Ελαφρύνσεις, αλλά και παγίδες για τους αυτοαπασχολούμενους που αμείβονται με μπλοκάκι

Το φετινό εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι» φέρει κάποιες ελαφρύνσεις, ωστόσο, τα μέτρα που εισάγει η κυβέρνηση για αυτή την κατηγορία παραμένουν αρκετά περιορισμένα και εγείρουν ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Παρά την αναμενόμενη μείωση των φόρων κατά 400-500 ευρώ, κυρίως λόγω της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος και της εξαίρεσης από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης, αρκετοί φορολογούμενοι μπορεί να μην αισθανθούν την αναγκαία ανακούφιση, καθώς το συνολικό πλαίσιο παραμένει δύσκαμπτο και απαιτεί

προσαρμογές που δεν είναι πάντοτε εύκολες στην εφαρμογή.

Η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της για ενίσχυση των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, έχει θέσει αρκετές προϋποθέσεις προκειμένου να ισχύσει η φορολογική ευνοϊκή μεταχείριση. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» πρέπει να πληρούν όλα τα εξής κριτήρια:

Να έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, κάτι που για πολλούς σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουν στην επίσημη ίδρυση επιχείρησης, με τις διοικητικές δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται.Να παρέχουν υπηρεσίες σε μέχρι τρεις εργοδότες, ή σε περισσότερους μόνο αν το 75% των ετήσιων αμοιβών τους προέρχεται από έναν εργοδότη, περιορίζοντας σημαντικά την ευχέρεια επιλογής.Να δηλώνουν την κατοικία τους ως έδρα, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα για τη φύση και τις συνθήκες της δραστηριότητάς τους.Να μην εισπράττουν μισθό από άλλη εργασία, μια παράμετρος που ίσως δεν λαμβάνει πλήρως υπόψη τη συνήθη πρακτική των εργαζομένων που συνδυάζουν περισσότερες δουλειές για να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους.Η φορολογική ευνοϊκή μεταχείριση αφορά κυρίως τις «δημιουργικές» δραστηριότητες, όπως ιατρική, νομική και συμβουλευτική, αφήνοντας εκτός άλλες επαγγελματικές ομάδες που και αυτές πλήττονται από τη φορολόγηση.

Αυτά τα κριτήρια δημιουργούν μια γραφειοκρατική διαδικασία για τον εργαζόμενο με «μπλοκάκι», ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις που ενδέχεται να του προκαλέσουν περισσότερες δυσκολίες, παρά να του προσφέρουν ουσιαστική στήριξη.

Αν και η κυβέρνηση προβαίνει σε εξαγγελίες ελάφρυνσης, η πραγματικότητα για τους μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι πιο σύνθετη. Η έκπτωση φόρου, που ανέρχεται σε 777 ευρώ για τους φορολογούμενους χωρίς εξαρτώμενα τέκνα και σε 1.340 ευρώ για εκείνους με τέσσερα παιδιά, αποτελεί μία περιορισμένη ανακούφιση, η οποία δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα βάρη που αντιμετωπίζουν.

Η πρόθεση για «φορολογική ανακούφιση» μοιάζει να απέχει από τη μεγάλη μεταρρύθμιση που χρειάζεται το φορολογικό σύστημα. Αντί να προχωρήσει σε έναν εκσυγχρονισμό που θα διευκολύνει ουσιαστικά την καθημερινότητα των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών, το σύστημα εξακολουθεί να είναι περίπλοκο και γεμάτο με γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία συχνά καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή των όποιων ελαφρύνσεων.

Εν τέλει, το φορολογικό σύστημα παραμένει δύσβατο για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και την ανασφάλεια. Η βελτίωση των συνθηκών για αυτούς τους επαγγελματίες απαιτεί πιο ουσιαστικές και στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην εξαγγελία ελαφρύνσεων, αλλά αφορούν και την απλοποίηση και εξορθολογισμό των διαδικασιών του φορολογικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης

Κονσερβοποιημένα στο νέο κωδικό Ε2 θα είναι τα εισοδήματα από ακίνητα το 2024

Η κυβέρνηση παίζει καθυστέρηση στις επιστροφές αναδρομικών ενώ οι συνταξιούχοι περιμένουν δικαίωση

Ανοίγει ξανά την Παρασκευή το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» – προβλέπει επιδότηση έως και 8.100 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελαφρύνσεις,elafrynseis