Εκτίναξη τουριστικών δεικτών – Σε ποιες περιοχές της χώρας τα μεγάλα ρεκόρ επιδόσεων

Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις τουριστικών φορέων και κυβερνητικών παραγόντων για την πορεία του τουρισμού τη φετινή χρόνια, οι οποίες μάλιστα φαίνεται και να επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των αφίξεων, αφού προς ώρας καταγράφεται διψήφια η αύξηση σε σχέση με το 2019.

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο οι απευθείας διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ήταν δηλαδή 20% περισσότερες από αυτές της «χρυσής» για τον τουρισμό χρονιάς του 2019. Η αύξηση δε παρατηρήθηκε σε όλα τα αεροδρόμια, στην περίπτωση της Ρόδου έφτασε το 13%, στην Κω το 8%, στη Μύκονο

το 31%, στη Σαντορίνη το 65%. Η κίνηση μάλιστα ξεκίνησε ήδη από τον Απρίλιο, με τους εν λόγω προορισμούς να καταγράφουν μέχρι και τα μέσα Μαΐου, μέσα δηλαδή σε περίπου έναν μήνα από την έναρξη της σεζόν, περίπου μισό εκατομμύριο αφίξεις στα πέντε διεθνή τους αεροδρόμια.

Αντιστοίχως ανοδική ήταν και η πορεία του τουρισμού στην Κρήτη. Μόνο το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου τον Ιούλιο υποδέχτηκε 696.300 επισκέπτες καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών και κινούμενο υψηλότερα κι από τον αντίστοιχο μήνα του 2018, οπότε είχαν καταγραφεί 657.000 αφίξεις. Κι αυτό παρά την απώλεια της ιδιαίτερα σημαντικής για την ανατολική Κρήτη ρωσικής – και δευτερευόντως της ουκρανικής – αγοράς, οι οποίες αθροιστικά έδωσαν 70.500 επισκέπτες τον Ιούλιο του 2019.

Οι μεθοριακοί σταθμοί

Εν τω μεταξύ την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 μόνο δύο μεθοριακοί σταθμοί σημείωσαν αύξηση: ο μεθοριακός σταθμός της Δοϊράνης κατά 9.000 (8,6%) με 117.000 οδικές αφίξεις και ο μεθοριακός σταθμός του Ορμενίου κατά 19.000 (15,8%) με 136.000 οδικές αφίξεις. Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση τόσο ποσοστιαία όσο και σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται στον σταθμό της Νυμφαίας όπου η μείωση ανέρχεται σε 81,7%/-550.000, ενώ καταγράφονται μόλις 124.000 αφίξεις.

Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των οδικών αφίξεων στον σταθμό του Προμαχώνα, όπου την αναφερόμενη περίοδο διαμορφώνονται σε 402.000 καταγράφοντας μείωση 348.000 (46,4%). Τέλος, οι οδικές αφίξεις στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων διαμορφώθηκαν σε 676.000 και καταγράφεται μείωση κατά 249.000 (26,9%).

Μένει πίσω η βόρεια Ελλάδα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Δελτίου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου κατεγράφησαν 2,4 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις έναντι 4 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 41,3%, ήτοι 1,7 εκατ. οδικές αφίξεις.

Φέτος δηλαδή η βόρεια Ελλάδα δεν έκανε το δυναμικό comeback. Σε αυτό συμβάλλουν το ξέφρενο ράλι της ενέργειας, που έχει τορπιλίσει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών παγκοσμίως, η γενικότερη ακρίβεια, που αποτελεί τροχοπέδη για αποδράσεις, αλλά και οι απώλειες από τη ρωσική αγορά.

Νέο ρεκόρ όμως αφίξεων κατέγραψαν οι ηπειρωτικοί προορισμοί της χώρας. οι οποίοι κινούνται μεταξύ 80% και 100%.

