Μπορέλ: Χωρίς τη Γερμανία δεν συμβαίνει τίποτα στην ΕΕ

ΚΟΣΜΟΣ

 

«Η απόφαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου αμφισβήτησε για άλλη μια φορά τη βούληση της Κίνας να εκπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η Κίνα αρνείται σε ορισμένες περιπτώσεις να αποδεχθεί το διεθνές δίκαιο, όπως στην περίπτωση των εδαφικών της αξιώσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», είπε o Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung. 

«Το Πεκίνο έχει διαφορετική αντίληψη του πολυμερούς συστήματος, αλλά θα μπορούσαμε μολαταύτα να καταλήξουμε σε συμφωνία σε πολλούς τομείς, όπως λ.χ. η προστασία

του κλίματος. Και θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσαμε να συνάψουμε την επενδυτική συμφωνία την οποία διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν αναμφισβήτητα πολλές διαφορές απόψεων, αλλά το Πεκίνο είναι απαραίτητος εταίρος. Η Κίνα ενεργεί πολύ πιο επιθετικά από ό, τι πριν από ένα χρόνο, και στην κρίση του κορονοϊού η διπλωματία του Πεκίνου είχε γίνει πιο δραστήρια και σίγουρη», τόνισε.  

«Ο κορονοϊός έδειξε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θα σφραγίσει τον 21ο αιώνα. Οι απειλές από την Ουάσιγκτον και οι σκληρές απαντήσεις από το Πεκίνο είναι τώρα η νέα κανονικότητα . Η Ευρώπη πρέπει να βρει απάντηση σε αυτήν. Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα ποιες είναι οι αξίες μας, ποια συμφέροντα έχουμε και ποιες δυνατότητες», δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

«Τα εργαλεία που διαθέτουμε έχουν να κάνουν όλα με το ρόλο μας ως του πιο σημαντικού εμπορικού της εταίρου. Η Κίνα χρειάζεται την Ευρώπη ως αγορά για τα προϊόντα της, ως επενδυτή και προμηθευτή υψηλής τεχνολογίας και επίσης για διεθνή αναγνώριση. Αυτά είναι οι μοχλοί πίεσής μας και πρέπει να τους χρησιμοποιήσουμε καλύτερα», είπε. Εν τούτοις, ο Μπόορελ τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων στην Κίνα.

Ο Ζοσέπ Μπορέλ , ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε., είπε επίσης ότι: «Οι στρατιωτικές δυνατότητες είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατηγικές αυτονομίες της Ευρώπης. Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη της οικονομικής κρίσης του 2008/9. Τότε, όλοι περικοπές  έγιναν χωρίς συντονισμό. Το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική αποδυνάμωση των στρατών μας. Αναμένω από τους αρχηγούς κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. να συντονιστούν καλύτερα και να ενεργούν πιο οργανωμένα, εάν οι στρατιωτικές περικοπές είναι αναπόφευκτες».

Αναφερόμενος στην προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μπορέλ είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να «ασκήσει πίεση και να δηλώσει ότι οι συνέπειες δεν θα είναι ασήμαντες. Η προσάρτηση δεν είναι λύση, αλλά το τέλος κάθε λύσης δύο κρατών. Εάν υπάρχει μόνο ένα κράτος, τότε η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να αποφασίσει πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους Παλαιστινίους».

Ο Ισπανός σοσιαλδημοκράτης είπε επίσης ότι έχει «πολύ υψηλές προσδοκίες από την Γερμανία, η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από 1ης Ιουλίου. «Εάν το Βερολίνο δεν υποστηρίζει κάτι, δεν συμβαίνει τίποτα στην Ε.Ε. Η συμφωνία μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως συνέβη πρόσφατα με το πακέτο ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν ένα απαραίτητο βήμα, το οποίο από μόνο του δεν αρκεί», όπως είπε.

«Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βασίστηκε έντονα στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο: Θα ήταν η πρόταση της Κομισιόν η ίδια χωρίς το σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν; Έχω τις αμφιβολίες μου», κατέληξε.

ΜπορέλΓερμανίαΕΕHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα