«Μποναμά» για τα περιφερειακά κανάλια ετοιμάζει η κυβέρνηση – Διαμορφώνεται πρόταση νόμου για την αδειοδότησή τους

Στα σκαριά βρίσκεται αυτή την περίοδο σχέδιο νόμου το οποίο -υποτίθεται- θα ρυθμίσει την περιοχή εκείνη του τηλεοπτικού τοπίου που αφορά στους τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής/τοπικής εμβέλειας.

Η υπο διαμόρφωση πρόταση νόμου, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας με όσα έχουν γίνει προς το παρόν γνωστά, θα δίνει τη δυνατότητα τα περιφερειακά κανάλια να εκπέμπουν τα προγράμματα τους και με αναλογικό σήμα αλλά και σε υψηλή ευκρίνεια. Έχει ενδιαφέρον η σκέψη ότι το 2024 -στην ψηφιακή εποχή με τα μύρια όσα τεχνολογικά συστήματα και τρόπους μετάδοσης- και με χρονικό πλαφόν το

2026 για την πλήρη εφαρμογή της τεχνολογίας DTB-2, στην υπο κατάρτιση πρόταση νόμου να περιλαμβάνεται διάταξη για δυνατότητα εκπομπής στο (παλιό) αναλογικό σύστημα εκπομπής σήματος.

Θα είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στα 35 χρόνια λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης, προχωρά σε αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών. Εφόσον θεσπιστεί η πρόταση, την διαδικασία χορήγησης των αδειών  θα αναλάβει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατά τα προβλεπόμενα. Θα είναι όμως εντελώς διαφορετική από εκείνη που διενήργησε ο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 (έπειτα από το φιάσκο του 2016) με την χορήγηση αδειών (εθνικής εμβέλειας) εν τέλει το 2018 (Ιανουάριο).

Δεν προβλέπεται πλειοδοτική διαγωνιστική διαδικασία στην νέα πρόταση. Θα οριστεί όμως αμοιβή υπέρ του δημοσίου, την οποία θα κληθούν να καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι σταθμοί. Κατά κυβερνητικούς κύκλους θα υπάρχουν τέσσερεις κλίμακες ποσών για τα περιφερειακά κανάλια, ανάλογα με τον πληθυσμό που καλύπτουν:

Κανάλια που θα επέμπουν στην Περιφερειακή ζώνη της Αττικής -με εμβέλεια στην Αττικής και στην Εύβοια- που θα κληθούν να καταβάλλουν το υψηλότερο τίμημα,Κανάλια που θα εκπέμπουν στην Περιφερειακή ζώνη της Θεσσαλονίκης -με εμβέλεια στην Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα και Πιερία- τα οποία θα καταβάλλουν την αμέσως επόμενη κλίμακα αμοιβής,Κανάλια που εκπέμπουν στην υπόλοιπη χώραΚανάλια που εκπέμπουν σε ακριτικές περιοχές, για τα οποία θα προβλεφθεί ακόμη χαμηλότερο τίμημα.

Κατά τους ίδιους κύκλους η έκδοση αδειών θα γίνει βάσει κριτηρίων – μίνιμουμ προδιαγραφών, τα οποία θα πρέπει να πληρούνται, ώστε οι σταθμοί να έχουν δικαίωμα αδειοδότησης. Για κάθε μια από τις τέσσερις κατηγορίες, θα προβλέπεται ως προϋπόθεση ελάχιστος αριθμός προσωπικού, συγκεκριμένο ύψος επένδυσης, εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ.

Στην πράξη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, όλα τα κανάλια τα οποία λειτουργούν σήμερα, θα πάρουν άδεια λειτουργίας.

Υπάρχει, δηλαδή, μέριμνα για τις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν χωρίς άδεια, αλλά δεν προβλέπεται, κατά πληροφορίες, κάτι προς το παρόν, για επιχειρηματικά σχήματα που ενδεχομένως θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην υπο ρύθμιση αγορά (των περιφερειακών σταθμών).

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι -από ό,τι λέγεται- να ολοκληρωθεί η σύνταξη του νομοσχεδίου άμεσα  ώστε να περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο εντός του Νοεμβρίου και στη συνέχεια να βγει στη διαβούλευση. Στη βουλή αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση περί τα τέλη του έτους ή στην αρχή του επόμενου.

Διαβάστε επίσης:

Αθήνα 9.84: Στην γραμμή αφετηρίας η καθημερινή εκπομπή «Αντίδοτο» με τον Γιώργο Αυγερόπουλο

ΕΡΤ: Γενναία αύξηση στις αμοιβές για τον Πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Η έκπληξη των συνεργατών της και οι ευχές στην Ανθή Βούλγαρη για την εγκυμοσύνη (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μποναμά, – Διαμορφώνεται,bonama, – diamorfonetai