«Μπείτε στη θέση τους»! - Καμπάνια για την προστασία των γαϊδουριών της Σαντορίνης

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τη Σαντορίνη με το όμορφο ηλιοβασίλεμα και τις μαγευτικές παραλίες. Μία, όμως, από τις πρώτες εικόνες με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο επισκέπτης με την άφιξή του στο λιμάνι του νησιού δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

Ένας μεγάλος αριθμός από γαϊδουράκια φορτωμένα με τουρίστες ανεβαίνουν με δυσκολία μια απόσταση περίπου 400 μέτρων με 600 σκαλιά. Η χρήση των ζώων αυτών στον τομέα του τουρισμού, που είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σημαντικό να γίνεται με σεβασμό και να αποφεύγεται η κακομεταχείρισή τους

Ο

μεγάλος αριθμός καταγγελιών για την κακομεταχείριση των ζώων οδήγησε τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν με μέλη φιλοζωικών οργανώσεων και ακτιβιστές για την πραγματοποίηση μιας καμπάνιας με σύνθημα «Μπείτε στη θέση τους». Στόχος της καμπάνιας είναι η ευαισθητοποίηση τόσο των τουριστών όσο και των ιδιοκτητών των ζώων, ώστε να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων προστασίας για τη βελτίωση των συνθηκών «εργασίας» τους.

Τα ζώα χρησιμοποιούνται ως μέσο μεταφοράς και αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στη ζέστη, συχνά υπερφορτωμένα, αν και ο νόμος απαγορεύει τη μεταφορά βάρους πάνω από 100 κιλά. Καθώς τα συγκεκριμένα ζώα αποφεύγουν να δείχνουν τα συναισθήματά τους, δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι υποφέρουν, με αποτέλεσμα να γίνονται αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης.

Οι τουρίστες καλούνται να μπουν στη θέση των ζώων και να σκεφτούν πώς θα αισθάνονταν οι ίδιοι αν ήταν υποχρεωμένοι να δουλεύουν υπ’ αυτές τις συνθήκες.

Η καμπάνια τούς προσκαλεί, πριν χρησιμοποιήσουν τα γαϊδουράκια ως μέσο μεταφοράς, να αναρωτηθούν αν τα ζώα έχουν επαρκή ποσότητα δροσερού νερού, αν υπάρχει κάποιο σκιερό μέρος, ώστε να προστατεύονται από τον ήλιο, καθώς και αν υφίστανται κάποιου είδους κακομεταχείριση από τους ιδιοκτήτες τους.

Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ζώα που έχουν τραυματιστεί και να φροντίζουν και αυτοί ώστε να αποφεύγεται η υπερφόρτωσή τους.

Παγκόσμια δράση

Η καμπάνια ξεκίνησε με πρωτοβουλία του οργανισμού The Sanctuary of Donkey, που αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας και στη διάσωση των γαϊδουριών που κινδυνεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Έδρα του οργανισμού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η δράση του εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν 10 καταφύγια, στα οποία φιλοξενούνται μόνιμα περισσότερα από 6.000 ζώα.

Ο οργανισμός διοργανώνει καμπάνιες και εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και έρευνες σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζώα. Για την επίτευξη του σκοπού του συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις, κυβερνήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και με τα ΜΜΕ.

Μέχρι σήμερα ο οργανισμός έχει προσφέρει βοήθεια σε περισσότερα από 1.800.000 γαϊδούρια παγκοσμίως, ενώ στόχος του είναι τα ζώα να δέχονται φροντίδα στο περιβάλλον τους και να μην παραμένουν στα καταφύγια του οργανισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και παρέχει στους ιδιοκτήτες τους την απαιτούμενη υποστήριξη, ώστε να μην είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των ζώων.

Ο οργανισμός παρέχει, επίσης, στα ζώα κτηνιατρική φροντίδα, εντός αλλά και εκτός καταφυγίων, ενώ μέσα στο 2017 πραγματοποίησε 7.123 κλινικές μελέτες.

Σημαντικό κομμάτι της δράσης του οργανισμού αποτελεί η εκπαίδευση των ιδιοκτητών για τη σωστή μεταχείριση των ζώων, καθώς και η ευαισθητοποίηση των μικρότερων ηλικιών, με σκοπό να κατανοήσουν τα παιδιά τη σημασία των ζώων αυτών για την κοινωνία. Έτσι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί 140 εκπαιδευτικές επισκέψεις σε ένα από τα καταφύγια του οργανισμού, με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.500 μαθητών.

Ο οργανισμός, λοιπόν, σε συνεργασία με τις αρχές του νησιού, τους ιδιοκτήτες ζώων, ακτιβιστικές οργανώσεις, αλλά και εταιρείες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες, ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε όλοι να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών «εργασίας» των συμπαθέστατων αυτών ζώων και στην αντιμετώπισή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σαντορίνηγαϊδούριαπροστασία ζώωνIssue: 2068Issue date: 11-4-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα