Μπλανς Ντυμπουά: «...στηρίχθηκα πάντα στην καλοσύνη των ξένων»

"Π" ARTΘΕΑΤΡΟΈντυπη Έκδοση

 

Με τη φράση «Εγώ στηρίχθηκα πάντα στην καλοσύνη των ξένων» η ηρωίδα του Τενεσί Γουίλιαμς, Μπλανς Ντυμπουά, κλείνει σπαρακτικάτο έργο του «Λεωφορείον ο Πόθος».

Και αυτή η φράση τρεμοπαίζει στα στόματα πολλών ανθρώπων τούτες τις δύσκολες μέρες, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι υποφέρουν από τα δεινά της πανδημίας. Ανάμεσά τους βρίσκονται τόσο οι εν ενεργεία (και τώρα σε ανεργία)ηθοποιοί όσο και εκείνοι που πέρασαν στο περιθώριο της ζωής και λόγω βιοποριστικού προβλήματος αναγκάζονται να καταφύγουν στο Σπίτι του Ηθοποιού. Τώρα το Θέατρο

Σταθμός προέβη σε μια εθελοντική πρωτοβουλία που στοχεύει στη βοήθειά τους. Έτσι προσκάλεσε 12 γνωστούς ηθοποιούς –Μπέττυ Αρβανίτη, Χρήστο Βαλαβανίδη, Γρηγόρη Βαλτινό, Δημήτρη Καταλειφό, Ασπασία Κράλλη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Ερρίκο Λίτση, Σπύρο Μπιμπίλα, Ράνια Οικονομίδου, Σοφία Φιλιππίδου, Άννα Φόνσου, Κατερίνα Χέλμη– να συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε μια διαφημιστική καμπάνια – μέσωYoutubeκαι σε σύλληψη-σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη –υπενθυμίζοντάς μας πως πρέπει να μην τους λησμονούμε.

Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσει το ταμείο αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών ας απευθυνθεί στον λογαριασμό της Eurobank (IBANGR4202602150000400100392909)και στο Σπίτι του Ηθοποιού στον λογαριασμό της AlphaBank(IBANGR4501402280228002002002719).

Ωστόσο, το 2021 ξεκίνησεμε ενδιαφέρουσες θεατρικές προβολές που ευνοούνκάποιους – τουλάχιστον – από τους ηθοποιούς που δεν μπορούν να έχουν ζωντανή παρουσία στο θέατρο.Και εσείς μπορείτε (άλλοτε δωρεάν και άλλοτε με ένα μικρό αντίτιμο) να τις παρακολουθήσετε από το σπίτι σας.

Από τις πιο σημαντικές είναι αυτή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που ήδη από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας τουntng.grκαι τα podcast (soundcloud.com/ntngreece), άρχισε να μεταδίδει δωρεάν το μνημειώδες έργο της Οδύσσειας όπως το απέδωσε στην εξαιρετική του μετάφραση ο Δημήτρης Μαρωνίτης.

Οι 24 αυτές ραψωδίες που αποτυπώθηκαν σε ένα έργο 23 ωρών (η κάθε μία διαρκεί 45 λεπτά) συνεχίζουν την οπτικοακουστική προβολή τους κάθε εβδομάδα(ώς τα τέλη Φεβρουαρίου) με τη συμβολή 38 ηθοποιών, σε σκηνοθεσία Έφης Δρόσου και με την πρωτότυπη μουσική του Διονύση Κωνσταντινίδη.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παραγωγή αξιώσεων που μπορείτε να παρακολουθήσετε στις ημερομηνίες που καταγράφονται στο πρόγραμμα του ΚΘΒΕ.

Το έργο, που δημιουργήθηκε περί τον 6ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία Αθήνα κατ’ εντολή του Πεισίστρατου ή του Ιππάρχου και είχε ως στόχο να απαγγελθεί από Ραψωδούς στις γιορτές των Παναθηναίων, χωρίστηκε απότους Αλεξανδρινούς σε τρεις υποενότητες: την «Τηλεμάχεια», όπου ο γιος του Οδυσσέα, ο Τηλέμαχος, αναζητά τον πατέρα του, τη «Φαιακίδα» ή αλλιώς «Νόστο», στην οποία ο ήρωας αφηγείται στους Φαίακες τις περιπέτειες μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη, και τη «Μνηστηροφονία», που περιγράφει τη δολοφονία των μνηστήρων.

Από την άλλη, το Εθνικό Θέατρο εγκαινίασε την Ερευνητική του Σκηνή (στο Θέατρο Ρεξ - σκηνή «Κατίνα Παξινού»). Οι παραστάσεις, που στις μέρες της πανδημίας θα μεταδίδονται διαδικτυακά με εισιτήριο οκτώ ευρώ, έχουν ως κύριο στόχο τη θεατρική σπουδή της αρχαίας δραματουργίας μέσα από τη μελέτη των κωδικών της και τη διερεύνηση σύγχρονων τρόπων προσέγγισης. Και όπως επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πρώτου θεάτρου της χώρας Δημήτρης Λιγνάδης: «Για τα μικρά παιδιά δάσκαλος είναι όποιος τα εκπαιδεύει, για τους ενήλικες οι ποιητές».Ήδη ξεκίνησαν οιonlineπροβολέςμε τη «Μήδεια» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα. Θα ακολουθήσουν οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου και τον Φεβρουάριο η επανάληψη της αναμετάδοσης των «Περσών» του Αισχύλου, παράσταση που παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε το πρόγραμμά τους σε ηλεκτρονική μορφή.

Επανάληψη soldout παραστάσεων

Το «Τρίτο Στεφάνι» του Ταχτσή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, που προβλήθηκε online στις αρχές Δεκεμβρίου κόβοντας 15.594 εισιτήρια,επαναλαμβάνεται στις 15 και 16 Ιανουαρίου. Πρωταγωνίστριες είναι η Μαρία Καβογιάννη και η Μαρία Κίτσου. Τις πλαισιώνουν ένας εικοσαμελής θίασος και η πρωτότυπη μουσική του Μίνου Μάτσα.

Επίσης, το Θέατρο Τέχνης συνεχίζει να διαθέτει από την πλατφόρμα του «Θέατρο Τέχνης και το σπίτι» την πρώτη αμιγώς ψηφιακή παράστασή του με αντίτιμο επτά ευρώ. Πρόκειται για τις «Πυραμίδες» του Ανδρέα Φλουράκη, στην οποία κυριαρχεί ο θεατρικός λόγος χωρίς να είναι θεατρική παράσταση και έχει έντονα στοιχεία κινηματογράφου χωρίς να είναι κινηματογραφική ταινία. Αυτός ο εναλλακτικός τρόπος δημιουργίας και η υλοποίησή του ανήκουν στον συγγραφέα του έργου και στον σκηνοθέτη ΔιαμαντήΚαραναστάση. Παίρνουν μέρος οιΝτάνη Γιαννακοπούλου, Διαμαντής Καραναστάσης, Λένα Κιτσοπούλου, Ιωάννα Μαυρέα, Μανώλης Μαυροματάκης, Φαίη Ξυλά, Δημήτρης Πασάς, Μιχάλης Σαράντης, Κωνσταντίνα Τάκαλου και Νίκος Χατζόπουλος.

θέατροηθοποιοίπαραστάσειςβοήθειαIssue: 2160Issue date: 14-1-2021Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα