Ελλείψεις φαρμάκων: 216 σκευάσματα εκ των οποίων 40 νοσοκομειακά έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων

Παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να αναζητούν τη θεραπεία τους, από φαρμακείο σε φαρμακείο καθημερινά.

Αντισταμινικά, αντιυπερτασικά, καρδιολογικά, φάρμακα για την πίεση, την οστεοπόρωση,

τη χοληστερίνη, κολλύρια για τα μάτια, αλοιφές για δερματολογικά προβλήματα αλλά και νευρολογικά σκευάσματα για ψυχικές ασθένειες, είναι μονίμως στη λίστα με τα σκευάσματα που έχουν ελλείψεις.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Μάιο καταγράφηκε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 216 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών και σε 46 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Στον κατάλογο του ΕΟΦ, από τα 216, τα 40 είναι νοσοκομειακά φάρμακα, τα 8 μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), τα 4 σκιαγραφικά και τα 3 εμβόλια.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, οι συνολικές ελλείψεις ανέρχονταν σε 234 φάρμακα και 51 σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.

Το πρόβλημα δεν φαίνεται να υποχωρεί αντίθετα επιδεινώνεται, είπε στο topontiki.gr ο Γιάννης Δαγρές μέλος του Δ.Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου : «Τα τελευταία τρία χρόνια οι ελλείψεις είναι δραματικές. Δεν έχουμε σιρόπια για το βήχα, κολλύρια για τα ματιά, αντιβιώσεις, καρδιολογικά σκευάσματα αλοιφές για δερματολογικά προβλήματα και πολλά άλλα φάρμακα που είναι πρώτης γραμμής. Στο φαρμακείο μου, που είναι στο Σύνταγμα, έρχονται ασθενείς από την άλλη άκρη της Αττικής, αναζητώντας τη θεραπεία τους και αυτό δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, καθώς φαίνεται μια εσωτερική  μετακίνηση των ασθενών που ψάχνουν απεγνωσμένα τα φάρμακά τους».

Φυσικά οι ελλείψεις φαρμάκων δεν είναι καινούργιο πρόβλημα, όπως αναφέρει ο κ. Δαγρές. Πάντα υπήρχε, αλλά επιδεινώθηκε το 2012 μετά την απόφασή της Τρόικας να πάρουν το ποσοστό κέρδους από τα φαρμακεία και να το μεταφέρουν στις εταιρίες. Οι φαρμακαποθήκες ξεκίνησαν τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες τις Ε.Ε που έχουν πολύ ακριβότερες τιμές στα φάρμακα. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την πανδημία και έτσι η ελληνική αγορά ξέμεινε από θεραπείες που έχουν ανάγκη οι ασθενείς.

«Αυτός ο φαύλος κύκλος δεν προβλέπεται να σπάσει τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον» λέει στο topontiki.gr ο κ. Δαγρές.

Σημειώνεται ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι παγκόσμιο φαινόμενο, γι΄αυτό και η Κομισιόν ενεργοποίησε πρόσφατα τη συμμαχία για τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων.

Η συμμαχία περιλαμβάνει εθνικές αρχές, τη βιομηχανία, οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, την Επιτροπή και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στο να εντοπίζει τα καλύτερα μέτρα για την αντιμετώπιση και την αποφυγή ελλείψεων κρίσιμων φαρμάκων.

Οι φαρμακοποιοί σε ολόκληρη την ΕΕ αφιερώνουν σχεδόν τριπλάσιο χρόνο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, που ανέρχονται σε σχεδόν 10 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Η επίπτωση των ελλείψεων στους Ευρωπαίους ασθενείς ωστόσο έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, επηρεάζοντας αρνητικά την εμπιστοσύνη τους στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων.

Αναλυτικά η λίστα του ΕΟΦ ΕΔΩ: d139c2d65ef78d4f6061be8e4bfebfc5Λήψη

Διαβάστε επίσης:

ΟΕΝΓΕ: Εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε υπέρβαση εφημέρευσης και κόβουν και την αποζημίωση – Τι λένε πηγές της 2ης ΥΠΕ για τις καταγγελίες

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και η κατάλληλη θεραπεία

Ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις ουρολογικές παθήσεις στη νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Ασθενών της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας

Keywords
Τυχαία Θέματα