Διολίσθηση στην εξαήμερη εργασία και στις 13 ώρες απασχόλησης

Αυτός ο Ιούλης μαζί με τον καύσωνα μας έφερε και τα μαντάτα – νομοθετικά πλέον –  της εξαήμερης εργασίας. Για να μην παραπονιέται η εργατική τάξη – νομοθετεί – επεκτείνει την εργασία και σε δύο εργοδότες. Βάζει και ένα πλαφόν προς τα πάνω «όχι παραπάνω από 13 ώρες». Για να «χορτάσουν» δουλειά, οι εργαζόμενοι, 13 ώρες ημερησίως και εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Αυτός ο Ιούλης από την πρώτη του μηνός μας μας έφερε όλα αυτά τα χαμπέρια. Να χορτάσει ο κόσμος δουλειά. Να πάρουμε πρωτιά στην Ε.Ε. για περισσότερες ώρες απασχόλησης εβδομαδιαίως. Πρώτοι (επιτέλους) οι εργαζόμενοι στις εβδομαδιαίες

ώρες εργασίας και πριν την ισχύ της εξαήμερης εργασίας.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 37,5 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Στην Ελλάδα στην κορυφή με 41 ώρες εβδομαδιαίως. Ακολουθούν Πολωνία 40,4 και Βουλγαρία 40,2. Και τώρα με την 6ήμερη και τον διπλό εργοδότη (13 ώρες) πάμε να σπάσουμε κάθε ρεκόρ στην ΕΕ.

Οι «τεμπέληδες» Έλληνες της Μέρκελ δουλεύουν 4 με 5 ώρες εβδομαδιαίως περισσότερες από τους Γερμανούς εργαζόμενους. Οι Γερμανοί έχουν ανώτατο όριο τις 42 ώρες, αλλά εμείς πρωταθλητές τις 48 ώρες εβδομαδιαίως, όπου περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας (ΠΔ 88/1999). Ελλάδα στο μεγαλείο σου.

Όλα αυτά τα καλά νέα, για να προσαρμοσθεί η ελληνική νομοθεσία με την οδηγία 2019/1152. Για να μην δουλευόμαστε: Πουθενά η οδηγία δεν υποχρεώνει τα κράτη – μέλη για 6ήμερη εργασία και για διπλό εργοδότη και απασχόληση ημερησίως 13 ώρες για να λέμε οι έξυπνοι ξέρετε, απομένουν άλλες 11 ώρες το 24ωρο για ανάπαυση ύπνου κλπ. Επιτέλους μη διαμαρτύρεσθε.

Όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα μεγάλα έντυπα έχουν σχολιάσει αρνητικά την 6ήμερη εργασία, όταν σε ΗΠΑ, Αγγλία δοκιμάζονται νέες μορφές απασχόλησης 4ήμερης εργασίας εβδομαδιαίως από μεγάλες επιχειρήσεις. Με βασικό κριτήριο την παραγωγικότητα και τον ελεύθερο χρόνο για τον εργαζόμενο. Γερμανικά και αυστριακά μέσα, με ματιά στην 6ήμερη εργασία λένε μπράβο στον κ. Μητσοτάκη που τολμά να νομοθετεί τέτοια μέτρα. Βέβαια επισημαίνουν ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοσθούν ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Αυστρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διότι ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικάτα έχουν διαπραγματευτική δύναμη.

Εδώ στην Ελλάδα, ακόμη και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού δεν είναι αποτέλεσμα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων. Στην πολιτεία του «επιτελικού κράτους», ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός «πελατειακά» ορίζουν τον κατώτερο μισθό. Σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν ισχύει αυτή η κατάσταση. Ο κόσμος της εργασίας και τα νιάτα της πατρίδας, όσα μένουν στην Ελλάδα, πιστεύω θα «γκρεμίσουν» το επιτελικό κράτος  που έχει καταργήσει τον πιο βασικό θεσμό, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που είναι ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων. Εργοδότες και εργαζόμενοι ορίζουν την ισορροπία συμφερόντων και κατά προέκταση την κοινωνική συνοχή.

