Δημοσιογραφική έρευνα σε τρία podcasts «φωτίζει» τον Έβρο «πίσω» από τον φράχτη

Η τηλεοπτική εικόνα έχει τη δύναμη του οπτικού ερεθίσματος.  Το ηχητικό ντοκουμέντο έχει τη δύναμη της ταχύτητας του. Στην πολυμεσική- ψηφιακή- εποχή τα podcasts έχουν και δύναμη και αμεσότητα και επίδραση.

Ο ήχος επίσης εξαλείφει αποστάσεις, αν όχι να τις εκμηδενίζει. Στο πλαίσιο αυτό η δημοσιογραφική ανθρωποκεντρική έρευνα που έκανε ο δημοσιογράφος Απόστολος Στάικος σε ένα χαρτογραφικό οδοιπορικό στον βόρειο Έβρο ο ήχος από τις μαρτυρίες όλων όσοι μίλησαν στο πλαίσιο συνεντεύξεων, δημιουργούν συγκλονιστικές- αποκαλυπτικές εικόνες από τη ζωή δίπλα στον

φράχτη και βάζουν με τον τρόπο του ένα Χ στα περίπου 900 χιλιόμετρα που μεσολαβούν μεταξύ Αθήνας και- για παράδειγμα- Ορμένιου.

Ο Στάικος παρέα με τον ηχολήπτη Γιώργη Σαραντινό πραγματοποίησαν το οδοιπορικό τους το καλοκαίρι που μάς πέρασε τους στα χωριά του βόρειου Έβρου, προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς είναι η ζωή πίσω από τον φράχτη. Όταν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας και μένουν τα προβλήματα της δημογραφικής κατάρρευσης, της εγκατάλειψης, της ανεργίας και της έλλειψης ευκαιριών.

Χωρίς υπερβολή «σκανάρισαν» την περιοχή. Πήγαν από χωριό σε χωριό- συνολικά 17,της περιοχήςτου Τριγώνου- και από πόρτα σε πόρτα. Κάλυψαν έτσι μια γεωγραφική περιοχή που αθροίζει πληθυσμό 2.000 ανθρώπων, διαρκώς όμως μειούμενο. Το Ορμένιο που κάποτε είχε 2.000κατοίκους τώρα μετρά μόλις 270. Στο Δίλοφο, μικρό χωριό από πάντα, των 20 κατοίκων ανάμεσα τους δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί.

Το δημοσιογραφικό δίδυμο γνώρισε τους ακρίτες κατοίκους. Μπήκαν στα σπίτια τους, άκουσαν τα τραγούδια τους, δοκίμασαν τις γεύσεις τους, και άκουσαν τι έχουν να πουν για όλα τα ζητήματα που συνήθως μιλάνε άλλοι στη θέση τους. Και μετά, πέρασαν στην άλλη πλευρά, στην Αδριανούπολη, για να κάνουν τη σύγκριση.

Από τη ζωή, την καθημερινότητα στο όριο δίπλα, τις δυσκολίες, τις ευκαιρίες για εργασία και δημιουργία έως το φράχτη και την κρίση με την Τουρκία από τα γεγονότα  του 2020 και τις σαρωτικές πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς η δημοσιογραφική έρευνα πλάθει το ανάγλυφο ενός τόπου με ανθρώπινα χαρακτηριστικά, μέσα από μία κοινωνία που αγωνίζεται συχνά με «κόντρα» δεδομένα, όμως δεν παύει να ονειρεύεται και να ελπίζει στο σημείο εκείνο του χάρτη από το οποίο δεν τελειώνει αλλά αρχίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα τους με πυκνή πληροφόρηση αποτελούν τον κύκλο τριών podcasts «Ο Έβρος πίσω απο τον φράχτη» του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD  για την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία, με σκοπό να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο να αναδειχθεί η ζωή στον Έβρο και να αποτελέσει βάση για μια προσπάθεια συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αναζητούμε ευκαιρίες για να γνωριστούμε με ανθρώπους και ομάδες της περιοχής και να δημιουργήσουμε σχέσεις αμοιβαίας στήριξης», αναφέρουν από το iMEdD. 

«Κάναμε μια προσέγγιση με σεβασμό και απευθυνθήκαμε στους πάνω από 30 ανθρώπους  που μίλησαν στα podcastsτου Αγγελου και του Γιωργή με σαφή την πρόθεση: σας δίνουμε το «βήμα» για να τα πείτε εσείς και να μας τα εξηγήσετε καλύτερα», εξηγεί ο Παναγιώτης Μένεγος, υπεύθυνος περιεχομένου και δημοσιογραφικής παραγωγής iMEdD Podcasts.

Εν τω μεταξύ με εκδήλωση- follow-upτου iMEdD,στην αφηγηματική έρευνα «Ο Έβρος πίσω από το φράχτη», θα πραγματοποιηθεί στην Ορεστιάδα στις 16 Φεβρουαρίου, μια ανοιχτή συζήτηση, με ανθρώπους που συμμετείχαν στο podcast και μέλη της τοπικής κοινότητας. Σκοπός αφενός είναι να αποτυπωθεί τι έχει μεσολαβήσει απο τη στιγμή ολοκλήρωσης της δημοσιογραφικής καταγραφής, και αφετέρου να αναπτυχθεί ανταλλαγή απόψεων  πέρα από τις θεματικές που καλύφθηκαν στα ηχητικά ντοκιμαντέρ, και να ανοίξει ένα διάλογος για το πως μια δημοσιογραφική έρευνα – ακόμη και εκτός επικαιρότητας – μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά, να φέρει στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό.

Διαβάστε επίσης

Λαζόπουλος για Γιάννη Παπαδόπουλο: «Να τσακιστεί να φύγει τώρα και να πάει σπίτι του» (Video)

Ο «κακός χαμός» για την πρώτη θέση τηλεθέασης – Οι σειρές μυθοπλασίας «κονταροχτυπήθηκαν» την Τρίτη (4/2)

ATTICA TV: Ντοκιμαντέρ για τους διωγμούς των Εβραίων της Αθήνας στις «Ζωντανές μνήμες» (5/2)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσιογραφική, Έβρο,dimosiografiki, evro