Επιπεφυκίτιδα: Ποια τα συμπτώματα – Πότε είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά
Αχρείαστη ή και επιζήμια αποδεικνύεται η χρήση των αντιβιοτικών κολλυρίων ή αντιβιοτικών που συνήθως χορηγούνται σε ασθενείς με οξεία επιπεφυκίτιδα, όπως διαπιστώνουν ολοένα και περισσότερες μελέτες.
Η πιο πρόσφατη από αυτές δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο ιατρικό περιοδικό JAMA Ophthalmology. Πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 48.000 παιδιά ηλικίας 1-17 ετών με οξεία επιπεφυκίτιδα από τις ΗΠΑ. Στο 69% των περιπτώσεων τα παιδιά έλαβαν τοπική αντιβιοτική θεραπεία.
Οι γιατροί είχαν περισσότερες
Ανεξάρτητα όμως από τη χρήση ή όχι τοπικής αντιβιοτικής θεραπείας, το ποσοστό των παιδιών που επέστρεψαν για επανέλεγχο στους γιατρούς ήταν πολύ μικρό, 4% των περιστατικών, γεγονός που σημαίνει ότι η μη χορήγηση των φαρμάκων δεν αύξησε τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, ούτε παρέτεινε τη λοίμωξη των ματιών.
«Σχεδόν ένας στους οκτώ ανηλίκους παθαίνει επιπεφυκίτιδα κάθε χρόνο, ενώ αφορά και το 1% των επισκέψεων μικρών και μεγάλων σε γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας ετησίως. Αν και η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) από χρόνια έχει ξεκαθαρίσει ότι η αποφυγή της τοπικής αντιβιοτικής αγωγής είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τα περισσότερα περιστατικά, πολλοί γιατροί εξακολουθούν να την χορηγούν σε όλους τους ασθενείς τους», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Τα αντιβιοτικά μπορεί να αποδώσουν (ή όχι) ανάλογα με την αιτία της επιπεφυκίτιδας. Αυτή μπορεί να είναι λοίμωξη από έναν ιό ή από ένα βακτήριο, ή αλλεργική αντίδραση.
Τα συνήθη συμπτώματαΚαι στις τρεις περιπτώσεις το κύριο σύμπτωμα είναι κοκκίνισμα των ματιών. Ανάλογα με την αιτία αναπτύσσονται πρόσθετα συμπτώματα, όπως δάκρυσμα των ματιών, κνησμός (φαγούρα), αίσθημα καύσου (τσούξιμο), αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι, πυώδη εκκρίματα ή και πρήξιμο (οίδημα) των βλεφάρων. Μπορεί επίσης να θολώσει παροδικά η όραση ή να εκδηλωθεί και πόνος.
Ποια τα αίτιαΣτην πλειονότητα των περιπτώσεων η οξεία επιπεφυκίτιδα οφείλεται σε ιό, ενώ σε αρκετές άλλες σε αλλεργία, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται αντιβιοτική θεραπεία, κατά τον κ. Κανελλόπουλο. Συνολικά, λιγότερο από το 30% των κρουσμάτων οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη.
Η ιογενής λοίμωξη συνήθως υποχωρεί μόνη της σε 7-14 ημέρες – κάτι που συνήθως συμβαίνει και στις λιγότερο συχνές περιπτώσεις, που η αιτία είναι βακτηριακή λοίμωξη. Όσον αφορά την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αυτή προκαλείται από την έκθεση σε αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, τα εκκρίματα εντόμων και ζώων (π.χ. από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα κατοικίδια), τα καλλυντικά ή και οι φακοί επαφής. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα υποχωρεί γρήγορα όταν σταματήσει η έκθεση στο αλλεργιογόνο. Μπορεί επίσης να βελτιωθεί με αντιαλλεργικά κολλύρια και αντισταμινικά χάπια, αλλά όχι με τα αντιβιοτικά.
Επειδή, λοιπόν, οι αιτίες της επιπεφυκίτιδας είναι πολλές, απαιτείται προσεκτικός έλεγχος των ματιών με σχισμοειδή λυχνία για να εξακριβωθεί που οφείλεται. Η σχισμοειδής λυχνία είναι το βασικό εργαλείο του οφθαλμιάτρου – ένα ισχυρό μικροσκόπιο με το οποίο ελέγχει τα μάτια. Όλοι οι ασθενείς ελέγχονται σε αυτήν (είναι η συσκευή που φέρει τη θέση για να ακουμπά το πιγούνι και την οριζόντια πλαστική λωρίδα στην οποία στηρίζεται το μέτωπο).
