Έκθεση: Μία τριήρης «μιλά» για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, 2500 χρόνια μετά (Photos)

Μία τριήρης ρίχνει… άγκυρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου και από 1η Οκτωβρίου ενισχύει τη συζήτηση που ανοίγει με αφορμή την ψηφιακή έκδοση της έκθεσης «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας», η οποία θα είναι και επισκέψιμη.

Η είδηση εξάπτει τη φαντασία και ίσως προκαλεί απορία: πώς θα χωρέσει ένα πλοίο μήκους περίπου 37 μέτρων και πλάτους περίπου πεντέμισι στο Πλανητάριο.

Κι όμως η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν επιληφθεί.

Ένα πιστό αντίγραφο του θαυμαστού σκάφους της αρχαιότητας– υπερόπλο της εποχής, κατά τους ιστορικούς, συγκρίσιμο με τα σημερινά αεροπλανοφόρα, ως προς τη σπουδαιότητα

του- θα «ταξιδεύει» τους επισκέπτες στον χώρο και τον χρόνο.

Πρόκειται για τρισδιάστατη εκτύπωση (διαστάσεων 70χ90χ35) , φιλοτεχνημένη μάλιστα, προϊόν ψηφιακής σάρωσης της τριήρους «Ολυμπιάς», και είναι ένα από τα εντυπωσιακά εκθέματα της πολυεπίπεδης έκθεσης για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας– στο πλαίσιο του έργου «Ναύς»- για την οποία, παρά τη σπουδαιότητα της, υπάρχουν ελάχιστες ιστορικές πηγές.

Η έκθεση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πλανητάριου πραγματοποιείται με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων αλλά και τη συμπλήρωση 2.500+1 χρόνια από τη ναυμαχία, η οποία κατά πολλούς ιστορικούς θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ιστορία καθώς η πιθανή κατάληψη της Ελλάδας από τους Πέρσες θα σταματούσε την ανάπτυξη του ελληνικού και του μετέπειτα δυτικού πολιτισμού.

Περιλαμβάνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις, ψηφιακές αποτυπώσεις, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας αλλά και ηλεκτρονικά παιχνίδια για τους μικρότερους ηλικιακά επισκέπτες. Ας όψεται όμως η πανδημία.

Το Ευγενίδειο ίδρυμα όμως, τηρώντας τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό που θέλει να δει από κοντά την έκθεση ώστε να έχει πληροφόρηση και γνώση για το σπουδαίο σκαρί της αρχαιότητας- ναυπηγικό επίτευγμα κατά τους ειδικούς- την εξέλιξη του στο πιο αποτελεσματικό όπλο της αρχαιότητας και το ρόλο του στη νίκη των Ελλήνων στην άνιση αναμέτρηση με τον Περσικό στόλο, στον κόλπο της Ελευσίνας, να έρθει σε επαφή με τις σωζόμενες πηγές για την τριήρη και τη ναυμαχία, αλλά και πώς οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στην ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος κάνοντάς το ελκυστικό στη γενιά του τάμπλετ και του τζόϊστικ.

Στο μεταξύ, όποιος επιθυμεί και δεν μπορεί να περιμένει έως την 1η Οκτωβρίου,  έχει αναπτυχθεί ψηφιακό περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και μέσα από την ιστοσελίδα του εκπαιδευτικού κοινωφελούς ιδρύματος https://www.eef.edu.gr/el/nea/i-triiris-kai-i-naymahia-tis-salaminas/ μπορεί να περιηγηθεί μέσω υπολογιστή, τάμπλετ, κινητού.

Η μεγάλη πρόκληση για το ίδρυμα Ευγενίδου

Για το ίδρυμα Ευγενίδου η δημιουργία εικονικού μουσείου ήταν μεγάλη πρόκληση.

«Έπρεπε σε επίπεδο πληροφορικής να μεταφερθούν οι διαφορετικές πτυχές μίας σύγχρονης έκθεσης σαν και αυτή της Σαλαμίνας, σε μία διαδικτυακή εφαρμογή με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε επισκέπτης να έχει μία ολοκληρωμένη εμπειρία όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική έκθεση», εξηγεί ο Θάνος Παγώνας, ναυπηγός, υπεύθυνος για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών του Οργανισμού.

Για τον ίδιο τον επιστήμονα αποτέλεσε ιδιαίτερη πρόκληση «το να καταφέρουμε να φέρουμε στην ζωή «εικονικά» ένα πλοίο θαύμα της αρχαιότητας «την Τριήρη» και να την παρουσιάσουμε μπροστά στα μάτια σας με τον πλέον άρτιο τρόπο, 2.500 χρόνια μετά».

Και από μια πρώτη εικονική «γεύση» που πήρε το «Ποντίκι», φαίνεται ότι ο στόχος επετεύχθη.

Για μία ακόμη πρόκληση έχει να λέει η Χριστίνα Τρουμπετάρη, υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Ιδρύματος, όχι τόσο εύληπτη, όσο εκείνης της ψηφιακής αποτύπωσης του ιστορικού γεγονότος με την παγκόσμια απήχηση, όμως εξίσου σημαντική.

«Παράλληλη πρόκληση ήταν η διεπιστημονικότητα δηλαδή η σύνδεση και συνεργασία επιστημόνων που προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία όπως ιστορίας, ναυπηγικής και ψηφιακών τεχνολογιών.

Για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης (φυσικής και ψηφιακής) εργάστηκαν από κοινού ιστορικοί, αρχιτέκτονες, ναυπηγοί και πληροφορικοί, από τους συνεργαζόμενους φορείς του έργου ΝΑΥΣ, με μεγάλη επιτυχία».

Η έκθεση «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας» αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «ΝΑΥΣ» που έχει ως στόχο την τεκμηρίωση και ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ναυτικής ιστορίας με την βοήθεια τεχνολογιών αιχμής διαδραστικών ψηφιακών «εμπειριών».

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται δύο ακόμα εκθέσεις με πλούσιο ναυπηγικό περιεχόμενο και ψηφιακές εφαρμογές, καθώς και Ψηφιακό Αποθετήριο Παραδοσιακών Σκαφών.

Για το έργο «ΝΑΥΣ» συνεργάζονται έξι φορείς από την Ελλάδα. Συντονιστής του έργου είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου και Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών.

Συμμετέχουν επίσης ως εταίροι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) / Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών, η εταιρεία Green Maritime Technologies (GMT), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) / Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ).

To έργο «ΝΑΥΣ» ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-05103).

Info

«Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας», εως 31 Δεκεμβρίου, ίδρυμα Ευγενίδου

(Λ. Συγγρού 387- είσοδος από οδό Πεντέλης),

τηλ. 210946900,

https://www.eef.edu.gr

Διαβάστε επίσης

Θάλεια Ματίκα: «Έζησα τραυματική εμπειρία με σκηνοθέτη – Δεν προχώρησα σε καταγγελία» (Video)

Ευδοκία Ρουμελιώτη: «Θέλω πάρα πολύ άλλο ένα παιδάκι, δυστυχώς δεν έρχεται» (Video)

Στέλιος Παρλιάρος: Τι απαντά στις φήμες ότι έχει παιδί με τον Φώτη Σεργουλόπουλο

Keywords
Τυχαία Θέματα