ΔΕΗ: Διπλασιασμός ΑΠΕ στη Ρουμανία – Προχωρά δυναμικά η ανάπτυξη στη ΝΑ Ευρώπη

Μία από τις πλέον εμβληματικές επιχειρηματικές κινήσεις που έχει κάνει η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια και η οποία αποδεικνύει τον ολικό μετασχηματισμό της σε έναν σύγχρονο, «πράσινο» ενεργειακό όμιλο που μπορεί πλέον να «κοιτάζει στα μάτια» τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους ανταγωνιστές του σε κάθε επίπεδο (διοικητικό, ESG, τεχνολογικό κλπ) ήταν η σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την Evryo Group για την εξαγορά του σημαντικού της χαρτοφυλακίου ΑΠΕ

στη Ρουμανία, το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Πρόκειται για συμφωνία ορόσημο καθώς με το συγκεκριμένο deal, ο Όμιλος ΔΕΗ επιτυγχάνει τρεις διαφορετικούς αλλά απόλυτα συμπληρωματικούς μεταξύ τους στόχους, όπως είναι η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ λόγω προσθήκης ΑΠΕ διαφορετικών τεχνολογιών, η περαιτέρω εδραίωσή της και η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από πράσινη ενέργεια.

Χαρακτηριστικό του οικονομικού εκτοπίσματος της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι και το γεγονός ότι η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου €700 εκατομμυρίων.

Επιπλέον η εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6MW, και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.

Ο Όμιλος ΔΕΗ διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία ΑΠΕ, με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης κυρίως φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή διευρύνει και διαφοροποιεί τις δραστηριότητες του Ομίλου στις ΑΠΕ καθώς προστίθενται μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στην περιοχή της Ρουμανίας.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με τη χρηματοοικονομική πολιτική του Ομίλου ΔΕΗ και να παραμένει εντός του στόχου αναφορικά με το ανώτατο όριο μόχλευσης του Ομίλου.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Όμιλος ΔΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου €100 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση.


Πιστή στις δεσμεύσεις του Capital Market Day στο Λονδίνο

Μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι αυτή η κίνηση είναι ευθέως ανάλογη με τη στρατηγική, η οποία είχε ανακοινωθεί στο Capital Market Day του Λονδίνου σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ μέχρι το 2026 στοχεύει σε:

Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 18% σε ετήσια βάση παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026.Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ οι οποίες θα αποτελούν παραπάνω από τα 2/3 της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος το 2026 από 43% σήμερα και επενδύσεις σε σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας. Ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.Συνολικές επενδύσεις €9 δισ. στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί.Επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται.Είσοδος σε νέες συναφείς αγορές, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, και περαιτέρω ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως η ηλεκτροκίνηση.Βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση έντασης εκπομπών CO2 κατά 74% (Scope 1 και 2, 3 (cat.3)) και μείωση κατά 42% των εκπομπών του Scope 3 το 2030 σε σχέση με το 2021, καθώς και στόχο για μηδενικό καθαρό ανθρακικό αποτύπωμα (Net Zero) μέχρι το 2040.Έχοντας φτάσει τον στόχο για ΕΒΙΤDA €1,5 δισ. 2 χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Στρατηγικό Σχέδιο, ο Όμιλος στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση EBITDA κατά 15% σε ετήσια βάση. Το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα €2,3 δισ. το 2026 (μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με τα €1,7 δισ. που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026). Για το 2030, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA €3 δισ. περίπου.Παρά τις σημαντικές επενδύσεις, ο δείκτης Καθαρού Χρέους/EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,3x, δηλαδή σε επίπεδα κάτω από το ανώτατο όριο του 3,5x που έχει θέσει η Διοίκηση. Επαναφορά της μερισματικής πολιτικής μετά από σχεδόν 10 χρόνια, με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 35%- επί των καθαρών κερδών και αυξάνοντας το μέχρι το 55%.Επέκταση στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Ρουμανία

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με την Evryo Group βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με τις άλλες δύο πρόσφατες επενδυτικές κινήσεις της ΔΕΗ στη Ρουμανία εκ των οποίων η μία αφορούσε στην εξαγορά του ENEL Group και η άλλη σε έναρξη κατασκευής αιολικού πάρκου 140MW στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία φέρνοντας με επιτυχία εις πέρας την πρώτη σημαντική επέκτασή της στο εξωτερικό.

Με την εν λόγω εξαγορά η ΔΕΗ απέκτησε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), καθώς και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας, όπου οι εξαγορασθείσες εταιρείες κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά της Ρουμανίας.

Βάσει της συμφωνίας, η ΔΕΗ κατέβαλε αντίτιμο περίπου €1.240 εκατ., που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου €1.900 εκατ. (για το 100%).

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξήθηκε (πριν τη συμφωνία με το Evryo Group) σε περίπου 4,4GW.

Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

Έναρξη κατασκευής αιολικού πάρκου 140 MW στην ανατολική Ρουμανία

Σε ότι αφορά το νέο αιολικό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 140 MW, στη θέση Deleni της επαρχίας Vaslui στην ανατολική Ρουμανία, έρχεται να προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ.

Το νέο αιολικό πάρκο, το οποίο έχει μπει στη φάση κατασκευής από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες τύπου GE Vernova, ονομαστικής ισχύος 6,1 MW η κάθε μία και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.

Με δεδομένο το πλούσιο αιολικό δυναμικό της ανατολικής Ρουμανίας, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του πάρκου υπολογίζεται να ανέλθει σε 370 GWh, ικανή να καλύψει τις ανάγκες περίπου 62.000 νοικοκυριών.

Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτρέπει εκπομπές CO2 της τάξης των 215.000 τόνων σε ετήσια βάση.

Διαβάστε επίσης

Τράπεζα Κύπρου: Στόχος η επιστροφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών και η διανομή μερίσματος 50%

IDEAL Holdings: Πού οφείλεται το «άλμα» σε έσοδα και κέρδη στο εξάμηνο – Οι στόχοι της διοίκησης

Λιμάνι Λαυρίου: Τα 6 σχήματα που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΕΗ, Διπλασιασμός ΑΠΕ, Ρουμανία – Προχωρά, Ευρώπη,dei, diplasiasmos ape, roumania – prochora, evropi