Δισκοκήλη: Πότε επιτρέπεται η άθληση
Οι σωματικές δραστηριότητες και πολύ περισσότερο η άθληση, κάνουν καλό στο μυοσκελετικό σύστημα και ειδικότερα στη σπονδυλική στήλη. Υπάρχουν όμως ορισμένα σπορ που ασκούν μεγάλη πίεση σε αυτή και συμβάλουν στην εμφάνιση δισκοκήλης.
Η πιθανότητα αυτή δεν σημαίνει αναγκαστικά μόνιμη αποχή – αλλά απαιτεί λήψη μέτρων προφύλαξης προς αποφυγή δημιουργίας και επιδείνωσή της.
Όσοι πάσχουν από δισκοκήλη μπορούν να ασχολούνται
Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι επιφορτισμένοι με την απορρόφηση των κραδασμών που δέχεται η σπονδυλική στήλη. Η δισκοκήλη είναι το αποτέλεσμα της άσκησης επαναλαμβανόμενης ή ισχυρής και απότομης πίεσης (π.χ. από τραυματισμό ή πτώση) σε έναν ή περισσότερους δίσκους που προκάλεσε ρωγμή ή ρήξη του και μέσω αυτής βγήκε και προεξέχει στον σπονδυλικό σωλήνα ένα μικρό μέρος του πυρήνα. Αυτή η παθολογική κατάσταση προκαλεί πόνο στη μέση και στα πόδια, ίσως και νευρολογικά συμπτώματα στα κάτω άκρα.
Οι ηλικιωμένοι λόγω φυσικής φθοράς των δίσκων, τα άτομα με προδιάθεση, εκείνοι που ασκούν επαγγέλματα που απαιτούν άρση βάρους ή συνεχή κάμψη της μέσης, οι παχύσαρκοι, οι αγύμναστοι και γενικά σε όσους οι δίσκοι δέχονται συνεχώς μεγάλη καταπόνηση είναι πιθανότερο να την εμφανίσουν.
«Είναι μια πάθηση που διαφοροποιεί σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών. Τα έντονα συμπτώματα τους υποχρεώνουν να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους και να απέχουν συχνά από την επαγγελματική και την κοινωνική ζωή τους», εξηγεί ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης & Σκολίωσης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επιστημονικός Διευθυντής και υπεύθυνος του τμήματος σπονδυλικής στήλης της Osteon Orthopedic & Spine Clinic, δρ Κωνσταντίνος Σταραντζής.
Ο κύριος κίνδυνος των ατόμων με δισκοκήλη που αθλούνται συστηματικά είναι η επιδείνωσή της, αφού η καταπόνηση του τραυματισμένου σημείου όχι μόνο προκαλεί πόνο αλλά ενδεχομένως και αύξηση του μεγέθους της κήλης και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πίεση επί των νεύρων και των ριζών τους. Επιπλέον, η λανθασμένη στάση ή κίνηση του σώματος για την αποφυγή του πόνου, είναι πιθανό να ταλαιπωρήσει περαιτέρω μύες και μαλακούς ιστούς.
Η επιστροφή στον αθλητισμό πολύ νωρίς μετά από έναν τραυματισμό ή ένα επεισόδιο πόνου μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωση, ίσως και να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες. Η επάνοδος για τους επαγγελματίες αθλητές είναι ακόμα πιο απαιτητική. Προϋποθέτει απόλυτη υποχώρηση των συμπτωμάτων και πλήρες εύρος κίνησης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Η μελέτηΤόσο η συντηρητική όσο και η χειρουργική θεραπεία δίνουν υψηλές πιθανότητες αποκατάστασης και επιστροφής. Όχι όμως σε όλα τα αθλήματα, αφού η επάνοδος σε υψηλά επίπεδα δραστηριότητας θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υποτροπή από σχεδόν το 26% των χειρουργών, σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Spine Journal.