Πάνω και από το 2019

Την ίδια ώρα τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνουν ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Μάιο του 2022 εμφάνισε πλεόνασμα 1.193,5 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 144,7 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 536,4% κατέγραψαν τον Μάιο του 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.414,2 εκατ. ευρώ, έναντι 222,2 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ αύξηση κατά 184,7% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (220,7 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2022 έναντι 77,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς).

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, όπως όλα δείχνουν, θα ξεπεράσουν αυτές της χρονιάς – ρεκόρ του 2019. Ωστόσο η δυναμική αυτή δεν αφορά όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, αφού σε κάποια μέρη η ποιότητα των τουριστών σε ό,τι αφορά την οικονομική τους επιφάνεια δεν είναι και τόσο υψηλή.

Φορείς πάντως του κλάδου λένε ότι τα έσοδα μπορεί να πλησιάσουν ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. το 2019. Υπάρχουν ωστόσο και συντηρητικές απόψεις που εκτιμούν ότι τα έσοδα θα είναι στα ίδια ακριβώς επίπεδα με το 2019.

Όπως και να έχει πάντως ο Αύγουστος εξελίσσεται δυναμικά, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι εκτιμήσεις για νέο ρεκόρ εισπράξεων φέτος.

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι από κατοίκους του εξωτερικού στην Ελλάδα είναι αυξημένη κατά περίπου 9%, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, ενώ σημαντική είναι η ανάκαμψη των ταξιδιωτικών αφίξεων, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πάνω από τα επίπεδα – ρεκόρ του 2019 και μάλιστα έως και κατά περίπου 20%.

Κακή διαχείριση ανθρώπων

Ωστόσο η φετινή χρονιά, πέρα από τις θετικές καταγραφές, στο ιστορικό της καταγράφει και την κακή διαχείριση του τουρισμού και των υπηρεσιών του. Ο βασικός λόγος που έγινε αυτό ήταν η πανδημία, που κράτησε μακριά από τα καθήκοντά τους για δύο σχεδόν χρόνια πολλούς εργαζομένους αναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν μία πιο σταθερή δουλειά που θα τους απασχολούσε και τους 12 μήνες, όπως π.χ. ένα σούπερ μάρκετ.

Αυτοί όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού δημιούργησαν ένα τεράστιο κενό στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, που απεγνωσμένα έψαξε για προσωπικό, καταλήγοντας τελικά σε λιγότερες υπηρεσίες ή σε ανειδίκευτους υπαλλήλους και μεταφέροντας ένα μεγάλο πρόβλημα στον τουρίστα που ήρθε και δεν είδε τις παροχές που ήξερε από άλλες φορές ή χώρες. Αρκετοί όμως ήταν και οι εργαζόμενοι που γύρισαν φέτος την πλάτη στον τουρισμό εξαιτίας των συνθηκών και της νοοτροπίας επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, οι οποίοι έδιναν επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στους υπαλλήλους τους.

Ελλείψεις όμως είχαν και οι αεροπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, στοιχίζοντας σίγουρα και στον ελληνικό τουρισμό. Οι ακυρώσεις πτήσεων αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια αποθάρρυναν πολλούς από το να κάνουν ένα μεγάλο ή μικρό ταξίδι. Η απουσία προσωπικού αλλά και ειδικευμένων εργαζομένων δημιούργησε ένα χάος στις πτήσεις που σίγουρα είχε αντίκτυπο στον τουρισμό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες στα αεροδρόμια δεν είναι λίγα με αποτέλεσμα να επικρατούν συνθήκες χάους σε αρκετά αεροδρόμια. Πτήσεις ακυρώνονται, άλλες καθυστερούν για ώρες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που χάνουν τις αποσκευές τους.

Διαβάστε επίσης:

Και τώρα τρέχουν… – Ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η κυβέρνηση

Τουρκία: Σε λαβύρινθο λανθασμένων επιλογών

Πού θα «τρυπήσει» ο… Αμπντουλχαμίντ;

Keywords
Τυχαία Θέματα