Μπάσκετ- Εκλογές ΕΟΚ: Οι θέσεις της παράταξης Φασούλα με κεραυνούς κατά Λιόλιου για την ανάπτυξη του αθλήματος

Η… προεκλογική εκστρατεία στην Ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης έχει ξεκινήσει για τα καλά. Σε περίπου δύο εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, όπου η αμφιλεγόμενη διοίκηση Λιόλιου που θέλει να διατηρήσει την προεδρία, θα έχει να αντιμετωπίσει την παράταξη της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Φασούλας, ενώ επίσης κατεβαίνει υποψήφιος για την προεδρία και ένας άλλος θρύλος του μπάσκετ στην Ελλάδα, ο Μπάνε Πρέλεβιτς.

Η παράταξη

Φασούλα σε ανακοίνωσή της, παρουσίασε τις θέσεις της για τα κακώς κείμενα της ομοσπονδίας, ενώ εντός της εβδομάδας θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού σε συνέντευξη Τύπου.

Στις θέσεις της, κατακεραυνώνει την διοίκηση Λιόλιου, με αφορμή τις Ενώσεις οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση… αποσύνθεσης επί της προεδρίας της νυν διοίκησης, με αποτέλεσμα να χωλαίνει το πρόγραμμα ανάπτυξης του αθλήματος, ήτοι όλο το οικοδόμημα του μπάσκετ στη χώρα.

«Εκτελεστές εντολών. Άβουλα όργανα μιας κεντρικής διοίκησης. Που δεν γνωρίζει και δεν έχει διάθεση να σκύψει πάνω στα τοπικά προβλήματα. Αυτό έχουν γίνει οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές του ελληνικού μπάσκετ. Οι άνθρωποι που ασχολούνται τοπικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας απλά μαθαίνουν τις αποφάσεις για τον κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς να λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ενιαία αντιμετώπιση. Και η προσπάθεια από πλευράς της ΕΟΚ να επιβάλλει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του μπάσκετ, και στις μικρές ηλικίες και γενικότερα, που θα είναι ίδιο παντού, και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Ορεστιάδα, τη Ζάκυνθο και την Πάτμο. Είναι δυνατόν;

Πώς είναι δυνατόν να εξισώνεται η ΕΣΚΑ, που έχει στη δύναμή της 180 σωματεία τα περισσότερα μέσα στον αστικό ιστό, με την Χαλκιδική των 10-12 σωματείων που είναι απλωμένα σε όλο το νομό; Πώς είναι δυνατόν η ΕΚΑΣΘ των 130 σωματείων να αναπτυχθεί το ίδιο με τα Δωδεκάνησα που τα σωματεία είναι απλωμένα σε όλα σχεδόν τα νησιά; Οι Ενώσεις έχουν τεράστια ποικιλία τόσο στον αριθμό των σωματείων που έχουν στη δύναμή τους, όσο και στα χαρακτηριστικά που βρίσκουν μπροστά τους στην προσπάθειά τους για ανάπτυξη: Άλλες αποστάσεις, άλλα προβλήματα, άλλη αντιμετώπιση» τονίζουν, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν το σοβαρότατο πρόβλημα που υπάρχει στο κομμάτι της ανάπτυξης του αθλήματος.

«Η διοικητική αυτοτέλεια, που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε Ένωση έχει πάει περίπατο. Αυτοτέλεια βέβαια πάντα σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, αλλά και ελευθερία θέσπισης κανόνων και κανονισμών που ταιριάζουν με τις τοπικές ανάγκες. Δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα η ΕΟΚ από την ΕΚΑΣΚΕΜ για παράδειγμα αν πρέπει να γίνει πρωτάθλημα σε ομίλους ή σε κατηγορίες. Δεν μπορεί να μην έχει λόγο μια Ένωση για τα όρια ηλικίας αθλητών στις διοργανώσεις της ή πόσα πρωταθλήματα αντέχουν τα σωματεία της να διοργανώσουν». 

Χωρίς ανάπτυξη και… σωματεία μεγάλες περιφέρειες

Η παράταξη Φασούλα, αναδεικνύει παραδείγματα ελλειπούς ανάπτυξης σε περιοχές της χώρας με μεγάλο πληθυσμό.

«Είναι δυνατόν η Κρήτη, που παίρνει μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση κάθε χρόνο, που έχει γίνει ο μόνιμος τόπος τέλεσης των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδας, να έχει στη δύναμή της μόνο 30 ενεργά σωματεία; Πού είναι η εκμετάλλευση σε τοπικό επίπεδο αυτών των διοργανώσεων; Σε πληθυσμό 700.000 ανθρώπων και παραπάνω να αντιστοιχούν μόνο 30 σωματεία; Και πάνω από τα μισά να βρίσκονται στο Ηράκλειο και τα Χανιά; Στο ποδόσφαιρο οι ΕΠΣ των τεσσάρων νομών της Κρήτης έχουν πάνω από 150 ενεργά σωματεία.

