Χρόνια προστατίτιδα: Τι είναι - Πώς αντιμετωπίζεται

ΥΓΕΙΑ

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου, (www.ourologos.eu)

Η χρόνια προστατίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις. Το 25% των ανδρών που επισκέπτονται ένα ουρολογικό ιατρείο αναφέρουν συμπτώματα προστατίτιδας.

Ενώ η καλοήθης υπερπλασία και ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζονται κυρίως μετά τα 50 έτη, η οξεία και η χρόνια προστατίτιδα αποτελούν συχνό και πολλές φορές δυσεπίλυτο πρόβλημα και σε νέους άνδρες. Οι μισοί άνδρες θα εκδηλώσουν συμπτώματα προστατίτιδας κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τι είναι η χρόνια

προστατίτιδα και το Σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους; Πώς γίνεται η διάγνωση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία της χρόνιας προστατίτιδας δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν πολλοί άνδρες με χρόνια συμπτώματα, όπως συχνουρία, κάψιμο και πόνο στην ούρηση, αλλά και άτυπες ενοχλήσεις όπως πόνο και αίσθημα «βάρους» στον πρωκτό και στους όρχεις, και προβλήματα με τη σεξουαλική τους ζωή, κυρίως στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση. Συχνά όλα αυτά συνυπάρχουν με έντονο άλγος και κατάθλιψη, ενώ δεν είναι πλήρως διευκρινισμένη η σχέση με τη γονιμότητα του άνδρα. Σε επιδημιολογική μελέτη του 2004 φαίνεται ότι το 19% των Ευρωπαίων αναφέρουν κάποιου βαθμού συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας. Για πάρα πολλά χρόνια κάτω από τον ορισμό ‘χρόνια προστατίτιδα’ βάζαμε όλα αυτά τα συμπτώματα που είναι συχνά άτυπα και δεν μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε διαφορετικά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε χρόνια μόλυνση από μικρόβιο , οπότε ονομάζεται χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα ή να μην υπάρχει μικρόβιο και ονομάζεται μη βακτηριακή προστατίτιδα. Όλα αυτά τα συμπτώματα σήμερα έχουν μπει από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία κάτω από τον τίτλο ‘ Σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους’ (CPPS - Chronic Pelvic Pain Syndrome), ακριβώς γιατί δύσκολα ερμηνεύονται και δεν είναι σίγουρο ότι απαραίτητα οφείλονται στον προστάτη και όχι σε κάποια δυσλειτουργία των γύρω οργάνων.

Η δουλειά του ουρολόγου για τη διάγνωση είναι να πάρει ένα καλό κλινικό ιστορικό, να κάνει κλινική εξέταση και τον υπόλοιπο εξειδικευμένο έλεγχο, ώστε καταρχήν να αποκλείσει άλλους λόγους που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα. Τέτοιοι μπορεί να είναι για παράδειγμα πέτρες στον ουρητήρα ή στην κύστη και κακοήθειες της περιοχής. Όταν αυτά αποκλειστούν, ο ουρολόγος θα εξηγήσει στον άνδρα ότι είναι μια κατάσταση που δεν έχει οριστική λύση, αλλά χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Θεραπεία συνήθως δίνουμε στη φάση της έξαρσης. Γενικά σήμερα γίνεται σημαντική εργαστηριακή έρευνα για το σοβαρό αυτό πρόβλημα και πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε καλύτερες επιλογές. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους ασθενείς, ώστε να μην πείθονται εύκολα από υποσχόμενους οριστικές θεραπείες με αμφίβολες και μη μελετημένες θεραπείες (κάτι σαν το νερό του Καματερού!).

Για το διαχωρισμό της χρόνιας βακτηριακής από την αβακτηριακή προστατίτιδα, καλύτερος τρόπος είναι να γίνει η δοκιμασία Stamey. Σε αυτή λαμβάνονται ούρα στην αρχή της ούρησης και ζητάμε στη συνέχεια από τον άνδρα να διακόψει την ούρηση. Ακολούθως γίνεται μάλαξη του προστάτη με δακτυλική εξέταση, λαμβάνεται προστατικό υγρό και δείγμα ούρων αμέσως μετά. Αν μετά τη μάλαξη απομονωθεί μικρόβιο και υπάρχουν αυξημένα πυοσφαίρια, μιλάμε για χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα και συνήθως χορηγούμε αντιβίωση για 6-8 εβδομάδες.

Η καλλιέργεια του σπέρματος έχει χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν έχει την ακρίβεια της δοκιμασίας Stamey. Αυτό γιατί το σπέρμα βγαίνοντας από την ουρήθρα μπορεί να συμπαρασύρει μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο έξω στόμιο. Επίσης περιέχει υγρά από άλλους αδένες εκτός του προστάτη, όπως οι σπερματοδόχες κύστεις και πολλές φορές είναι εύκολο να γίνει σύγχυση από τον μικροβιολόγο ανώριμων σπερματοζωαρίων με τα πυοσφαίρια.

Έχω χρόνια προστατίτιδα. Ποιες είναι οι θεραπείες που μπορώ να λάβω;

Καταρχήν μην πείθεστε εύκολα από υποσχόμενους οριστικές θεραπείες με αμφίβολες και μη μελετημένες τακτικές! Ο ουρολόγος θα σας εξηγήσει τις επιλογές.

Αν οι εξετάσεις δείξουν βακτηριακή προστατίτιδα, η θεραπεία οφείλει να είναι χορήγηση αντιβιοτικών για μεγάλο διάστημα συνήθως 6 έως 8 εβδομάδων. Τα κύρια αντιβιοτικά είναι οι κινολόνες και η κορτιμοξαζόλη, που έχουν την ικανότητα να διέρχονται στο εσωτερικό του προστάτη. Αν υπάρχει υποψία ή απόδειξη συμμετοχής άτυπων μικροβίων, όπως τα ουρεοπλάσματα και τα χλαμύδια μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά ειδική αντιβίωση (συνήθως δοξυκυκλίνη). Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αρκετούς ασθενείς είναι η υποτροπή σε μικρό διάστημα μετά την αγωγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούμε πάλι σχήμα μακροχρόνιας αντιβίωσης ή χημειοπροφύλαξης (χαμηλής ημερήσιας δόσης αντιβίωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν βρίσκουμε μικρόβιο με τη δοκιμασία Stamey. Τότε μιλάμε για μη βακτηριακή προστατίτιδα - χρόνιο πυελικό πόνο. Είναι πρακτικά μία πάθηση με άγνωστη αιτιολογία και δύσκολη αντιμετώπιση. Ακόμα και εδώ, κάποιοι ασθενείς θα δουν ανακούφιση των συμπτωμάτων τους με αντιβιοτική αγωγή. Αν αυτό αποτύχει, η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία προτείνει ολιστική θεραπεία με συνεργασία του ουρολόγου με ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές, ψυχιάτρους, ιατρεία Πόνου και άλλους, ανάλογα με το περιστατικό. Έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολλές τακτικές, όπως οι μαλάξεις του προστάτη, η φυσικοθεραπεία, η ψυχοθεραπεία και στις Κατευθυντήριες οδηγίες υπάρχει μέχρι και η επιλογή της yoga! Γενικά οτιδήποτε ηρεμεί και χαλαρώνει τον άνδρα είναι επιθυμητό. Συνήθως προτείνονται για τη συμπτωματική ανακούφιση θερμά μπάνια, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα,βότανα καθώς και στη διατροφή περιορισμός καφεΐνης, πικάντικων τροφών (πχ καυτερά) και αλκοόλ.

Οι αποδεκτές θεραπευτικές επιλογές που έχουν μελετηθεί και προτείνεται ότι μπορούν να δοκιμαστούν από την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρία στη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα είναι επιγραμματικά:

Α-αποκλειστές, όπως ταμσουλοσίνη και σιλοδοσίνη. Είναι φάρμακα του προστάτη που δίνουν μέτρια ανακούφιση στα συμπτώματα, στον πόνο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.Αντιμικροβιακή θεραπείαΜη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (μέτρια ανακούφιση πόνου)Φυτοθεραπεία- βοτανοθεραπείαPentosan Polysulphate- αμιτρυπτιλίνηΕνδοκυστική έγχυση χονδροϊτίνης

Συμπεριφορική θεραπεία

Χρήση αλλαντικής τοξίνης (αναμένονται νεότερες μελέτες).Γενικά το χρόνιο πυελικό άλγος είναι μια δύσκολη κατάσταση και η θεραπεία είναι μακροχρόνια και όχι πάντα αποτελεσματική, αφού οι υποτροπές είναι συχνές. Για αυτό χρειάζεται στενή παρακολούθηση των ασθενών και μετά το τέλος της θεραπείας. Το 20% των Ευρωπαίων αναφέρουν συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας. Αν έχετε τέτοια συμπτώματα μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον ουρολόγο.

χρόνια προστατίτιδαδιάγνωσηπρόληψηαντιμετώπισηθεραπείαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα