Χατζηδάκης: Ανθεκτική στις κρίσεις η ελληνική οικονομία – Προτεραιότητα στη φοροδιαφυγή και στην αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

«Παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και το “πρωτογενές πλεόνασμα κρίσεων” που αντιμετώπισε ειδικά η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, η οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική γιατί το μείγμα της οικονομικής πολιτικής επιτρέπει στην Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά.

Μετά από πολύ καιρό συντελείται στη χώρα μας η επανάσταση της κοινής λογικής. Η δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε την καλή πορεία εφαρμόζοντας επιτυχημένες ευρωπαϊκές και διεθνείς

πρακτικές. Θα συνεχίσουμε την πολιτική που οδηγεί σε ανάπτυξη και μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε πολιτικές κοινωνικής συνοχής προς όφελος των πιο αδύναμων, κλείνοντας τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού, για να φτάσουμε τελικά στην Ιθάκη».
Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, στο πλαίσιο του οποίου ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι οι προτεραιότητες του Υπουργείου αφορούν:
• Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, που θα δημιουργήσουν νέα έσοδα για το Δημόσιο και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.
• Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία περιορίστηκε μεν τα τελευταία χρόνια σημαντικά, όπως πιστοποιεί και σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω. Το αμέσως επόμενο διάστημα όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικό νομοσχέδιο. «Στόχος», πρόσθεσε, «είναι να εκμεταλλευτούμε την ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Η επίτευξη του στόχου θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών πέρα από αυτή που ήδη έγινε την προηγούμενη τετραετία».

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τρεις πρόσφατες εξελίξεις που αποδεικνύουν, όπως ανέφερε, την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά τις παγκόσμιες διαταραχές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα:
• Στην αξιολόγηση του ίδιου του Economist, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της πράσινης μετάβασης.
• Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την S&P, που είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κατέταξε την Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.
• Στην απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank. Είναι, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που επενδύει σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια και πρόσθεσε: «Ήδη ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Eurobank, προχωρεί η Alpha Bank και στη συνέχεια η Εθνική και η Πειραιώς. Ο τραπεζικός τομέας γίνεται τμήμα της θετικής δυναμικής για την οικονομία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη θέση, που διατύπωσε και στο πλαίσιο του τελευταίου ECOFIN, ότι δηλαδή η Ελλάδα επί της αρχής ήταν και παραμένει υπέρ της ευέλικτης προσέγγισης των δημοσιονομικών κανόνων προκειμένου να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τους νέους κανόνες, η Ελλάδα θα παραμείνει στο δρόμο της σοβαρής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι το διαβατήριο για προσέλκυση νέων επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Το θετικό αποτέλεσμα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα, καθώς μπορούμε να συνδυάσουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις με την πολιτική σταθερότητα. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για τη χώρα», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Σκρέκας: Αν βάλουμε διατίμηση στο λάδι, θα κυκλοφορεί μόνο στη… «μαύρη» αγορά! (video)

Φορολογική ενημερότητα: Πότε μπαίνει «κόφτης» στην έκδοση του πιστοποιητικού

Σκρέκας: «233 προϊόντα σε 21 βασικές κατηγορίες στην πρωτοβουλία ‘‘Μόνιμη Μείωση Τιμής’’»

Keywords
Τυχαία Θέματα