Διαρκείς ανησυχίες από οικονομία και ακρίβεια

Η διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη Ν.Δ. – Κοινοβουλευτική Ομάδα και κόμμα – ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος να βάλει «φρένο» σε διάφορες «κινήσεις» που αποκάλυπταν δυσφορία και δυσθυμία μέσα στο κόμμα μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών και των «διορθωτικών κινήσεων» που ακολούθησαν.

Όπως έγραψε το «Ποντίκι», η απόπειρα επανεκκίνησης της κυβέρνησης που επιχειρήθηκε να γίνει από το βήμα της 88ης ΔΕΘ δεν έπεισε και πολύ κόσμο, ούτε εντός της Ν.Δ., ενώ τα μέτρα που εξήγγειλε

ο πρωθυπουργός θεωρήθηκαν στην καλύτερη απλώς θετικά και στη χειρότερη (αν κρίνει κανείς και από τις αντιδράσεις ομάδων ωφελούμενων) ανεπαρκή.

Συνολικά δε η αίσθηση που έμεινε στην πλειονότητα του κόσμου – πολίτες και στελέχη της Ν.Δ. – είναι ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει βηματισμό, αλλά και να πείσει ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης και ότι θα κινηθεί αναλόγως.

Οι «11»

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία των «11» να καταθέσουν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για το ζήτημα των κόκκινων δανείων (ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί – σε κάποιο βαθμό – λυμένο) έθεσε σε συναγερμό το Μαξίμου και συνολικά την κυβέρνηση, όχι μόνο επειδή θεωρήθηκε ως μια απτή απόδειξη εσωκομματικής αντιπολίτευσης εντός της Ν.Δ., αλλά κυρίως διότι ανακινούσε ένα ζήτημα το οποίο «πατάει» στον πυρήνα του κυβερνητικού αφηγήματος περί ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και περί πρωτοβουλιών για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και, γενικότερα, βελτίωσης της κατάστασης του… πορτοφολιού τους.

Καθώς τα κόκκινα δάνεια να συνεχίζουν να αποτελούν βρόχο για δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, η ερώτηση των «11» επανέφερε σε πρώτο πλάνο μια ευρύτερη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση: ότι δηλαδή, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και δεσμεύσεις της, η, ας πούμε, «καθημερινότητα της οικονομίας» παραμένει πολύ δύσκολη για μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού.

Επιπλέον ότι, παρά την ευημερία κάποιων αριθμών και ορισμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει, η πίεση στους πολίτες παραμένει αυξημένη τόσο από τη διαρκή ακρίβεια όσο και από βάρη του παρελθόντος, τα οποία συμπιέζουν διαρκώς το εισόδημα και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν νοικοκυριά σε φάση ένδειας ή εξαιρετικά μεγάλης οικονομικής στενότητας.

Άσχημα νέα

Το αρνητικό είναι ότι μέσα σε μερικές ημέρες η κυβέρνηση βρέθηκε ενώπιον δύο όχι και τόσο καλών ειδήσεων από τας Ευρώπας:

1. Όσον αφορά την ευρωπαϊκή αρωγή για τις καταστροφές που προκάλεσε στη Θεσσαλία η κακοκαιρία Daniel και στη συνέχεια η κακοκαιρία Elias, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα θα λάβει το ποσό των 101,53 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ένωσης, μια βοήθεια που προέρχεται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις καταστροφές και τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών θα διατεθούν συνολικά 2,25 δισ. ευρώ, αναφέροντας ότι από το Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί θα έφθανε έως και τα 400 εκατ. ευρώ.

2. Όσον αφορά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας – θέματα για τα οποία ο πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν – η απάντηση της Γερμανίδας πολιτικού ήταν μάλλον απογοητευτική, καθώς σημείωσε ότι για την άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά σε χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, «οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας παίζουν επίσης ρόλο, αλλά μικρότερο» και ότι «συνολικά υπάρχει πληθώρα παραγόντων που παίζουν ρόλο στις ενεργειακές τιμές».

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η πιο περιοριστική οικονομική πολιτική που επιβάλλουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στο σύνολο της Ε.Ε. (και οι συνέπειες της οποίας αναμένεται να αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό για το 2025, με τις δημόσιες δαπάνες να αυξάνονται μόνο κατά 3% σε σχέση με το 2025), αλλά και το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, αν και υψηλότερος από αυτόν σε πολλές χώρες της Ε.Ε., παραμένει σε «χαμηλές πτήσεις» (εκτιμάται ότι φέτος θα κινηθεί κοντά στο 2,2% του ΑΕΠ), γίνεται εύκολα προφανές ότι οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθεί να δράσει η κυβέρνηση από τούδε δεν είναι ακριβώς ευνοϊκές.

Πίεση πανταχόθεν

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως για τους πολίτες τα μείζονα προβλήματα – αυτά για τα οποία «χτύπησαν καμπανάκι» στην κυβέρνηση με τη στάση τους στις ευρωεκλογές του Ιουνίου – όπως η ακρίβεια, η κατάσταση στον χώρο της υγείας κ.λπ., παραμένουν άλυτα και πιεστικά, γίνεται αντιληπτό ότι η πίεση που αισθάνονται τα νοικοκυριά σταδιακά θα μεταφέρεται προς τους βουλευτές της Ν.Δ.

Αυτοί, με τη σειρά τους, θα τα μεταφέρουν (ενδεχομένως και υπό μορφή ερωτήσεων) στην κυβέρνηση, ζητώντας απαντήσεις και λύσεις και, εν ολίγοις, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και μικρότερες καθυστερήσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι, όπως έγινε γνωστό, σημαντικός αριθμός βουλευτών παραπονέθηκε στους «11» για το γεγονός ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να συνυπογράψει την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια και εξέφρασε την πρόθεση να συμμετάσχει σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο μέλλον. Στην ουσία, η αίσθηση που δίνεται είναι ότι το αντιπολιτευτικό κενό που έχει προκαλέσει η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ και η εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ δίνει χώρο σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αναλάβουν πρωτοβουλία και να πιέσουν την κυβέρνηση από διάφορες κατευθύνσεις, που όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: μέτρα και δράσεις για την ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι πολίτες.

Το αγκάθι του προσφυγικού

Στο πλαίσιο αυτό, λένε οι πληροφορίες, σημαντικός αριθμός βουλευτών και στελεχών εμφανίζεται να μην έχει πειστεί από αυτό που φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, ότι, δηλαδή, στα σχεδόν τρία χρόνια που απομένουν στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία με τις κατάλληλες πολιτικές και κινήσεις μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα που πλέον είναι διάχυτο στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις και ότι δυσκολεύεται πολύ να καθορίσει την ατζέντα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι… ανησυχούντες επιμένουν ότι αργά ή γρήγορα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βγουν από τον «λήθαργό» τους και ότι από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά οι πιέσεις προς την κυβέρνηση θα αυξηθούν εκθετικά.

Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί και για τις εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού / μεταναστευτικού, καθώς όπως έχει παραδεχθεί ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι ροές παρουσιάζουν αυξητική τάση τους τελευταίους μήνες.

Με τη Γερμανία να καταργεί ουσιαστικά τη Συνθήκη του Σένγκεν και την Ολλανδία να ζητά εξαίρεση από το τελευταίο σύμφωνο της Ε.Ε. για τη μετανάστευση, αλλά και με την Τουρκία να… χαλαρώνει τους ελέγχους (το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη), στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός για το μέλλον σε έναν τομέα που η Ν.Δ. θεωρεί ότι ως κυβέρνηση τα πήγε καλά μέχρι τώρα.

Το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως κυβέρνηση και Ν.Δ. παρακολούθησαν με προσοχή το debate των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμάται ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, δύσκολα θα μπορέσει να βρει εκ νέου βηματισμό, η Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν δύσκολο αντίπαλο, αφού

● και στελέχη με κυβερνητική εμπειρία διαθέτει

● και μπορεί να απευθυνθεί σε πιο «κεντρογενείς» ψηφοφόρους που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν ψηφίσει Ν.Δ.,

● αλλά και μπορεί να «πλαγιοκοπήσει» την κυβέρνηση με προτάσεις και ιδέες για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και έχουν προκαλέσει το κύμα δυσαρέσκειας που καταγράφεται πλέον σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Και, μέσα σε όλα, η νέα κοινή εμφάνιση των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, στην παρουσίαση του βιβλίου «Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία» για τον ιδρυτή του κόμματος, προσέθεσε νέα «αγκάθια» στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Μετά τη θυελλώδη κοινή ομιλία τους στις αρχές Ιουλίου, όταν είχαν επιχειρήσει να αποδομήσουν το σύνολο των κυβερνητικών πολιτικών, η απουσία τους από τη ΔΕΘ ουσιαστικά τους μετέτρεψε σε έναν έτερο πόλο εντός της παράταξης, πόλο που και έχει ειδικό βάρος, αλλά και δεν διστάζει να παρεμβαίνει σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που ανακύπτουν, ασκώντας, μάλιστα, εκ δεξιών κριτική σε κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις από κυβερνητικά στελέχη, όλο το παιχνίδι θα παιχτεί στο πεδίο της οικονομίας και της βελτίωσης των εισοδημάτων των πολιτών.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το τοπίο παραμένει δύσκολο και… ασαφές (ας μην λησμονείται ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δύο πολεμικές συρράξεις, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορεί να κλιμακωθούν με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες), αλλά ελπίζει ότι η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση για καλύτερα αποτελέσματα και ότι, όσο θα περνά ο χρόνος, οι παρεμβάσεις θα γίνονται πιο ορατές στους πολίτες.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του (Video)

Στην Τρίπολη σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης – Ξεκινά στοχευμένες επισκέψεις

ΝΔ: Υπουργικά δείπνα, γαλάζιες μουρμούρες, και υποσχέσεις που έμειναν υποσχέσεις – Τι θέλουν οι βουλευτές για να μετριάσουν το αντάρτικο

Keywords
οικονομια, ΔΕΘ, χατζηδακης, βρυξέλλες, ελλαδα, αεπ, δημοσκοπηση, ιουνίου, συριζα, ΠΑΣΟΚ, οηε, νέα, αθηνα, εμφάνιση, σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, αποτελεσματα ευρωεκλογων, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, χωρες, βημα, γερμανια, δανεια, θεμα, θητεια, οηε, ολλανδια, πιεση, πλαισιο, ρυθμος, σωκρατης, το βημα, ωθηση, αγορα, αυξηση, αξιζει, αρωγη, ατζεντα, βλεμμα, βοηθεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δυνατοτητα, δηλωσεις, δοθηκε, εγινε, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμειναν, εμφάνιση, εξελιξη, ερντογαν, ευημερια, ζητα, ιδεες, θεσσαλια, ομιλια, κυβερνηση, κυμα, κλιμα, κομμα, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μορφη, ομαδα, ουσιαστικα, ουσια, παρουσιαση, πεδιο, προβληματα, ροες, ρολο, σενγκεν, συνεχεια, σειρα, ταση, τουρκια, τρια, τριπολη, φαμελλος, χρονος, ιουνίου, παιχνιδι, πληροφοριες, θεματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα