Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Κάλπες με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο – Οι «γραμμές» και οι στοχεύσεις

Μόλις τρία 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι το άνοιγμα της πρώτης κάλπης, στις 5 Δεκεμβρίου, για την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ και οι έξι υποψήφιοι ετοιμάζονται να «κάνουν ταμείο» και να δουν τι θα γίνει μέσα στην εβδομάδα μέχρι τον β’ εκλογικό γύρο.

Μετά το «ντιμπέιτ των πέντε» την περασμένη Δευτέρα – ο Γιώργος Παπανδρέου απείχε και προτίμησε να συναντηθεί με νέους –, οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος μοιάζουν να επιχειρούν να «δώσουν στίγμα»

πολιτικής και προθέσεων για το ΚΙΝΑΛΛ, αλλά και συνολικά για το πώς οραματίζονται τον χώρο της Κεντροαριστεράς στη χώρα.

Ταυτόχρονα, η τηλεμαχία επέτρεψε στους – δυνάμει – ψηφοφόρους των εσωκομματικών εκλογών να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα σχετικά με τους διεκδικητές της προεδρίας του ΚΙΝΑΛΛ και πού τοποθετείται ο καθένας στον πολιτικό χάρτη, αλλά και να «ανιχνεύσουν» αδυναμίες και στοιχεία που ίσως βαρύνουν στην ψήφο τους.

Ανδρουλάκης: Σοσιαλδημοκρατία

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης φάνηκε να δίνει μεγαλύτερο βάρος στον σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα του κόμματος, συνδέοντάς τον με τις εξελίξεις στην Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία κυρίως, όπου τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κέρδισαν την εξουσία), αλλά και με την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ αντέκρουσε – πόσο καλά θα φανεί… στο χειροκρότημα – το επιχείρημα ότι ο ίδιος δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου, θέμα για το οποίο είχε και μια μικρή «αψιμαχία» με τον Ανδρέα Λοβέρδο (ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει ευρωβουλευτής και αν εκλεγεί πρόεδρος θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του και στην Αθήνα και στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία έντονης παρουσίας στα ευρωπαϊκά πράγματα).

Λοβέρδος: «Αμφίπλευρη διεύρυνση»

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε να υποστηρίζει την «αμφίπλευρη διεύρυνση» του ΚΙΝΑΛΛ (το οποίο ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα γυρίσει στο ιστορικό όνομα του ΠΑΣΟΚ), καλώντας πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία – ακόμα κι αν τον καταψηφίσουν.

Ως προς το πολιτικό στίγμα του, φάνηκε να απευθύνεται στο «πατριωτικό» συναίσθημα των ψηφοφόρων, αλλά και να επικεντρώνεται σε ζητήματα ασφάλειας, είτε αυτά αφορούν στο ζήτημα της αυστηροποίησης του Ποινικού Κώδικα, είτε στο προσφυγικό, είτε στα εθνικά ζητήματα.

Τέλος, με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει απορρίψει κάθε σκέψη περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», θεωρώντας ότι είναι σενάριο που υπονομεύει την προσπάθεια του ΚΙΝΑΛΛ για ενδυνάμωση. Σημειώνεται ότι και ο Ν. Ανδρουλάκης έχει πάρει αποστάσεις από το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παπανδρέου: Προοδευτική διακυβέρνηση

Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να απείχε από την τηλεμαχία της Δευτέρας, ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά αμέτοχος είναι στη διαδικασία προς τις εκλογές. Αφού, λοιπόν, προτίμησε να συζητήσει με νέους και προέβλεψε ότι αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στον α’ εκλογικό γύρο ίσως και να μην χρειαστεί ο δεύτερος, στην ουσία δεν έχει αλλάξει την τακτική του ούτε τις θέσεις του σχετικά με το όραμά του για το ΚΙΝΑΛΛ.

Ο Παπανδρέου έχει μιλήσει για την ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης» της χώρας, ενώ στηρίζει τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και των εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, αφήνει αιχμές για «οργανωμένο σχέδιο» της Δεξιάς προκειμένου να υποσκαφθεί η υποψηφιότητά του, προφανώς απευθυνόμενος και στα αντιδεξιά ένστικτα των ψηφοφόρων.

Καστανίδης: Κατά Νεοφιλελευθερισμού

Όσον αφορά στον Χάρη Καστανίδη, μοιάζει να ευαγγελίζεται μια «θεσμική» προσέγγιση στα πράγματα, είτε όταν αναφέρεται στα εθνικά θέματα (ζήτησε την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος), είτε στον Ποινικό Κώδικα (διαφώνησε ανοιχτά με τον Λοβέρδο για την αυστηροποίησή του, λέγοντας ότι δεν αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα). Ως προς την ευρύτερη πολιτική προσέγγισή του, ο Καστανίδης φάνηκε να στρέφεται ανοιχτά κατά του Νεοφιλελευθερισμού, αλλά και να επιστρέφει στον χαρακτηρισμό «Δεξιά» για να περιγράψει τη Ν.Δ.

Χρηστίδης: Ο «γεννηματικός»

Από την άλλη, ο Παύλος Χρηστίδης μοιάζει να κινείται πάνω σε δύο άξονες προκειμένου να αναπτύξει τις πολιτικές του ιδέες όσον αφορά στον χαρακτήρα του ΚΙΝΑΛΛ: από τη μία μεριά ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος μοιάζει να απευθύνεται κυρίως στους νέους, θέτοντας ως ζητούμενο την ανανέωση σε πρόσωπα και πολιτικές, και από την άλλη μοιάζει να «αναφέρεται» στην πολιτική κληρονομιά της Φώφης Γεννηματά, που τόσο αδόκητα έφυγε από τη ζωή.

Γερουλάνος: Ολιστικό σχέδιο

Με ένα «ολιστικό σχέδιο», που περιλαμβάνει από αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό ώς μεταβολές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ο Παύλος Γερουλάνος μοιάζει να έχει μια πιο «τεχνοκρατική» προσέγγιση στο ζήτημα της διεκδίκησης της προεδρίας του ΚΙΝΑΛΛ, μιλώντας για διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα στάδια της λήψης αποφάσεων, ενώ από τους υποψηφίους είναι ο μόνος ο οποίος τάσσεται υπέρ της συζήτησης για συνεργασίες, θέτοντας ως προϋπόθεση, βέβαια, την προγραμματική συμφωνία.

Το μεγάλο στοίχημα

Όλα αυτά, φυσικά, αποτελούν ένα ενδιαφέρον context για την εκλογική μάχη που πλησιάζει, ωστόσο, η ουσία βρίσκεται στους αριθμούς, ή καλύτερα σε έναν αριθμό: τις 211.000 ψήφους που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι για το νέο σχήμα της Κεντροαριστεράς το 2017 (το σχήμα που μετεξελίχθηκε στο ΚΙΝΑΛΛ) στον πρώτο γύρο για την εκλογή αρχηγού του σχήματος.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί και το «ορόσημο» εκκίνησης όλων των υποψηφίων, καθώς η επίτευξή του θα μπορέσει να δώσει αισιοδοξία ότι το ΚΙΝΑΛΛ διατηρεί τουλάχιστον το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτυχία θα θεωρηθεί αν φέτος η συμμετοχή είναι αυξημένη κατά 50 – 60.000 ψήφους.

Αν, από την άλλη, οι 211.000 ψήφοι δεν επιτευχθούν, τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα και ελλοχεύει ο κίνδυνος της εσωστρέφειας και των φυγόκεντρων δυνάμεων στο κόμμα. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Σε ποιες περιοχές θα στηθούν οι 840 κάλπες (Λίστα)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ-Παπανδρέου: Στον αέρα το σποτ για την Κυριακή (Video)

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Λοβέρδος: «Ο αρχηγός του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές ΚΙΝΑΛ, Κάλπες,ekloges kinal, kalpes