Για τις ανάγκες της μελέτης απάντησαν χειρουργοί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συστήνουν στους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε δισκεκτομή στην οσφυϊκή χώρα την αποφυγή, συχνά μόνιμα,
της άρσης βαρών (35,7%),του ράγκμπι (21,4%),της ιππασίας (17,9%)των πολεμικών τεχνών (14,3%) μετεγχειρητικά.Η επιστροφή σε υψηλό επίπεδο δραστηριότητας προτείνεται συνήθως μετά από 3 μήνες από το 48,4% των χειρουργών.
Χειρουργική αντιμετώπισηΗ χειρουργική αντιμετώπιση της δισκοκήλης αποτελεί επιλογή όταν η συντηρητική αγωγή δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί να απαιτηθεί και όταν υπάρχουν επιπλοκές, όπως μερική ή ολική απώλεια της μυϊκής ισχύος των κάτω άκρων, δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου ή απώλεια αίσθησης του εσωτερικού τμήματος των μηρών, του πίσω μέρους των ποδιών και της περιοχής γύρω από το ορθό (αναισθησία «σέλας»).
Στην πραγματικότητα οι ασθενείς που τελικά υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση είναι πολύ λιγότεροι από εκείνους που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα συντηρητικά.
Σήμερα, η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της δισκοκήλη είναι η μικροδισκεκτομή. Η επέμβαση γίνεται μέσω μια μικρής οπής στη βάση της μέσης, με τη χρήση μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων.
«Πρόκειται για μια μέθοδο αναίμακτη, εξαιρετικά ασφαλή, με σπουδαία αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου, η οποία δεν απαιτεί συνήθως διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο χρόνος επιστροφής στις δραστηριότητες και στον αθλητισμό κρίνεται κατά περίπτωση», επισημαίνει ο δρ Σταραντζής.
Όσοι ακολουθούν συντηρητική αγωγή, δηλαδή παίρνουν παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και κάνουν φυσικοθεραπείες, πρέπει να αποφεύγουν τα αθλήματα που ασκούν πίεση τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, το τένις, η ενόργανη, ο χορός, το ποδόσφαιρο, το τρέξιμο, οι καταδύσεις και το μπόουλινγκ. Δεν πρέπει επίσης να ασχολούνται με σπορ που απαιτούν πολύ βαθιά κάμψη της σπονδυλικής στήλης και άρση βάρους.
Αθλήματα χαμηλού αντίκτυπου, που δεν καταπονούν τη μέση όπως αερόμπικ στο νερό, ποδηλασία, κολύμπι, επιτρέπονται.
Διαβάστε επίσης:
Επιπεφυκίτιδα: Ποια τα συμπτώματα – Πότε είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά
800 με 1000 παιδιά και έφηβοι νοσηλεύονται κάθε χρόνο με νευρική ανορεξία, ψυχογενή βουλιμία και επεισοδιακή υπερφαγία – Απούσα η Πολιτεία
Προμηθέας: Δωρεάν ελαστογραφία ήπατος σε έξι πόλεις της Ελλάδας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ξαφνικά στα 58 της η σύζυγος του προέδρου της εταιρείας «Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος»
- Τουρκία: Εντοπίστηκε ο 78χρονος Έλληνας που αγνοείτο για 8 μέρες
- ''Χαμός'' στη Βουλή: Με εντολή Παππά, δεν άφησαν υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο πρώην γραφείο Κασσελάκη
- Αυτά είναι όλα τα μέτρα για το Στεγαστικό - Τι αλλάζει στο «Σπίτι ΙΙ» και στους δικαιούχους
- Ατύχημα στο Μιλάνο: Εμπλέκονται τρία τρένα
- Δημήτρης Παπανώτας: Σκέφτεται να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Έχασε το μωρό της η 34χρονη που παρασύρθηκε με τον άνδρα της
- Πέθανε από καρδιακή προσβολή ο πιο τερατώδης bodybuilder στον κόσμο – ο Ίλια Γέφιμτσουκ
- Μπήκαμε μέσα σε ένα σωστικό νοσοκομειακό τρένο που φέρνει τους τραυματίες στρατιώτες της Ουκρανίας σε ασφάλεια.
