ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων και τέλος στην ποσοτική χαλάρωση από τον Ιούλιο – Ειδική πρόβλεψη για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα για τον επόμενο μήνα, θα υπάρξει αύξηση τον Ιούλιο, η πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα τόνωσης της αγοράς ομολόγων, που μερικές φορές ονομάζεται επίσης ποσοτική χαλάρωση, εν μέσω ανησυχιών για τον αυξανόμενο ρυθμό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Το ΔΣ της ΕΚΤ προανήγγειλε σήμερα την πρόθεση του να προχωρήσει τον Ιούλιο σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, ενώ γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση το Σεπτέμβριο, χωρίς να προσδιορίζει το ύψος αυτής. Μετά το Σεπτέμβριο η ΕΚΤ θα αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση προχωρώντας σε μία σταδιακή αλλά σταθερή πορεία περαιτέρω αυξήσεων των επιτόκιων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε σήμερα μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων του (APP) από την 1η Ιουλίου 2022. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ομόλογα που λήγουν και είχαν αγοραστεί στο πλαίσιο του APP για εκτεταμένη χρονική περίοδο πέραν της ημερομηνίας κατά την οποία αρχίζει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση άφθονων συνθηκών ρευστότητας και κατάλληλης κατεύθυνσης νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP), το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τουλάχιστον έως το τέλος του 2024.

Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσά που θα υπερβαίνουν τις λήξεις των τίτλων που ήδη κατέχει. Και τούτο προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην ελληνική οικονομία, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Όσον αφορά στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ εκτιμά ότι ότι θα διαμορφωθεί στο 6,8% το 2022 για να υποχωρήσει σταδιακά στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024.

Τι οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην ευρωζώνη έχουν φθάσει σε υψηλά ρεκόρ εν μέσω της σπειροειδούς αύξησης των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκαν εν μέρει από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη υποβαθμίστηκαν επίσης για το 2022, στο 2,7% από προηγούμενη εκτίμηση 4% τον Μάιο.

Την Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προοπτικές της για οικονομική ανάπτυξη στο 2,9% από 4,1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο θα ακολουθήσει μια παγκόσμια τάση, όπως φαίνεται στις ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια τον Μάιο για πρώτη φορά από το 2000. Οι αναλυτές αναμένουν επίσης ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα σε άλλες τρεις συνεδριάσεις σε μια προσπάθεια μείωσης των τιμών καταναλωτή.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενέκρινε τέσσερις φορές αυξήσεις επιτοκίων από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Πόσο ρεύμα «καίνε» οι οικιακές συσκευές – Τρόποι για χαμηλότερη κατανάλωση

Σχέδιο «Θερμοστάτης»: Πώς θα παίρνουν μπόνους όσοι εξοικονομούν ενέργεια

ΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Ποιοι δικαιούνται και δύο voucher – Μέσω gov.gr οι αιτήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα