ΔΕΗ: Στον δείκτη ATHEX ESG του ΧΑ με υψηλές επιδόσεις

Ο Όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται σε μία συνεχή πορεία «πράσινου» μετασχηματισμού σε έναν οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, σύγχρονο, και ψηφιακό οργανισμό, στοχεύοντας στη διατήρηση ηγετικής θέσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και στην περαιτέρω καθιέρωσή του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, πάντα με πλήρη ευθύνη απέναντι στη διατήρηση του ρόλου του ως πολύτιμος κοινωνικός εταίρος στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Χαρακτηριστικό

της βαθιάς δέσμευσης αλλά και πίστης που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ σε μία πορεία που έχει πάντα ως αφετηρία τις αρχές της βιωσιμότητας, της διαφάνειας και της υπεύθυνης στάσης σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της, είναι και το γεγονός ότι πέτυχε πρόσφατα θετική αξιολόγηση 90% στο ESG Transparency Score του δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από εκτενή ανάλυση μίας σειράς κριτηρίων για τους πυλώνες Περιβάλλον – Κοινωνία – Εταιρική Διακυβέρνηση.

Με τη βαθμολογία αυτή, η ΔΕΗ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με τη μεθοδολογία «ESG Transparency Methodology» της οποίας οι δείκτες μέτρησης βασίζονται στον «Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

Συνολικά, αξιολογούνται 52 δείκτες με 86 επιμέρους μετρήσεις, ενώ στην  αξιολόγηση κάθε κλάδου λαμβάνονται υπόψη τουλάχιστον 55 μετρήσεις.

Βάσει της μεθοδολογίας, δίνεται αυξημένη στάθμιση στην ύπαρξη εξωτερικής διασφάλισης των πληροφοριών που δημοσιεύει μία εταιρεία, καθώς και στην ύπαρξη εντός εταιρείας συστημάτων και ελέγχων για την επίβλεψη των δεικτών ESG και της Πολιτικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, που εφαρμόζει.

Τα παραπάνω θεωρούνται πολύ σημαντικά κατά τη βαθμολόγηση, καθώς καταδεικνύουν ότι οι εταιρείες διαθέτουν έναν ευρύτερο μηχανισμό και διαδικασίες για τη διαχείριση ζητημάτων ESG και για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των δεδομένων.

Επίσης, αξιολογείται θετικά η δημοσίευση έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης από τις εταιρείες, καθώς κρίνεται ως ισχυρή ένδειξη για τη σημαντικότητα που αυτές προσδίδουν σε ζητήματα ESG, καθώς και στην ενημέρωση και την αμφίδρομη επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πράσινο όραμα και ESG στρατηγική για ένα μέλλον βιώσιμο για όλους

Η αξιολόγηση της ΔΕΗ με 90% στο ESG Transparency Score του ΧΑ επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά την ESG στρατηγική του Ομίλου.

Κι αυτό γιατί, διαχρονικά, στόχος του Ομίλου είναι η δημιουργία αξίας για την οικονομία και η βελτίωση του θετικού αποτυπώματος στην κοινωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων μερών, των μετόχων, των εργαζομένων, των πελατών, των προμηθευτών, καθώς και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Γενικότερα η ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών όπου δραστηριοποιείται, με την παροχή πράσινων, αξιόπιστων και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των φυσικών πόρων, καθώς και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές των δραστηριοτήτων της.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος, στοχεύοντας σε μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (Net Zero) μέχρι το 2040, στρέφεται προς τις ΑΠΕ με επενδύσεις ύψους  €9 δισ. για την περίοδο 2024-2026, που αφορούν κυρίως σε πράσινες μορφές ενέργειας και την αναβάθμιση των δικτύων διανομής, στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με αυτές τις επενδύσεις, ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να μειώσει τις άμεσες εκπομπές CO2 κατά 75% έως το 2026, σε σχέση με το 2019, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας πιο πράσινη και προωθώντας  την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη.

