Διαγραφή Σαμαρά: Φουντώνουν τα σενάρια για νέο κόμμα

Με ομόφωνη απόφαση η επιτροπή δεοντολογίας του κυβερνώντος κόμματος 20 χρόνια μετά την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία με το πράσινο φως του Κώστα Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός διαγράφεται ξανά από Μητσοτάκη αυτή τη φορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Σαμαράς

πληροφορήθηκε την διαγραφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα βρίσκεται μέχρι και το τέλος αυτής της βδομάδας και η πρώτη του ουσιαστική  αντίδραση θα εκδηλωθεί με την επιστροφή του στην Αθήνα.

Και μπορεί με την διαγραφή Σαμαρά το κεφάλαιο του πρώην πρωθυπουργού να έκλεισε τυπικά για τη Νέα Δημοκρατία ωστόσο στο κυβερνών κόμμα υπάρχει αγωνία για τις επόμενες κινήσεις του πολύ περισσότερο δε καθώς τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται τα σενάρια που μιλούν για πιθανή δημιουργία νέου κόμματος από τον ίδιο μέσα στο 2025.

Όσοι διακινούν το σενάριο για δημιουργία νέου κόμματος αναφέρουν ότι στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που είναι διάσπαρτοι σε διάφορα κόμματα και η φτάνει ή και ξεπερνά με τους ψηφοφόρους που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις τελευταίες ευρωεκλογές και δεν δηλώνουν κάτι στις δημοσκοπήσεις το 20%.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως αυτοί οι ψηφοφόροι πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στη Νέα Δημοκρατία καθώς μέχρι στιγμής δεν πείθονται από τις προσεκτικές κινήσεις δεξιάς στροφής που έχουν εκδηλωθεί από τον πρωθυπουργό με τελευταία την αποκηρύξει της λεγόμενης woke ατζένταs στο debate που είχε με τοn Γάλλο φιλόσοφο Πασκάλ Μπρικνέρ.

Επίσης το συγκεκριμένο αυτό ποσοστό φαίνεται να είναι πιο κοντά στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του κ. Σαμαρά όσον αφορά στα εθνικά θέματα και να πιστεύει όπως και ο κ. Σαμαράς ότι τα ανοίγματα που έκανε ο πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια προς το κέντρο ανοίγματα που έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία το 41% στις τελευταίες εθνικές εκλογές έχουν σε μεγάλο βαθμό παλιώσει την παραδοσιακή φυσιογνωμία του κόμματος.

«Λιμάνι» για το «μασίφ» δεξιό ακροατήριο, ο Νατσιός και η Λατινοπούλου

Ένα καθαρά δεξιό, λοιπόν με επικεφαλής έναν πρώην πρωθυπουργό που είναι ταυτοχρόνως και ένα βαρύ πολιτικό όνομα θα μπορούσε να αποτελέσει λιμάνι για όλους αυτούς τους ψηφοφόρους πολύ περισσότερο δε αν ένα ή δύο από τα υπάρχοντα υπερδεξιά κόμματα θα δέχονταν να ενωθούν υπό τον κ. Σαμαρά.

Πιο κοντά σε μια τέτοια προοπτική σύμφωνα με όσους επεξεργάζονται τέτοια σενάρια είναι η Αφροδίτη Λατινοπούλου της Φωνής Λογικής και ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης.

Ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να πάρει δυσαρεστημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως συνέβη με τον Κωσταντίνο Κόλλια γραμματέα οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας επί Αντώνη Σαμαρά που εντάχτηκε πριν από λίγο καιρό στο κόμμα της κυρίας Λατινοπούλου και εκτελεί χρέη γραμματέα.

Όμως συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού λένε πως αυτό δεν θα συμβεί και με βουλευτές που είναι φιλικοί στις απόψεις και τις ιδέες του κύριου Σαμαρά γιατί όπως αναφέρουν ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ήθελε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση να επαναληφθεί το 1993 όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο έπεσε η κυβέρνηση του Κυριάκου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το μομέντουμ με τον Τραμπ

Συνομιλητές του κύριου Σαμαρά επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το μομέντουμ για μια τέτοια κίνηση καθώς ευνοείται και από την ύπαρξη πολλών δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από το ευρύτερο κλίμα που δημιουργείται πανευρωπαϊκά από τη νίκη Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάλιστα οι ίδιοι αυτοί συνομιλητές αναφέρουν πως μια τέτοια επιλογή θα ακυρώσει στην πράξη και την οποιαδήποτε προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να απευθυνθεί ξανά στον παραδοσιακό δεξιό χώρο καθώς θα υπάρχει ήδη ένας αξιόπιστος εκφραστής αυτού του χώρου που θα μπορεί και να ναρκοθέτηση αποτελεσματικά τις όποιες προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος.

Ο προβληματισμός για την πιθανότητα ο Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει στην δημιουργία νέου κόμματος υπάρχει και σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη γι’ αυτό και ο Άδωνις Γεωργιάδης σε προχθεσινή του συνέντευξη ανέφερε ότι ελπίζει πως δεν θα κάνει κάτι που θα βλάψει ακόμα περισσότερο την υστεροφημία του υπονοώντας σαφέστατα την δημιουργία νέου κόμματος.

Το ενδιαφέρον του Καραμανλή

Τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος εάν και δεν είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρεται τα μέγιστα για τη διατήρηση του κόμματος που ίδρυσε ο θείος του Κωνσταντίνος Καραμανλής ως ένας από τους βασικούς πυλώνες του πολιτικού συστήματος.

Ο Κώστας Καραμαλής θα ανοίξει τα χαρτιά του την Παρασκευή καθώς θα μιλήσει στην Πάτρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά “Γιαβόλ”.

Συνομιλητές του κύριου Καραμανλή διαβεβαιώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για την διαγραφή Σαμαρά για το αν συμφωνεί με αυτή αλλά και για το αν συμφωνεί με την υψηλών τόνων κριτική που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Βήμα τις Κυριακής.

Πάντως όπως αναφέρουν έμπειρα γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη πιο καθαρή εικόνα για τα μελλούμενα θα υπάρχει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και την ολοκλήρωση της πληροφορίας για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς πολλά θα κριθούν για την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας σε αυτή την ψηφοφορία από την επιλογή προσώπου που θα κάνει ο πρωθυπουργός 

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Τσίπρα με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Μαρινάκης για διαγραφή Σαμαρά: Δεν τον ακολουθεί κανένας γαλάζιος βουλευτής

Πυρά της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη – Καταγγελίες για συγκάλυψη και για το βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαγραφή Σαμαρά, Φουντώνουν,diagrafi samara, fountonoun