Συμπεράσματα:

Η Ελλάδα «πειραματόζωο» του νεοφιλελευθερισμού με την επιστροφή της 6ήμερης απασχόλησης και της ημερήσιας απασχόλησης εργαζόμενων σε δύο εργοδότες με χρόνο εργασίας έως τις 13 ώρες. Τις υπόλοιπες 11 για ύπνο, ξεκούραση, κάποια ματιά στην οικογένεια. Τέλειες οι «καλύτερες μέρες» του κ. Μητσοτάκη. Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες που ορίζουν το επίπεδο μιας στοιχειωδώς αξιοπρεπώς εργασίας δυστυχώς γίνονται κάθε μέρα και χειρότεροι:

Η σύμβαση εργασίας και οι μορφές απασχόλησηςΜισθοί και ημερομίσθιαΣυνθήκες εργασίαςΧρόνος απασχόλησηςΟ νέος νόμος αφήνει διάπλατο πεδίο για αύξηση μερικών μορφών απασχόλησης (ήδη έχουμε φθάσει στο 40% του απασχολούμενου δυναμικού). Όλα στο βωμό των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Και το μέλλον της εργασίας θολό. Η σταθερή απασχόληση χάνει συνεχώς έδαφος.Οι μισθοί και η αγοραστική δύναμη του Έλληνα εργαζόμενου βρίσκεται στην τελευταία θέση της ζώνης του ευρώ και προτελευταία (ελάχιστα παραπάνω από τη Βουλγαρία) στις 27 χώρες της ΕΕ.Οι συνθήκες εργασίας είναι χαμηλής ποιότητας, και τώρα με το 6ήμερο και τον διπλό εργοδότη, θα εξοντώνουν κυριολεκτικά, ένα μεγάλο πλήθος εργαζόμενων, χωρίς ειδίκευση και εκπαίδευση στον νέο ψηφιακό κόσμο.Με τον παρόντα νόμο του Ιούλη και τις ρυθμίσεις τους αν έως σήμερα είχαμε τις 41 ώρες εβδομαδιαίως (μ.ο. 37,5 στην ΕΕ) με το 6ήμερο και τις 13 ώρες σε δύο εργοδότες σίγουρα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα αγγίξει την κορυφή των 48 ωρών. Δηλαδή 8 με 10 μονάδες πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό των 37,5 ωρών εβδομαδιαίως.

Η νεοφιλελεύθερη διολίσθηση από το 4ήμερο, που ευαγγελίζονταν ο κ. Χατζηδάκης, στο 6ήμερο και στις 13 ώρες σε δύο εργοδότες, οδεύουν «χωρίς φρένα», διότι τα συνδικάτα ασθενούν, σε χειρότερες μέρες για την εργατική τάξη.

Η νεοφιλελεύθερη συνταγή του κ. Μητσοτάκη στο χώρο της εργασίας σίγουρα δημοκρατικά, με ισχυρή κοινωνική αντιπολίτευση σύντομα θα ναυαγήσει. Όταν ακούω τέλος το ανέκδοτο, ότι ο εργαζόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να εργάζεται στις εξαιρετικές περιπτώσεις της 6ήμερης εργασίας, γελάω, αλλά και πικραίνομαι γιατί δεν υπάρχει, πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική αντίσταση.

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται. Με μισθούς επιβίωσης και ανασφάλεια στην εργασία (παραμονής ή απόλυσης) κατ΄ανάγκη θα υποταγείς στις νέες συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα θα προετοιμάζεσαι με τη δύναμή σου να αλλάξεις τη ζωή σου. Το κακό είναι να μην συνηθίσεις, διότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.

Πολιτική, κοινωνική και εργασιακή – συνδικαλιστική δυναμική δεν πρέπει να επιτρέψουν την ολίσθηση της νεοφιλελεύθερης ρύθμισης να αντέξει στο χρόνο. Αν ο κόσμος της εργασίας δεν αντιδράσει το μέλλον θα γίνεται κάθε μέρα και χειρότερο. Το 5ήμερο, το 8ωρο, διολισθαίνουν στο 6ήμερο και τις 13 ώρες ημερησίως. Μοιάζουν οι νέες ρυθμίσεις ως «φάκα με το τυράκι μέσα»!!!

*Ο Λουκάς Αποστολίδης είναι Δικηγόρος, Πρώην Αντιπρόεδρος Βουλής

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά… το ρεύμα

Μητσοτάκης και Ερντογάν συνεχίζουν τις παραστάσεις…

Με όλες μας τις δυνάμεις για την παρεμπόδιση πλειστηριασμών και εξώσεων σε βάρος των εργατικών και λαϊκών οικογενειών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διολίσθηση,diolisthisi