Πόλεμος στην Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις Μπάιντεν – Πούτιν ζητούν Αριστεροί Δημοκρατικοί

Αλλαγή στρατηγικής των ΗΠΑ στο Ουκρανικό ζήτησαν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου σημαίνοντες αριστεροί Δημοκρατικοί βουλευτές σε σημείο μάλιστα να ζητούν απευθείας διαπραγματεύσεις του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με επιστολή τους στον Αμερικανό πρόεδρο, μια ομάδα 30 βουλευτών, μεταξύ των οποίων η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές -ηγετική φυσιογνωμία της αριστερής πτέρυγας του κόμματος- ζήτησαν από τον Μπάιντεν να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και απαίτησαν ο πρόεδρος

των ΗΠΑ να προβεί σε διαπραγματεύσεις και άμεσες συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του.

Στην επιστολή τους, οι 30 Δημοκρατικοί βουλευτές καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επαινούν τη βοήθεια που έστειλαν μέχρι τώρα οι ΗΠΑ στο Κίεβο, αλλά θεωρούν ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει περισσότερα.

«Ενόψει της καταστροφής που επιφέρει αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία και τον πλανήτη, αλλά και των κινδύνων μιας καταστροφικής κλιμάκωσης, είμαστε της γνώμης ότι είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου ολόκληρου να αποτραπεί μια πιο μακροχρόνια σύρραξη», σημειώνουν οι Δημοκρατικοί βουλευτές στην επιστολή τους.

A group of 30 House liberals is urging President Biden to dramatically shift his strategy on the Ukraine war and pursue direct negotiations with Russia, the first time prominent members of his own party have pushed him to change his approach to Ukraine.https://t.co/mNDH1wRkEk

— The Washington Post (@washingtonpost) October 24, 2022

Οι βουλευτές ζητούν από τον Μπάιντεν «να καταβάλει ενεργητικές διπλωματικές προσπάθειες για την υποστήριξη μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων και μιας κατάπαυσης του πυρός», καθώς και «να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία».

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος σημειώνουν ότι είναι ευθύνη των ΗΠΑ να επιδιώξουν μια λύση μέσω της διπλωματικής οδού, που θα ήταν αποδεκτή από τον ουκρανικό λαό. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να περιληφθεί μια χαλάρωση των κυρώσεων και εγγυήσεις ασφαλείας για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, «που θα είναι αποδεκτές από όλα τα μέρη, ειδικά από τους Ουκρανούς».

Μεταξύ των αριστερών Δημοκρατικών βουλευτών που συνυπογράφουν την επιστολή προς το Λευκό Οίκο περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα, πέραν της Οκάζιο Κορτέζ, όπως η Ιλχάν Όμαρ -η πρώτη μουσουλμάνα που έγινε μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ- και ο Τζέιμι Ράσκιν, μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου για την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, που είχε ηγηθεί των προσπαθειών για τη δεύτερη πρόταση μομφής κατά του Τραμπ.

Λευκός Οίκος: Μόνο οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν πότε θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις αξιώσεις της ομάδας των 30 Δημοκρατικών βουλευτών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν επιδιώκει άμεσες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, κάτι που κατέστη σαφές εξ αρχής και παραμένει, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι.

Τόνισε δε ότι κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης μόνον οι Ουκρανοί μπορούν να αποφασίσουν για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι της άποψης ότι δεν έχει έρθει η ώρα για συνάντηση με τον Πούτιν. «Σεβόμαστε τη γνώμη του», είπε. «Εμείς θα εστιάσουμε στην επιτυχία του ίδιου και των δυνάμεών του στα πεδία των μαχών», ώστε να μπορέσει ο Ζελένσκι να σημειώσει επιτυχία στις όποιες διαπραγματεύσεις, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Ζελένσκι είναι εκείνος που θα αποφασίσει πότε θα είναι η κατάλληλη συγκυρία για συνομιλίες, καθώς και τι θα αξιολογηθεί ως επιτυχία και νίκη και υπό ποίους όρους θα διαπραγματευθεί. Αντίθετα, επισήμανε, ο Πούτιν μπορεί στο μεταξύ να τερματίσει ανά πάσα στιγμή τον πόλεμο, αποσύροντας τις δυνάμεις του.

Προ ημερών, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακ Κάρθι, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το κόμμα του -που έχει βάσιμες ελπίδες να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου- μπορεί να περιορίσει τη μελλοντική αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ακάρ: Η Ελλάδα είναι επεκτατική χώρα – Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο (Video)

Βρετανία: Τη νέα κυβέρνηση σχηματίζει ο Ρίσι Σούνακ – Παραμένει υπουργός Οικονομικών ο Τζέρεμι Χαντ

Ενεργειακή κρίση: Δεν τα βρήκαν οι υπουργοί Ενέργειας για το φυσικό αέριο, η Κομισιόν απορρίπτει το «ιβηρικό μοντέλο»

Keywords
Τυχαία Θέματα