Εφορία: Νέα δεδομένα για τις φορολογικές διαφορές – Ποια δικαστήρια θα τις εκδικάζουν

Από τώρα και στο εξής, η επιλογή του διοικητικού δικαστηρίου για την εκδίκαση των φορολογικών και τελωνειακών διαφορών θα πραγματοποιείται με βάση το ύψος του κύριου φόρου, του δασμού, του τέλους και του προστίμου που αφορούν τη διαφορά. Η διαμόρφωση του συστήματος αυτού έχει σκοπό να εξασφαλίσει την ορθότερη και πιο αποδοτική κατανομή των υποθέσεων στα δικαστήρια, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα των διαφορών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, η οποία κοινοποιεί τις νέες διατάξεις, το

αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων σε πρώτο βαθμό είναι το εξής:

Το μονομελές πρωτοδικείο, το οποίο θα είναι αρμόδιο για υποθέσεις όπου το ποσό της διαφοράς δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η εκδίκαση της υπόθεσης θα είναι πιο άμεση και λιγότερο χρονοβόρα.Το τριμελές πρωτοδικείο, το οποίο θα αναλαμβάνει υποθέσεις στις οποίες η διαφορά υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ και φτάνει έως τα 250.000 ευρώ. Η διαδικασία σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι πιο ενδελεχής, δεδομένου του μεγαλύτερου ύψους των διαφορών και των συχνότερα εμπλεκόμενων ζητημάτων.

Σε περιπτώσεις όπου η διαφορά υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, το αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση είναι το τριμελές εφετείο, το οποίο θα είναι αρμόδιο τόσο σε πρώτο όσο και σε τελευταίο βαθμό. Αντίθετα, για υποθέσεις που αφορούν χρηματικές διαφορές έως 40.000 ευρώ, το αρμόδιο δικαστήριο παραμένει το μονομελές πρωτοδικείο, ώστε να μην επιβαρύνονται τα ανώτερα δικαστήρια με υποθέσεις μικρότερου ύψους.

Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των δικαστηρίων και της επιτάχυνσης των διαδικασιών, διατηρείται η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών. Η επιτροπή αυτή θα έχει την ευχέρεια να επιλύει τις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές χωρίς να χρειάζεται να εκδικαστούν στα δικαστήρια. Παράλληλα, εισάγεται ένα νέο καθεστώς, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση για συνέχιση της δίκης από οποιονδήποτε από τους διαδίκους εντός 60 ημερών από την κοινοποίηση του πρακτικού ματαίωσης προς τον αιτούντα, ή σε περίπτωση σιωπηρής απόρριψης της αίτησης εξώδικης επίλυσης λόγω της παρέλευσης της σχετικής προθεσμίας, η δίκη θεωρείται καταργημένη.

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποδεχτεί την πρόταση της Επιτροπής εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την κοινοποίησή της, θα καταρτίζεται πρακτικό εξώδικης επίλυσης. Η αποδοχή της πρότασης επιβεβαιώνεται με την υπογραφή της από τον αιτούντα και, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο φορολογούμενος θα επιλέγει και τον αριθμό των δόσεων για την αποπληρωμή της οφειλής του.

Ο αριθμός των δόσεων που θα καθοριστεί είναι ίδιος τόσο για την καταβολή του κύριου φόρου όσο και για την καταβολή των πρόσθετων φόρων, των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων. Όταν ο φορολογούμενος αποδεχτεί την πρόταση της Επιτροπής, θα πρέπει να καταβάλει ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλει ή 25% για αυτοτελή πρόστιμα, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την κοινοποίησή της. Τα ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι του κύριου φόρου ή των αυτοτελών προστίμων θα συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσοστού αυτού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, εάν δεν τηρηθούν οι όροι του εξώδικου συμβιβασμού ή εάν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται ότι ο συμβιβασμός δεν επήλθε ποτέ και τα καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν για την αρχική οφειλή, η οποία θα βεβαιωθεί εκ νέου ως δημόσιο έσοδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική είσπραξη του ποσού της αρχικής οφειλής, ανεξάρτητα από τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί νωρίτερα.

Με το νέο αυτό σύστημα, η ΑΑΔΕ στοχεύει να διευκολύνει τη διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών, μειώνοντας το φόρτο των δικαστηρίων και επιτρέποντας στους φορολογούμενους να επιλύουν τις υποθέσεις τους πιο άμεσα και με ευνοϊκότερους όρους.

Διαβάστε επίσης

Κεραμέως: «Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλλονται σε υπερεργασία και υπερωρίες»

Η Ελλάδα σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης πριν το 2026

Ο κλοιός σφίγγει για φορολογούμενους και επιχειρήσεις που παραβιάζουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις το 2025

Keywords
Τυχαία Θέματα