Είναι δυνατόν η ΕΚΑΣΚΕΜ, με νομούς και αστικά κέντρα που βρίσκονται σε απόσταση περίπου μιας ώρας από τη Θεσσαλονίκη το πολύ (δηλαδή δεν είναι κάποια απομακρυσμένη περιοχή) να έχει με το ζόρι 30 σωματεία; Μια περιοχή πολύ ιστορική στο μπάσκετ, που συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο, ενώ έχει πληθυσμό πάνω από 450.000 κατοίκους;» σχολιάζουν και συνεχίζουν με «βολές» κατά της διοίκησης της ΕΟΚ.

«Κάπου εδώ έρχεται στο προσκήνιο η οικονομική αυτοτέλεια. Δεν μπορεί να υπάρξει ανεξαρτησία χωρίς χρήματα. Δεν μπορεί μια Ένωση να λειτουργεί δεχόμενη χαρτζιλίκια υπό μορφή επιχορηγήσεων από την Ομοσπονδία. Πρέπει να έχει τον δικό της προϋπολογισμό, με βάση και τα χρήματα που θα παίρνει κάθε χρόνο από την ΕΟΚ, αλλά και με δικά της έσοδα. Οι Ενώσεις αφέθηκαν να μαραθούν. Πού είναι η αξιοποίηση μέσω marketing ενός ολόκληρου κόσμου που ασχολείται με το μπάσκετ; Όχι μόνο ως παίκτες και προπονητές, αλλά και γονείς και φίλαθλοι και χορηγοί; Επιτρέπεται να μην έχει κάθε Ένωση τουλάχιστον έναν μέγα χορηγό από την περιοχή της, μια εταιρεία που θα θέλει να απευθυνθεί σε δεκάδες χιλιάδες κόσμου που παρακολουθεί τα τοπικά πρωταθλήματα (από άνδρες και γυναίκες μέχρι μίνι και παμπαίδες/παγκορασίδες); Πού βοήθησε τις Ενώσεις η ΕΟΚ σε όλα αυτά; Πώς βοήθησε τους προέδρους τους και τους άλλους παράγοντες να κινηθούν σ’ αυτόν τον τομέα; Μπορεί να λειτουργήσει σωστά μια Ένωση με υπαλλήλους που αμείβονται πενιχρά και στην ουσία αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους στα γραφεία ως πάρεργο; Ή είναι μεν υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης, αλλά είναι απελπιστικά λίγοι για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της Ένωσης;»

Και καταλήγουν: «Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Ενώσεις δεν μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του μπάσκετ έτσι όπως έχει σχεδιαστεί στα χαρτιά. Τα περίφημα playbook είναι πολύ ωραία για σωματεία που έχουν δεκάδες και εκατοντάδες παιδιά, γεμάτα τμήματα σε όλες τις ηλικίες. Τι γίνεται με τις ομάδες των μικρότερων πόλεων, ή και των χωριών ακόμα, που μαζεύονται με το ζόρι 10-15 παιδιά σε κάθε προπόνηση, από ηλικίας 10 ετών μέχρι 18; Δεν πρέπει να υπάρξει ένα playbook και γι’ αυτό; Με την πληθυσμιακή συρρίκνωση της ελληνικής επαρχίας, αυτή η εικόνα είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση, ακόμα και σε μεγαλύτερες πόλεις.

Είναι δυνατόν η τοπική Ένωση να μην έχει άμεσο λόγο (αν όχι απόλυτο) για τους ομοσπονδιακούς προπονητές που θα μαζέψουν τα παιδιά από την περιφέρειά της; Μπορούν κάποιοι προπονητές που δεν έχουν σχέση με την περιοχή να εμφανίζονται ξαφνικά, μόνο και μόνο επειδή διορίζονται από την Αθήνα; Χωρίς να γνωρίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σωματείου, την ιστορία και την εξέλιξη κάθε παιδιού, για να μπορούν να κάνουν τις σωστές επιλογές;

Τα προβλήματα στις Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές είναι πολλά. Και θέλουν άμεση λύση. Κυρίως διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ώστε να γίνουν οι Ενώσεις τα δυνατά κομμάτια που θα συνθέσουν ένα επιτυχημένο παζλ στην Ομοσπονδία».

Διαβάστε επίσης:

Νικόλ Κυριακοπούλου στο topontiki.gr για την αποχώρησή της από την ενεργό δράση: «Αμφισβητήθηκα, αλλά αποχωρώ ολοκληρωμένη»

Παραολυμπιακοί Αγώνες: «Χάλκινος» ο Πολυχρονίδης στο μπότσια BC3

Καλλιτεχνική Κολύμβηση: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η 19χρονη Ζωή Καράγγελου στο ελεύθερο σόλο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπάσκετ- Εκλογές ΕΟΚ, Φασούλα, Λιόλιου,basket- ekloges eok, fasoula, lioliou