Ιδρυτικό μέλος στη «Συμμαχία για τη Βιώσιμη Διαχείριση της Βιοποικιλότητας»

Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από την εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, η ΔΕΗ συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην «Συμμαχία  για την Βιώσιμη Διαχείριση της Βιοποικιλότητας» (Biodiversity Alliance for Sustainable Management).

Πρόκειται για μία επιχειρηματική πρωτοβουλία του CSR Europe και της διεθνούς ΜΚΟ, «Συμβούλιο βιοτόπων άγριας ζωής» (Wildlife Habitat Council).

Με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ενσωμάτωση πρακτικών με επίκεντρο την φύση στις εταιρικές στρατηγικές και λειτουργίες τους, οκτώ  εταιρείες από 5 χώρες ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία τον Απρίλιο του 2024.

Από το 2025, στην πρωτοβουλία θα μπορούν να συμμετάσχουν και εταιρείες που δεν είναι μέλη της.

Το CSR Europe, το κορυφαίο δίκτυο επιχειρήσεων για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα, ενεργό μέλος του οποίου είναι η ΔΕΗ από το 2023 και η διεθνής ΜΚΟ, «Συμβούλιο βιοτόπων άγριας ζωής» (WHC), παρουσίασαν την πρωτοβουλία  «Συμμαχία  για τη Βιώσιμη Διαχείριση της Βιοποικιλότητας» με στόχο να συμβάλλουν στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Μέσα από τη συνεργασία τους, τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας «Συμμαχία  για την Βιώσιμη Διαχείριση της Βιοποικιλότητας»  θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους, τόσο στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και στρατηγικών αξιολόγησης των κινδύνων και των επιπτώσεων τους, όσο και στις στρατηγικές διαχείρισής τους.

Επίσης, θα καθορίσουν ποσοτικούς δείκτες και θα υιοθετήσουν τα κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης με σκοπό την  παρακολούθηση και μεγιστοποίηση του οφέλους  τόσο των ανεξάρτητων όσο και των κοινών ενεργειών και μέτρων προστασίας της βιοποικιλότητας.

Τέλος, θα κατανοήσουν βαθύτερα και θα εφαρμόσουν πληρέστερα τις τρέχουσες απαιτήσεις συμμόρφωσης της ΕΕ σε θέματα βιοποικιλότητας, και θα εξερευνήσουν  τρόπους με τους οποίους οι δράσεις και τα μέτρα που θα ληφθούν, θα συμβάλουν σε μία δίκαιη μετάβαση.

Το CSR Europe είναι το κορυφαίο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα.

Με τα εταιρικά του μέλη, τους Εθνικούς Οργανισμούς Συνεργατών (NPO) και τους Συνδεδεμένους Εταίρους του, ενώνει, εμπνέει και υποστηρίζει επιχειρήσεις σε τοπικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στόχος του CSR Europe είναι, ακολουθώντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), να οικοδομήσει από κοινού με τους Ευρωπαίους ηγέτες και ενδιαφερόμενους φορείς μια γενική στρατηγική για την Βιώσιμη Ευρώπη 2030.

Το Συμβούλιο βιοτόπων άγριας ζωής (WHC) εργάζεται εδώ και 35 χρόνια για την σύνδεση  των επιχειρήσεων με την βιοποικιλότητα και είναι η μόνη διεθνής ΜΚΟ που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ενεργοποίηση της δράσης του ιδιωτικού τομέα για την φύση.

Η WHC αναπτύσσει στρατηγικές και κανονισμούς για τις εταιρείες, ώστε να ενσωματώνουν στις επιχειρησιακές δραστηριότητές τους τη φύση, ιδίως τη βιοποικιλότητα, για την υποστήριξη βιώσιμων οικοσυστημάτων και υγιών κοινοτήτων.

Διαβάστε επίσης:

Μπαίνει στην «Φρεσκούλης» η Μαριάννα Λάτση

Premia Properties: Αποκτά τα ξενοδοχεία Sunwing «Kallithea Beach» και «Makrigialos & Ocean Beach Club» αντί 112,5 εκατ. ευρώ

Eurobank: Στα 721 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη εξαμήνου – Ανοδική αναθεώρηση των στόχων για το 2024

Keywords
Τυχαία Θέματα