«Προγενέστερη μελέτη, όμως, που δημοσιεύτηκε το 2017 στο περιοδικό Ophthalmology είχε δείξει ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν απευθύνονται σε οφθαλμιάτρους για την επιπεφυκίτιδά τους, αλλά σε γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις (σε μία στις πέντε) η αντιβιοτική αγωγή που τους χορηγείται συνδυάζεται με κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) τα οποία αντενδείκνυται στην ιογενή επιπεφυκίτιδα», τονίζει ο καθηγητής.
Μολονότι εξάλλου ένας κύκλος τοπικής αντιβιοτικής αγωγής δεν μοιάζει σοβαρός, η αχρείαστη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. «Η μικροβιακή αντοχή μπορεί να δυσκολέψει την αντιμετώπιση της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας, εάν και όταν αυτή αναπτυχθεί», προειδοποιεί.
Αυτός δεν είναι ο μοναδικός πιθανός κίνδυνος. Τα αντιβιοτικά κολλύρια περιέχουν συντηρητικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν κερατοπάθεια, δηλαδή προβλήματα στον κερατοειδή χιτώνα των ματιών. Η κερατοπάθεια είναι πιο συχνή στους ενήλικες, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε παιδιά.
Πότε είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητη η τοπική αντιβιοτική θεραπεία για την οξεία επιπεφυκίτιδα;Όταν δεν βελτιώνεται μετά από 2-3 εβδομάδες, απαντά ο κ. Κανελλόπουλος. Το ίδιο και όταν ο ασθενής είναι μωρό, ειδικά αν έχει ηλικία κάτω του μηνός. Είναι επίσης πιθανό να χρειαστεί τοπική αντιβιοτική θεραπεία σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή/και πολύ σοβαρά συμπτώματα.
«Για να την αντιμετωπίσετε χωρίς τοπικά αντιβιοτικά κολλύρια ή αλοιφές, να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα, να καθαρίζετε τα βλέφαρά σας με βρεγμένο, καθαρό πανί και να εφαρμόζετε αρκετές φορές την ημέρα ψυχρές ή θερμές κομπρέσες. Όλες αυτές οι θεραπείες πρέπει να εφαρμόζονται αφού πρώτα σαπουνίσετε καλά και απολυμάνετε τα χέρια σας.
Εάν φοράτε φακούς επαφής ή/και χρησιμοποιείτε καλλυντικά στην περιοχή των ματιών, πρέπει να διακόψετε τη χρήση τους έως ότου αναρρώσετε. Να αντικαταστήσετε επίσης τα καλλυντικά που είχατε πριν εκδηλώσετε την επιπεφυκίτιδα και να απολυμάνετε τους φακούς επαφής. Εάν τέλος έχετε ιογενή επιπεφυκίτιδα λόγω μόλυνσης με τον ιό του απλού έρπη, μπορεί να χρειασθείτε αντιϊική θεραπεία», καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.
Διαβάστε επίσης:
800 με 1000 παιδιά και έφηβοι νοσηλεύονται κάθε χρόνο με νευρική ανορεξία, ψυχογενή βουλιμία και επεισοδιακή υπερφαγία – Απούσα η Πολιτεία
Προμηθέας: Δωρεάν ελαστογραφία ήπατος σε έξι πόλεις της Ελλάδας
Όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ασθενείς μετά την αύξηση των φθηνών φαρμάκων που συμπαρασύρει και τα πιο ακριβά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε ξαφνικά στα 58 της η σύζυγος του προέδρου της εταιρείας «Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος»
- Τουρκία: Εντοπίστηκε ο 78χρονος Έλληνας που αγνοείτο για 8 μέρες
- ''Χαμός'' στη Βουλή: Με εντολή Παππά, δεν άφησαν υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο πρώην γραφείο Κασσελάκη
- Αυτά είναι όλα τα μέτρα για το Στεγαστικό - Τι αλλάζει στο «Σπίτι ΙΙ» και στους δικαιούχους
- Ατύχημα στο Μιλάνο: Εμπλέκονται τρία τρένα
- Η γερμανική πόλη που είναι ολόκληρη καλυμμένη από τόνους διαμάντια
- Δημήτρης Παπανώτας: Σκέφτεται να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Έχασε το μωρό της η 34χρονη που παρασύρθηκε με τον άνδρα της
- Πέθανε από καρδιακή προσβολή ο πιο τερατώδης bodybuilder στον κόσμο – ο Ίλια Γέφιμτσουκ
- Μπήκαμε μέσα σε ένα σωστικό νοσοκομειακό τρένο που φέρνει τους τραυματίες στρατιώτες της Ουκρανίας σε ασφάλεια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Άκης Σακελλαρίου: Μας «συστήνει» την κούκλα κόρη του (Photo)
- OPEN: Η νέα αθλητική εκπομπή του καναλιού από Δευτέρα με μία 11αδα δημοσιογράφων
- Γροιλανδία: Κατολίσθηση του 2023 προκάλεσε τσουνάμι και σεισμούς σε ολόκληρη τη Γη
- Επιπεφυκίτιδα: Ποια τα συμπτώματα – Πότε είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά
- Ένταση με υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή – Δεν τον άφησαν να μπει στο πρώην γραφείο Κασσελάκη
- ΔΥΠΑ: Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση
- 800 με 1000 παιδιά και έφηβοι νοσηλεύονται κάθε χρόνο με νευρική ανορεξία, ψυχογενή βουλιμία και επεισοδιακή υπερφαγία – Απούσα η Πολιτεία
- Λος Άντζελες: Σε «ζώνη πυρός» η μεγαλούπολη των ΗΠΑ, την «χτύπησε» και σεισμός (Video)
- Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Πρεμιέρα στις 30 Μαΐου – Το αναλυτικό πρόγραμμα
- Ημαθία: Έκρυβαν αρχαιολογικό θησαυρό στα σπίτια τους
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Επιπεφυκίτιδα: Ποια τα συμπτώματα – Πότε είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά
- Γροιλανδία: Κατολίσθηση του 2023 προκάλεσε τσουνάμι και σεισμούς σε ολόκληρη τη Γη
- OPEN: Η νέα αθλητική εκπομπή του καναλιού από Δευτέρα με μία 11αδα δημοσιογράφων
- Στεγαστικό: Όλα τα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις για ευάλωτους και νέους – Οι όροι για το «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι Μου» (video)
- Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Πρεμιέρα στις 30 Μαΐου – Το αναλυτικό πρόγραμμα
- Ένταση με υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή – Δεν τον άφησαν να μπει στο πρώην γραφείο Κασσελάκη
- 800 με 1000 παιδιά και έφηβοι νοσηλεύονται κάθε χρόνο με νευρική ανορεξία, ψυχογενή βουλιμία και επεισοδιακή υπερφαγία – Απούσα η Πολιτεία
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Έχασε το έμβρυο η γυναίκα που τραυματίστηκε, παραμένει με τον σύζυγό της στη ΜΕΘ
- Παράταση ως τις 20 Σεπτεμβρίου για την Παρέμβαση ΙΙ του «Ερευνώ – Καινοτομώ»
- Άκης Σακελλαρίου: Μας «συστήνει» την κούκλα κόρη του (Photo)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με μαθητές στη Γαύδο: Έχουμε πια κανονικό σχολείο στο νησί, με φυσική παρουσία καθηγητών
- Επεισόδιο με υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν τον άφησαν να μπει στο γραφείο του «έκπτωτου» Κασσελάκη
- Απρόοπτο στην ΑΕΚ
- Παράσταση χορού με την Maya Jilan Dong στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου
- Χ. Τσιόκας στο Πρώτο: Εκτός τόπου και χρόνου το ποιος θα ηγηθεί του κάθε κόμματος – Το ζητούμενο είναι ποιοι έχουν διάθεση να αντιστοιχηθούν με το αίτημα της κοινωνίας (audio)
- «Η Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη
- ΠαΣοΚ: Η ΔΕΘ, οι δημοσκοπήσεις, το «ανέκδοτο» με τη ΝΔ και η μάχη του debate
- Παππάς: Μήνυμα ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ και εξωστρέφειας από την ΔΕΘ
- Συναγερμός για τις Μουριές της Κηφισιάς-Τι αναφέρει ο Δήμος
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ακολουθεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική