Χρέη: Ρύθμιση έως και 420 δόσεις – Ποιοι οι δικαιούχοι, πώς θα υποβάλετε αίτηση

Νέα ρύθμιση με εκατοντάδες δόσεις φέρνει το οικονομικό επιτελείο για την αποπληρωμή τόσο των παλαιών όσο και των νέων χρεών, αρκετά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος περιλαμβάνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε 240 δόσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και υπό προϋποθέσεις έως και 420 δόσεις προς τις τράπεζες, από αύριο Τρίτη 1/6, οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς την Εφορία,

τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και λοιπούς πιστωτές.

Η δυνατότητα δίνεται από την ενεργοποίηση του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών» του νόμου 4738/2020, στον οποίο υπολογίζεται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν περίπου 1.500.000 οφειλέτες.
Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι η αποδοχή της άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου από τον οφειλέτη, ενώ οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Από αύριο τα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε ως και 35 χρόνια, με το πλαίσιο να ευνοεί εκείνους που έχουν μικρή ακίνητη περιουσία. Το πλάνο προβλέπει ρύθμιση έως και 240 δόσεις για οφειλές από 10.000 ευρώ, ενώ υπό προϋποθέσεις θα υπάρχουν σημαντικές διαγραφές τόκων και κεφαλαίου.

Πώς θα λειτουργεί

Οι οφειλέτες θα μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και να αιτούνται ρύθμισης για το σύνολο των οφειλών τους. Έπειτα ο αλγόριθμος του υπουργείου Οικονομικών θα υπολογίζει το ποσό της μηνιαίας δόσης που θα καταβάλλει κάθε οφειλέτης, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας και το εισόδημά του.

Όλες οι οφειλές θα μπουν κάτω από μια ενιαία «ομπρέλα» σε ό,τι αφορά τη μηνιαία δόση, δηλαδή δεν θα καταβάλλει ξεχωριστά ποσά για κάθε πιστωτή του, αλλά θα καταβάλλει κάθε μήνα μία και μόνο δόση.

Στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου προβλέπονται υπό προϋποθέσεις:

–η διαγραφή του 75%-80% του κεφαλαίου

 –το «κούρεμα» του 80%-100% των τόκων και των προστίμων

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι κάθε περίπτωση οφειλέτη θα εξετάζεται ξεχωριστά, κάτι που σημαίνει πως οι διαγραφές δεν αφορούν το σύνολο των φορολογουμένων.

Για παράδειγμα, αν η αξία της περιουσίας είναι 120.000 ευρώ και οι προς ρύθμιση οφειλές 100.000 ευρώ, δεν επιτρέπεται η διαγραφή οφειλής. Στην περίπτωση της ίδιας αξίας περιουσίας με οφειλή 150.000 ευρώ, τότε υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής οφειλής.

Πολλές δόσεις

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η εξωδικαστική ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία και Ταμεία) θα προβλέπει έως και τις 240 δόσεις.

Το πλαίσιο αλλάζει όμως για τα δάνεια προς τις τράπεζες. Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εξασφαλισμένα δάνεια με εγγυήσεις και υποθήκες θα έχουν μέγιστο όριο τις 420 δόσεις, ενώ τα μη εξασφαλισμένα δάνεια τις 240 δόσεις.

Ωστόσο, τα νομικά πρόσωπα που έχουν μη εξασφαλισμένα δάνεια θα έχουν όριο τις 180 δόσεις.

Επιπλέον για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχει προβλεφθεί από τους χρηματοδοτικούς φορείς το μέγιστο όριο ηλικίας τα 85 έτη, βάσει του οποίου μειώνεται ο αριθμός των δόσεων, εκτός αν συμβληθεί εγγυητής μικρότερης ηλικίας. Σε ό,τι αφορά το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση οφειλών με το Δημόσιο και τα Ταμεία, ανέρχεται σε 50 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Marks & Spencer: Γιατί «σκοτώνει» τα αποθέματά της – Ξεστοκάρισμα με τρελές εκπτώσεις

ΕΣΕΕ: Μείωση πωλήσεων για επτά στις δέκα επιχειρήσεις, παρά τις εκπτώσεις

Εφορία: Πώς θα δηλωθούν τα αναδρομικά μισθών και συντάξεων

Keywords
Τυχαία Θέματα