ΕΕ: Παρατείνονται οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την παράταση, για έξι μήνες, των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν κατά της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2014 για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη η επίσημη απόφαση για την παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2017 των κυρώσεων, οι οποίες λήγουν στα τέλη Ιουλίου. Οι κυρώσεις αφορούν κυρίως τις ρωσικές τράπεζες

και τις ρωσικές πετρελαϊκές και αμυντικές επιχειρήσεις και έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα ατην οικονομία της Ρωσίας, η οποία σε αντίποινα επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτο-διατροφικών προϊόντων από την ΕΕ.

Αρχικά οι Ευρωπαίοι αναμενόταν να εγκρίνουν οριστικά τις κυρώσεις την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου το ζήτημα να έχει διευθετηθεί πριν από τη διεξαγωγή μιας σημαντικής συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, η οποία θα ασχοληθεί κυρίως με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, δύο κράτη μέλη, η Γαλλία και η Βρετανία, πρέπει να ενημερώσουν προηγουμένως τα κοινοβούλιά τους, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία, σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Επισκεπτόμενος το Παρίσι, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει "εναλλακτική λύση" από τις κυρώσεις. Ο Ποροσένκο εκτίμησε πως είναι "το μόνο εργαλείο" που είναι διαθέσιμο προκειμένου να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία και να υποχρεωθεί να τηρήσει τις συμφωνίες ειρήνης του Μινσκ.

Τη Δευτέρα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε πως προς το παρόν δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι προκειμένου να μελετηθεί μια άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Όμως ο Ερό είπε ότι πρέπει να μελετηθούν "ανοίγματα" στο θέμα των κυρώσεων.

Στα τέλη Μαΐου, ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε εκτιμήσει από την πλευρά του ως πιθανή μια "σταδιακή" άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών ειρήνης.

Άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα ή η Κύπρος δεν έχουν κρύψει την έλλειψη ενθουσιασμού τους για την παράταση των μέτρων.

Περισσότερες από 150 ρωσικές και ουκρανικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων πρόσωπα που ανήκουν στο περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλαμβάνονται εξάλλου στη "μαύρη λίστα" της ΕΕ: στα πρόσωπα αυτά απαγορεύεται η χορήγηση βίζας ενώ τα περιουσιακά στοιχεία τους στις χώρες της Ένωσης έχουν παγώσει.

Οι Ευρωπαίοι έχουν επίσης ανακοινώσει ειδικές κυρώσεις για την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, απαγορεύοντας κάθε επένδυση, τουριστική δραστηριότητα ή την εισαγωγή προϊόντων από τη χερσόνησο στην Ευρώπη.

ΡωσίαΕΕοικονομικές κυρώσειςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα