρωσε τους επενδυτές, ότι στις 11 Νοεμβρίου η συγγενής της εταιρεία, ΑΔΜΗΕ Α.Ε., υπέγραψε με την “State Grid Corporation of China” συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού, στη θυγατρική εταιρεία “Αριάδνη Interconnection”, η οποία υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής. Η συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο Μέρη, αποτυπώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της “State Grid Corporation of China” να αποκτήσει μερίδιο έως 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της “Αριάδνη Interconnection”, στο πλαίσιο μελλοντικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέτυχαν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, οι Κλωστήρια Ναυπάκτου (+20,34%), Κορδέλλου (+9,14%), MLS (+14,91%), Audiovisual (+11,65%), Fieratex (+8,33%), Intralot (+5,57%), Attica Bank (+5,37%), Epsilon Net (+4,84%) και Τεχνική Ολυμπιακή (+3,54%).

χρηματιστήριοΧΑΑγορέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα