Χαμηλότερα ο πήχης – Αναθεώρηση προς τα κάτω για τον στόχο της ανάπτυξης το 2021

Στο 3,6% κατεβαίνει πλέον ο πήχης της ανάπτυξης για φέτος, σύμφωνα με τη νέα αναθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών.

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι πριν από λίγες ημέρες ο Χρήστος Σταϊκούρας αισιοδοξούσε για ανάπτυξη στο 4,2%. Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, «ψαλίδισε» ακόμα περισσότερο τον φετινό ρυθμό ανάκαμψης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.


Τη μερίδα του λέοντος, όπως λέει, αναμένεται να

καλύψει η ιδιωτική κατανάλωση, με στήριξη από την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, τις υποστηρικτικές πολιτικές και την υλοποίηση δαπανών από τις αυξημένες καταθέσεις το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον αναμένεται αύξηση των επενδυτικών δαπανών, για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, λόγω και της απορρόφησης κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης.


Το 2022 αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης καθώς θα υπάρχει περιθώριο κινητοποίησης της παραγωγικής ικανότητας της χώρας και αύξησης της ζήτησης. Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συμβάλει με 4,9 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, μέσω αύξησης των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Σταδιακή αποκλιμάκωση αναμένεται και για το χρέος, το οποίο υπολογίζεται στα 341 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 ή 205,6% του ΑΕΠ. Φέτος θα κλείσει στα 352,5 δισ. ή 204,8% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια και για τα τρία επόμενα έτη αποκλιμακώνεται: 189,5% το 2022, 176,7% το 2023 και 166,1% το 2024.

Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι στις προβλέψεις για την ανάπτυξη υπάρχει αβεβαιότητα, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό βάζει τρία εναλλακτικά σενάρια.
● Το πρώτο προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη κατά μια ποσοστιαία μονάδα φέτος.
● Το δεύτερο μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα.
● Το τρίτο εξετάζει τις συνέπειες από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με το κείμενο οι συνολικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας στην πανδημία θα φτάσουν τα 40,7 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται και τα μέτρα για την παροχή ρευστότητας μέσω των τραπεζών), εκ των οποίων τα 23,1 δισ. διατέθηκαν το 2020, τα 15,6 δισ. θα διατεθούν φέτος, ενώ προγραμματίζονται παρεμβάσεις 2 δισ. για το 2022. Το δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω ανέρχεται σε 27,9 δισ. ευρώ.


Η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στο «Ελλάδα 2.0», που κινητοποιεί πόρους 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,4 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις. Σε συνδυασμό με τους πόρους του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να φτάσουν τα 60 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα