Χρέος και «κόφτης» χαμηλώνουν τις προσδοκίες για απόφαση
Θα είναι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 9 Μαΐου καθοριστικό για το κλείσιμο της αξιολόγησης ή θα ακολουθήσουν και άλλα κρίσιμα επεισόδια ώς το τέλος του μήνα (και βλέπουμε);
Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει απόφαση και εκεί επικεντρώνει τις προσπάθειές της, διαπιστώνει ότι το κλίμα είναι ενθαρρυντικό μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών, αλλά κρατάει «μικρό καλάθι», διότι το αγκάθι ή αλλιώς ο «άγνωστος x» (ε καλά, όχι και τόσο άγνωστος), που ακούει στο όνομα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,
Τα δύο εμπόδια στα οποία εξακολουθεί να κολλάει η διαπραγμάτευση και αναζητούνται γέφυρες είναι
♦ αφενός το θέμα του προληπτικού πακέτου των 3,6 δισ. (2% του ΑΕΠ) για το οποίο το ΔΝΤ ζητά συγκεκριμενοποίηση και νομοθέτηση τώρα - ζήτημα στο οποίο υπάρχει κόντρα μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ, ενώ Σόιμπλε και ΔΝΤ βρίσκονται στην ίδια πλευρά,
♦ αφετέρου το ζήτημα του χρέους, το οποίο πάει πακέτο με τα μέτρα - «κάβα», αλλά εδώ Σόιμπλε και ΔΝΤ βρίσκονται «απέναντι».
Ως εκ τούτου, μοιάζει δύσκολο να μπορούν να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές στον χρόνο που απομένει ώς τη Δευτέρα, γι’ αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε «αέρα» έως το G7 (26 - 27 Μαΐου), ενώ κατ’ άλλες πληροφορίες το ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις μετατοπίζεται στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει ένα ακόμη έκτακτο πριν από αυτήν την ημερομηνία.
Οι θετικοί οιωνοί
Η κυβέρνηση, όπως προαναφέρθηκε, επιθυμεί συμφωνία το συντομότερο, ει δυνατόν… χθες. Στις θετικές ενδείξεις εν όψει του Euro-group καταγράφει:
♦ Τις χθεσινές δηλώσεις Ολάντ, ότι «η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα».
♦Τα αντίστοιχα μηνύματα Μοσκοβισί και Τουσκ, όπου ο μεν πρώτος μίλησε για πρόοδο και συμφωνία κατά 99%, ο δε δεύτερος προέτρεψε όλες τις πλευρές να εργαστούν διπλά ώστε το αργότερο στη Σύνοδο του G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος να έχει αξιολογηθεί θετικά.
♦ Τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα.
♦ Την κόντρα ΕΚΤ - Βερολίνου, εξάλλου και στο θέμα της Ελλάδας ο Ντράγκι ούτως ή άλλως πιέζει για κλείσιμο της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, τα παραπάνω απηχούν μια μεταβολή στους συσχετισμούς, καθώς Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία εμφανίζονται αρνητικές στην προληπτική νομοθέτηση μέτρων - και όπως εκτιμούν πηγές του Μαξίμου, αυτό συμβαίνει και επειδή φοβούνται ότι αν υπάρξει ένα τέτοιο προηγούμενο τότε θα το βρουν μπροστά τους αλλά και διότι με αυτό το εμπόδιο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, κάτι που θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωζώνη.
Πού ποντάρει το Μαξίμου
Επιπρόσθετα στις παραπάνω θετικές ενδείξεις που η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει στα υπέρ της για την επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών το κυβερνητικό επιτελείο μετράει δύο ακόμη «όπλα»:
♦ Τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της Eurostat με τις εαρινές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, τα οποία επιβεβαιώνουν τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για ανάκαμψη το β’ εξάμηνο του 2016.
♦ Το ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν μια νέα κρίση για το ελληνικό ζήτημα, όσο αντιμετωπίζουν το προσφυγικό, το θέμα της τρομοκρατίας και ενώ επίκειται το βρετανικό δημοψήφισμα με ερώτημα το Brexit.
Στο μεταξύ, ύστερα από σύσκεψη χθες στο Μαξίμου κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου σημείωναν ότι η πορεία της διαπραγμάτευσης αποτιμήθηκε θετικά, πώς το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πώς «αντί των προληπτικών μέτρων βάση συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης», καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα.
Ωστόσο, το θετικό κλίμα δεν οδηγεί απαραίτητα σε συμφωνία, αλλά ενδεχομένως να επιτρέψει μια θετική δήλωση προόδου καθυστερώντας περαιτέρω τις τελικές αποφάσεις.
Επιπλέον, το ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχονται ως βάση συζήτησης την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό που θα βάζει δημοσιονομικό φρένο όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις, μάλλον δεν αρκεί όσο το ΔΝΤ αξιώνει τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων.
Η συζήτηση για τον «κόφτη»
Εν προκειμένω να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Μαξίμου, το ΔΝΤ δεν μπαίνει καν στη συζήτηση της ελληνικής πρότασης (την οποία οι Ευρωπαίοι αποδέχονται ως βάση συζήτησης), αλλά, όπως εξηγούν άλλες πηγές, αυτό που δεν αποδέχεται το ΔΝΤ είναι ένα γενικό πλαίσιο δημοσιονομικού «κόφτη», ακόμη κι αν αυτό νομοθετηθεί. Αντιθέτως, για να μπει στη συζήτηση αυτήν το ΔΝΤ ζητά να εκπληρωθούν οι δικοί του όροι, δηλαδή να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση από τώρα για το ποιοι κωδικοί κόβονται, ποιος αποτιμά τα δημοσιονομικά στοιχεία και διαπιστώνει τη δημοσιονομική απόκλιση από τον στόχο (τα ρεπορτάζ καταγράφουν την επιδίωξη του Ταμείου να έχει ρόλο στην αποτίμηση των δημοσιονομικών μεγεθών με δεδομένη την έκφραση δυσπιστίας απέναντι στην Eurostat). Επιπλέον, για να συμφωνήσει το ΔΝΤ στον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης, μοιραία στο τραπέζι του Προκρούστη θα μπουν μισθοί και συντάξεις που θεωρούνται από το Ταμείο ως τα πλέον αξιόπιστα ως προς την απόδοση μέτρα, καθώς τα περιθώρια απόδοσης από τη φορολογία θεωρείται ότι έχουν εξαντληθεί. Αυτό που το Ταμείο θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο είναι αυτό που προτείνει η ελληνική πλευρά, δηλαδή να μπορεί ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να αποφασίζει ποιοι κωδικοί εξαιρούνται (ώστε να προστατεύονται μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες) εκκινώντας μια χρονοβόρα διαδικασία αναζήτησης «ισοδύναμων μέτρων». Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ θέλει να κοπούν μισθοί και συντάξεις και το θέλει τώρα.
Σε συντονισμό με την άποψη του Ταμείου ήδη έχουν αρχίσει τα εγχώρια κέντρα, μιντιακά και πολιτικά, να επαναφέρουν τη στοχοποίηση του Δημοσίου (και την αντίστοιχη πίεση προς την κυβέρνηση) αξιώνοντας περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις, κλείσιμο οργανισμών κ.λπ., ώστε να μην υπάρξουν άλλοι φόροι.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση είναι πιθανό να μετατοπιστεί στο πεδίο του μηχανισμού αντί των προληπτικών μέτρων, ώστε εκεί να επιδιωχθεί ένας συμβιβασμός, κάτι που ενέχει πάντα τον κίνδυνο να είναι οδυνηρός αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να ορίσει κωδικούς που παραπέμπουν σε μισθούς και συντάξεις.
Εξάλλου η κυβέρνηση αποκλείει τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων - διότι, όπως λέγεται, με δυσκολία θα περάσουν και τα 5,4 δισ., πόσω μάλλον τα 9 δισ. Αποκλείει επίσης να υπάρξει μια λίστα με μέτρα, χωρίς αυτά να ψηφιστούν, διότι θέλει να αποφύγει οτιδήποτε μπορεί να παραπέμπει σε τέταρτο μνημόνιο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές.
Ο ρόλος Ντάισελμπλουμ
Στο μεταξύ κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν έντονη δραστηριοποίηση Ντάισελμπλουμ στο παρασκήνιο, ο οποίος, όπως αναφέρουν, πιέζει ώστε να υπάρξει διέξοδος στο θέμα του χρέους και στην επίσημη ατζέντα του δευτεριάτικου Eurogroup συμπεριέλαβε και το θέμα της βιωσιμότητάς του σε συνδυασμό με το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο θέμα δείχνει να κινείται σε διαφορετική τροχιά από τον «καθοδηγητή» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν επιθυμεί μια συζήτηση για το χρέος στην παρούσα φάση, αλλά και το ότι εσχάτως εκπέμπει ένα πιο ευνοϊκό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα (τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων), είναι ένα «παράδοξο» που εντοπίζει η ελληνική πλευρά, με βάση τη δημόσια απόλυτη ευθυγράμμιση των δύο ανδρών στο παρελθόν. Μια ερμηνεία που δίνουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου είναι " ότι ο πρόεδρος του Eurogroup είναι υποχρεωμένος να εκφράζει το σύνολο των υπουργών Οικονομικών, μεταξύ άλλων τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία που διαφωνούν με τη γραμμή Σόιμπλε, ενώ αναφέρουν πώς και η Φινλανδία διαφωνεί με τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων.
Καταιγισμός σεναρίων
Πάντως, όλες οι πλευρές επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις περί μιας επανάληψης του περσινού καλοκαιριού, δηλαδή μιας επερχόμενης νέας ελληνικής κρίσης, καθώς οι καθυστερήσεις τροφοδοτούν και πάλι καταστροφολογικά σενάρια περί Grexit και κουρέματος καταθέσεων.
Οι Τουσκ, Μοσκοβισί και Ολάντ με τις παρεμβάσεις τους ζήτησαν ουσιαστικά να τελειώνει αυτό το έργο για να εισέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και να υπάρξει σταθεροποίηση στην ευρωζώνη και όπως εκτιμάται υπό την πίεση αυτών των δηλώσεων και ο Σόιμπλε προέβη σε μια «καθησυχαστική» δήλωση ότι δεν θα έχουμε «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα φέτος. Ωστόσο ανάλογη δήλωση είχε κάνει και στις 12 Απριλίου (και δη πιο κατηγορηματική, ότι «δεν θα έχουμε ελληνική κρίση φέτος»), εντούτοις οι εκ μέρους του πιέσεις συνεχίστηκαν.
Στο εσωτερικό η αβεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης αυτομάτως ενεργοποιεί σενάρια εκλογών ακόμη κι ενός νέου δημοψηφίσματος πριν από το βρετανικό εν είδει «απειλής», αλλά ακόμη και σενάρια για Grexit τα οποία οργίασαν από το πρωτοσέλιδο της «Real» σε συνδυασμό με τη δήλωση Παυλόπουλου για το νόμισμα. Όλα αυτά διαψεύδονται από την κυβέρνηση, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να σχολιάζει τα σχετικά πρωτοσέλιδα του γραπτού και ηλεκτρονικού Τύπου, μιλώντας για «ανυπόστατα δημοσιεύματα» και «φθηνή προπαγάνδα» από «τους εκδότες των συγκροτημάτων της διαπλοκής και τους κομιστές της κίτρινης δημοσιογραφίας». Μάλιστα, το Μαξίμου επανήλθε μέσω διαρροών το βράδυ της Τρίτης στο θέμα του ρόλου που παίζουν κάποια ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων μέσων να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία, διότι «επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους».
Ωστόσο, ακόμη κι αν υπάρχουν εισηγήσεις περί «ηρωϊκής εξόδου» μέσω εκλογών, θέση που αποδίδεται στην ομάδα των 53+, ο πρωθυπουργός και το στενό περιβάλλον του αποκλείουν αυτό το σενάριο όσο η αξιολόγηση μένει ανοιχτή, η χώρα αρχίζει να πιέζεται στο ταμειακό επίπεδο και καθυστερεί η εκταμίευση της δόσης. Είναι ενδεικτικό ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε το σενάριο των εκλογών «εντελώς παρανοϊκό» καθώς, όπως είπε, είμαστε «ένα βήμα μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα». Σε αυτήν ακριβώς την κανονικότητα ελπίζει και το Μαξίμου, το οποίο δεν έχει εγκαταλείψει το στοίχημα να «γυρίσει» το παιχνίδι της οικονομίας, ακόμη και αν χρειαστεί να υποχωρήσει σε αυτήν τη φάση - κάτι που θα «επικοινωνηθεί» ως ένας ακόμη στρατηγικός συμβιβασμός. Σε κάθε περίπτωση, για τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του δεν μπορεί να γίνουν εκλογές με την οικονομία της χώρας στον αέρα, κάτι που θα στρέψει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνοντας τους σχεδιασμούς της Ν.Δ. καταρχάς αλλά και μιντιακών κέντρων για «αριστερή παρένθεση».
EurogroupδιαπραγμάτευσηΔΝΤχρέοςμέτραΚυβέρνησηEurostatΕΚΤΝτάισελμπλουμIssue: 1915Issue date: 05-05-2016Has video:- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Διάσημος ογκολόγος προτείνει τι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου
- Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το δυστύχημα στην Κινέτα
- Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα φυστίκια Αιγίνης;
- Άννα Φόνσου: Ο λόγος που έδιωξα τον Γιώργο Μαρίνο
- Θοδωρής Μαραντίνης: Το τρίτο πρόσωπο στη σχέση του
- Δύο νεκροί κι ένας τραυματίας στο τροχαίο με νταλίκες στην Αθηνών-Κορίνθου
- Απίστευτο! Πώς θα δείτε ΧΩΡΙΣ τα γυαλιά σας; [video]
- Νταβούτογλου τέλος! Ο Ερντογάν ξηλώνει τον... επικίνδυνο φίλο του
- Συμμετέχουν στη γενική απεργία για το ασφαλιστικό οι δημοσιογράφοι
- ΑΙΓΑΙΟ: Παρεμβάσεις από ΗΠΑ για προώθηση των συνολικότερων σχεδιασμών τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Διάσημος ογκολόγος προτείνει τι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου
- Επικό fail για ποδοσφαιριστή-Το τατουάζ που τον έκανε περίγελο (Photo)
- Βουλή... στα κάγκελα
- Πέρασε τη Σίτι η Ρεάλ-Επανάληψη του τελικού του 2014 με Ατλέτικο
- Χρέος και «κόφτης» χαμηλώνουν τις προσδοκίες για απόφαση
- Υπ.Εξ ΗΠΑ: Ζωτικής σημασίας να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία
- Βάλτε φρένο στους ακραίους
- Χίλαρι Κλίντον: Επικίνδυνος για τη χώρα ο Τραμπ
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Χρέος και «κόφτης» χαμηλώνουν τις προσδοκίες για απόφαση
- Βάλτε φρένο στους ακραίους
- Βουλή... στα κάγκελα
- Υπ.Εξ ΗΠΑ: Ζωτικής σημασίας να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία
- Διάσημος ογκολόγος προτείνει τι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου
- Πέρασε τη Σίτι η Ρεάλ-Επανάληψη του τελικού του 2014 με Ατλέτικο
- Χίλαρι Κλίντον: Επικίνδυνος για τη χώρα ο Τραμπ
- Επικό fail για ποδοσφαιριστή-Το τατουάζ που τον έκανε περίγελο (Photo)
- Υπουργός Οικονομικών Αυστρίας: Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις
- Πανελλήνιες: Οδηγός για τους… γονείς – Πώς θα βοηθήσετε εμπράκτως το παιδί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νταβούτογλου τέλος! Ο Ερντογάν ξηλώνει τον... επικίνδυνο φίλο του
- Στην ατζέντα του Eurogroup για πρώτη φορά το χρέος
- Η πολιτιστική ατζέντα της Πέμπτης 5/5
- Έκκληση Πεκίνου για νηφαλιότητα, καθώς ο Τραμπ οδεύει προς το χρίσμα
- To test PAP και άλλες εξετάσεις που πρέπει να κάνει η γυναίκα σε κάθε ηλικία
- Τραγωδία στον Κολωνό: Ζευγάρι κάηκε ζωντανό μέσα στο σπίτι του
- Ο Σόιμπλε δεν 'ακούει', δεν 'βλέπει', αλλά… μιλάει
- Τα λεφτά είναι στο δρόμο κι έρχονται
- Υπευθυνότητα
- Ψυχρός πόλεμος Μητσοτάκη και Παυλόπουλου