Εκτροχιασμός διαρκείας της δημοσιογραφικής γνώμης

Έχει ενδιαφέρον η επιχειρηματολογία στον δημόσιο διάλογο η οποία διατυπώνεται από φορείς ΜΜΕ με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη και ό,τι «υφαίνεται» γύρω από αυτήν.

Απόψεις, γνώμες, οι οποίες, «αν και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εκφραστούν», εντούτοις λέγονται και την επόμενη στιγμή η κριτική που εγείρεται και ασκείται σε αυτές κατηγοριοποιείται ως «δολοφονία χαρακτήρων». Παρουσιαστές χαρακτηρίζονται ως «προπαγανδιστές μίσους και στοχοποίησης», αλλά και ως «λαϊκιστές».

Φορείς ΜΜΕ

εκφράζουν θετική γνωμοδότηση για την κυβέρνηση, σαν να την υπερασπίζονται, όταν η δημοσιογραφία ως τέταρτη εξουσία υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγχει τις άλλες τρεις, να αμφισβητεί, να κάνει κριτική, να προβάλλει τα κακώς κείμενα, να προασπίζει και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον κ.λπ. κ.λπ. Τα περιέλαβαν στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους οι ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ.

Είδαμε να εκφράζονται συμβουλές από εκπροσώπους ΜΜΕ για το πώς πρέπει να διαχειριστεί την τραγωδία η κυβέρνηση ενόψει εκλογών.

Παρουσιαστής από τη μία κατακεραύνωνε τον παραιτημένο υπουργό για υποκρισία, επειδή θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Προχώρησε σε γενικεύσεις, εξαπολύοντας μύδρους, λέγοντας ότι το μόνον που ενδιαφέρει τους πολιτικούς είναι «να βγουν το λιγότερο «τσαλακωμένοι» και ότι «είναι όλοι ίδιοι», να τον πιστέψουν οι τηλεθεατές και έπεσε σε αντιφάσεις λέγοντας από τη μία ότι δεν έχει σε εκτίμηση κανέναν πολιτικό και από την άλλη ότι έχει φίλους, πολιτικούς. Ελάχιστα 24ωρα μετά ο ίδιος εξέφραζε την πεποίθηση ότι ο προϊστάμενος του παραιτημένου υπουργού δεν φέρει ευθύνη και πως είναι «ό,τι καλύτερο μάς έχει συμβεί».

Από τηλεσυχνότητες σε δημοσιογραφικές εκπομπές γίνονται συμψηφισμοί και συγκρίσεις με τραγωδίες του παρελθόντος. Από το «Σάμινα», πριν από 21 χρόνια, έως τη Μάνδρα και το Μάτι.

Πρωτοκλασάτο – προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος να υπεραμύνεται δημοσιογράφου. Πρωτοφανές. Αν και θα έπρεπε, ίσως, να το κάνει ο οργανισμός ενημέρωσης στον οποίον εργάζεται ή η ΕΣΗΕΑ. Ίσως και οι δύο.

Σε άλλη περίπτωση τηλεοπτικός σχολιαστής δυσκολευόταν να διανοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει μερίδιο ευθύνης και σε άλλους πέραν του σταθμάρχη.

Σε παραδίπλα τηλεσυχνότητα από ενημερωτική εκπομπή εκφραζόταν παραίνεση για ησυχία, ηρεμία προς τους τηλεθεατές, διότι ήταν/είναι ώρες πένθους, οδύνης, θλίψης.

Τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται να «περάσει» ένα αφήγημα το οποίο αμβλύνει ευθύνες στα μάτια του κόσμου, θέλει να τις απλώσει σε βάθος χρόνου, να τις επιμερίσει, σαν να θέλει κάποιος να τις κάνει «ψιλά», κέρματα, ώστε να μην βαρύνουν εκείνους που κυρίως βαρύνουν.

Η γνώμη, η άποψη είναι αναφαίρετο δικαίωμα σε μια ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία και πολιτεία. Προφανώς.

Αλλά σημασία στη γνώμη, στο σχόλιο που εκφράζεται έχουν το νόημα, το περιεχόμενο, η κεντρική ιδέα. Κάποια είναι εξόφθαλμα ακραία και παράδοξα, αν μη τι άλλο.

Πλέον στο YouTube είναι όλα. Και καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Μουτσινάς: «Ύμνοι» στο Twitter μετά το viral ξέσπασμα για τα Τέμπη (videos)

Πορτοσάλτε για Κανάκη: Είναι σαν τον λογοκριτή της Χούντας – Κήρυγμα μίσους και στοχοποίηση (video)

«Πόλεμος» Κανάκη – Γεωργιάδη για Τέμπη και… Πορτοσάλτε – Τα «καρφιά» του παρουσιαστή και η απάντηση Άδωνη (videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκτροχιασμός,ektrochiasmos