- Απρόοπτο με Λαμέλα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- OPEN: Η νέα αθλητική εκπομπή του καναλιού από Δευτέρα με μία 11αδα δημοσιογράφων
- Γροιλανδία: Κατολίσθηση του 2023 προκάλεσε τσουνάμι και σεισμούς σε ολόκληρη τη Γη
- Επιπεφυκίτιδα: Ποια τα συμπτώματα – Πότε είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά
- Ένταση με υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή – Δεν τον άφησαν να μπει στο πρώην γραφείο Κασσελάκη
- 800 με 1000 παιδιά και έφηβοι νοσηλεύονται κάθε χρόνο με νευρική ανορεξία, ψυχογενή βουλιμία και επεισοδιακή υπερφαγία – Απούσα η Πολιτεία
- Δισκοκήλη: Πότε επιτρέπεται η άθληση
- Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Πρεμιέρα στις 30 Μαΐου – Το αναλυτικό πρόγραμμα
- Δημήτρης Παπανώτας: Σκέφτεται να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- Ερυθρά Θάλασσα: Εξακολουθεί να φλέγεται το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion» – Νέα προσπάθεια ρυμούλκησης (video)
- Παράταση ως τις 20 Σεπτεμβρίου για την Παρέμβαση ΙΙ του «Ερευνώ – Καινοτομώ»
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Δισκοκήλη: Πότε επιτρέπεται η άθληση
- Δημήτρης Παπανώτας: Σκέφτεται να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- Ερυθρά Θάλασσα: Εξακολουθεί να φλέγεται το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Sounion» – Νέα προσπάθεια ρυμούλκησης (video)
- Επιπεφυκίτιδα: Ποια τα συμπτώματα – Πότε είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά
- Γροιλανδία: Κατολίσθηση του 2023 προκάλεσε τσουνάμι και σεισμούς σε ολόκληρη τη Γη
- OPEN: Η νέα αθλητική εκπομπή του καναλιού από Δευτέρα με μία 11αδα δημοσιογράφων
- Στεγαστικό: Όλα τα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις για ευάλωτους και νέους – Οι όροι για το «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου» (video)
- Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Πρεμιέρα στις 30 Μαΐου – Το αναλυτικό πρόγραμμα
- Ένταση με υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή – Δεν τον άφησαν να μπει στο πρώην γραφείο Κασσελάκη
- 800 με 1000 παιδιά και έφηβοι νοσηλεύονται κάθε χρόνο με νευρική ανορεξία, ψυχογενή βουλιμία και επεισοδιακή υπερφαγία – Απούσα η Πολιτεία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επίσκεψη του Προέδρου της Κένυας στη Γερμανία - Θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για τη μετανάστευση
- Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 13.9.2024
- ΑΑΔΕ: e-mail σε 50.000 επιχειρήσεις για τη διασύνδεση POS-ταμειακών συστημάτων
- Βουλή: «Μπλόκο» σε μετακλητό του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να μπει στο πρώην γραφείο του Κασσελάκη
- Καλώς τα Παιδιά
- Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – Το παρασκήνιο και η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για τον Κασσελάκη
- Πολάκης Open: Έκανα λάθος που στήριξα τον Κασσελάκη, αν ήμουν ομοφοβικός δεν θα τον πρότεινα για πρόεδρο
- Βρέθηκε το διάσημο έργο του Banksy "Το κορίτσι με το μπαλόνι" που εκλάπη από γκαλερί του Λονδίνου - Συνελήφθησαν δύο άτομα
- Φαραντούρης: "Σκέφτομαι πολύ σοβαρά" να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για υποψηφιότητα Κασσελάκη